BIST 9.550
DOLAR 34,57
EURO 36,22
ALTIN 2.961,23
HABER /  GÜNCEL

Eroldan tasarruf çağrısı

Gaziosmanpaşa Belediyesi sosyal sorumluluk ilkesi gereğini yerine getirdi.

Abone ol

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, yayınladığı mesajda , “Tertemiz bir dünyaya hep birlikte kavuşabilmek için tüm dünyanın küresel ısınmaya karşı aynı gemide olduğunu unutmadan hepimiz üstümüze düşen sorumlulukları yerine getirelim’’ dedi. 

GOP Belediye Başkan Yardımcısı Yılmaz Özkan, küresel ısınmaya neden olan karbondioksit salınımını en az seviyeye düşürmek için alınacak basit önlemlerin bile bu mücadelede değer taşıdığına dikkat çekti. Özkan, “Tasarruflu ampul kullanmak, gereksiz su tüketiminin önüne geçmek ve bir fidan bile dikmenin önemi olduğunu sakın unutmayalım.’’dedi.

Gaziosmanpaşa Belediyesi sosyal sorumluluk ilkesinden hareketle Küresel Isınma konusunda bilinç yaratmak için bir dizi seminer düzenledi. İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Hüseyin Toros’un orta dereceli okullarda düzenlediği ‘’Küresel İklim Değişikliği ve Türkiye’ye Etkileri’’
başlıklı seminerlerde, dünyayı yakından etkileyen bu tehlikeye dikkat çekilirken alınması gereken önlemler konusunda bilgiler veriliyor. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, yayınladığı mesajda , “Tertemiz bir dünyaya hep birlikte kavuşabilmek için tüm dünyanın küresel ısınmaya karşı aynı gemide olduğunu unutmadan hepimiz üstümüze düşen sorumlulukları yerine getirelim’’ dedi.

Gaziosmanpaşa Belediyesi Merkez Nikah Salonunda dün düzenlenen seminerin açış konuşmasını yapan GOP Belediye Başkan Yardımcısı Yılmaz Özkan, dünya iklim sisteminde değişikliklere neden olan küresel ısınmanın etkilerinin en yüksek zirvelerden okyanus derinliklerine, ekvatordan kutuplara kadar dünyanın her yerinde kendini hissettirdiğine dikkat çekerek şunları söyledi; Araştırmalar küresel ısınma nedeniyle kuraklaşmaya başlayan Türkiye’nin 100 yıl içinde kuzey Afrika’da döneceğini ortaya koyuyor. Ülkemiz küresel ısınmadan düzensiz ani ve şiddetli yağışlar, seller, heyelan ve hortumlarla etkilenecek. Küresel ısınmaya karşı hepimize önemli görevler düşüyor. Küresel ısınmaya neden olan karbondioksit salınımını en az seviyeye düşürmek için alacağımız basit önlemler bile bu mücadelede değer taşıyor. Tasarruflu ampul kullanımı, gereksiz su tüketiminin önüne geçmek ve bir fidan bile dikmenin önemi olduğunu sakın unutmayalım.’’dedi. Dr. Hüseyin Toros, atmosferin, çevre ve su kaynakları, aç gözlülük, yüksek hayat standardına dayalı yaşam standartları ve aşırı
tüketim alışkanlıkları nedeniyle insan kaynaklı olarak hızla tüketilip kirletildiğini vurgulayarak şunları söyledi; Dünyada iklim ve çevre sorunları enerji sorunlarından daha vahim ve tedbir alınması gereken daha öncelikli bir sorundur. Tüm dünya ve ülkemiz küresel ısınmaya karşı birlikte ve etkili mücadele vermelidir’’

Dr. Hüseyin Toros, bugüne kadar Kadri Yörükoğlu Lisesi, Gaziosmanpaşa İmam Hatip Lisesi, Özel Mavigün Lisesi, Küçükköy Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Fahri Özdoğru Ticaret Meslek lisesi, Kazım Karabekir İmam Hatip Lisesi, Cumhuriyet lisesi ve Atatürk Lisesinde seminerlerini sürdürdü.



KÜRESEL ISINMAYA KARŞI ALINABİLECEK BASİT TEDBİRLER

• Dişlerinizi fırçalarken, bulaşık yıkarken ya da tıraş olurken açık bırakılan musluk, dakikada yaklaşık 15-20 litre suyun boşa akmasına sebep olur.
• Sifon çekildiğinde suyu renklendirsin ve temizlesin diye tuvalete asılan maddeleri kullanmayın. Bunlar kanalizasyona karışarak kirliliğe sebep olur.
• Suyu ocak yerine elektrikli ısıtıcıda ısıtarak hem daha hızlı sonuç alırsınız, hem de daha az enerji harcarsınız.
• Mutlaka kurşunsuz benzin kullanın. Yüksek performans sağlayan benzin türlerini yeğleyin.
• Yazılı haberleşme yerine elektronik haberleşmeyi, kağıt kullanarak faks çekme yerine bilgisayarla faks çekmeyi ya da e-posta göndermeyi, belgeleri fotokopiyle çoğaltmak yerine elektronik ortamda iletimini tercih ederek kağıt kullanımını en aza indirin. • Organik tarımla elde edilen ürünleri seçin. Organik tarımla elde edilen sebzeler diğerlerine göre daha fazla yararlı madde içermektedir.
• Doğal koşulları zorlamadan ve değiştirmeden elde edilen ürünlerle beslenerek hem kendinize, hem de çevreye verilen zararın azalmasına katkıda bulunun.
•Temizlik ürünü satın alırken konsantre ürünleri tercih etmeniz hem tasarruf sağlar, hem de daha az ambalaj tüketmenize neden olur. Ambalajı geri dönüştürülmüş ürünleri tercih edin.
• Temizlik ürünlerini sonuna kadar kullanın. Ambalajları içinde kalan maddelerle çöpe atmayın.
• Bulaşık ve çamaşır makinenizi aşırı doldurmamaya özen gösterirken, tam dolmadan da çalıştırmayın.
• Olabildiğince toplu taşıma araçlarını tercih edin, kısa mesafelere arabayla gitmek yerine, yürüyün.
• Benzin deposunu ağzına kadar doldurtmayın. Depo çok dolu olduğunda benzin buharı sızarak hava kirliliğine sebep olur.
• Geri dönüşümü destekleyin. Ambalajında geri dönüşüm işareti olan ürünleri yeğleyin.
• Plastik traş bıçağı, çakmak, tükenmez kalem, folyo pişirme kapları gibi tek ya da çok az kullanımlık ürünleri kullanmayı en aza indirin.
• Doğal yöntemlerle üretilmiş, ekolojik sebze ve meyvelerle beslenmeye özen gösterin.
• Oda spreyleri ve koku yayıcılar yerine temiz havayı yeğleyin, pencerelerinizi açın.
• Sentetik kokulu kozmetikleri kullanmak yerine, doğal ürünlerden yapılmış, kokusuz kozmetikleri kullanın.
•Elektrikli cihazları bekleme konumunda bırakmayın. (televizyonlarımızı bekleme konumunda bırakmak bir miktar enerjiyi gereksiz yere harcamamıza neden olur. Kumandayla kapatmak yerine TV'yi üzerinden kapatabiliriz.)