"Ertesi gün hapı" olarak bilinen ilacın artık reçetesiz satılamayacağı iddia ediliyor.
Abone olPiyasada "ertesi gün hapı" olarak bilinen, cinsel ilişkiden sonra 72 saat içinde alındığında istenmeyen gebeliği önleyen hapların reçeteye bağlandığı iddia edildi.
Taraf gazetesinde yer alan habere göre, ayrıca düşük yapmak için kadınların kullandığı bazı mide ilaçları da reçete kapsamına alındı. Jinekologlar ilacın reçeteye bağlanmasını gereksiz bulurken kadın platformları "AKP’nin muhafazakârdinci politikası kadın haklarına yeni saldırılarla sürüyor" yorumunu yaptı.
GEREKÇE DAMAR TIKANIKLIĞI
Torba Yasa içinde geçen maddelerden biri de kadın sağlığı ile ilgili oldu. İstenmeyen gebeliği önleyici haplar reçeteye bağlandı. Sözkonusu hapların reçete kapsamına alınmasına gerekçe olarak, “Bazı ilaçların ağır hepatik yetmezlikte ve Crohn hastalığı olanlarda damar tıkanıklığına sebep olabilmesi” gösterildi. Ertesi gün hapları birçok ülkede reçetesiz veriliyor. Hatta bazı ülkelerde ücretsiz ulaşmak mümkün.
KÜRTAJ SAYISI ARTABİLİR
İlaçla ilgili açıklama yapan jinekologlar, yan etkileri bulunmasına rağmen, bu etkilerin reçeteye bağlanmayı gerektirecek kadar ciddi olmadığı görüşünde. Jinekolog Yrd. Doç. Dr. Herman İşçi, bu ilaçların ayda birden fazla kullanılmaması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Bu ilacı bilinçsiz kullanmamak gerekir ancak adı üstünde ertesi gün hapı, çabuk ulaşılması gereken bu hapları reçeteye bağlamak zaman kaybettirir. İstenmeyen gebeliklerin artışına sebep olabilir. Aslında bunu süreç devam ettikçe yorumlamak gerekir. Eğer ertesi gün hapının reçeteye bağlanmasıyla kürtaj sayısında yükselmeler artarsa o zaman tekrar değerlendirilmeli.” Op. Dr. İlknur Aköz ise “İlacın zararı sıfır diyemeyiz. Zaten yan etkisi olmayan ilaç olmaz. Ancak faydası zararından daha fazla” dedi.
KADIN, DOĞURMAKTAN İBARET DEĞİL
Kadın platformları da reçete düzenlemesine tepkili. Kürtaj Haktır Kadın Platformu üyelerinden Sakine Güler, bu yasanın muhafazakâr-dinci bir politikayla gündeme geldiğini belirterek, şunları söyledi: “AKP nüfus azalıyor iddiasıyla kadın bedenini denetlemek istiyor. Kadına annelik kimliğiyle doğurmaktan ibaret gören bir anlayışla bakıyor. Kürtaj politikası da bunun bir parçası. Kürtaj yasal olmasına rağmen sınırlı sayıda hastanede 6-8 hafta süreyle sınırlandı. Devlet hastanelerinde ücretsiz kürtaj hizmetine erişim zorlaşmış durumda. Ayrıca evli kadınlar koca izni nedeniyle, bekar kadınlar GEBLİZ (gebe-bebek- loğusa izleme sistemi) uygulamasıyla fişlenirken hastanelere başvuramıyor. Bu durumda ertesi gün hapının yasaklanması kadınları seçeneksiz bırakmak, doğurmaya zorlamak anlamına geliyor.”
BİRÇOK ÜLKEDE REÇETESİZ
PEK ÇOK ülkede ertesi gün hapları reçetesiz olarak satılıyor. Hatta İngiltere’de, 16 yaşın üzerine ücretsiz olarak veriliyor. ABD’de bu ilaçlar 16 yaş üzerindekilere reçetesiz satılıyor. İspanya’da ise yaş sınırı yok ve reçetesiz. Ayrıca İsveç ve İngiltere’de de reçetesiz. Buna karşılık Almanya ve İtalya’da reçete ile satılabiliyor. Fransa’da ise, kimi ertesi gün hapları etkin maddelerinden dolayı reçete ile satılırken etkin maddesinin içinde östrojen bulunmayanlar reçetesiz satılabiliyor.
CEZASI 150 LİRA
Reçetesiz ilaç satan eczanelere 150 lira ceza veriliyor. Bu şekliyle genelgenin hem vatandaşları hem de eczacılara zora sokacağı konuluşuyor.