BIST 9.691
DOLAR 35,22
EURO 36,72
ALTIN 2.963,83

Erol Günaydın Kimdir?

Kavuklu Hamdi'den İsmail Dümbüllü'lere kadar süren meddahlık geleneğinin son temsilcilerinden hem meddah, hem tiyatro sanatçısı olan Erol Günaydın; 1933 yılında Akçaabat'ta doğdu. Adına şarkı bile yazılan Kiziroğulları lakaplı aileden gelmektedir.Nakliye işiyle uğraşan babası çocukların eğitimini bahane ederek, hepsini bir kamyonla İstanbul'a getirdiğinde Erol Günaydın 8 yaşındaydı. Beşiktaş'ta Alaybey Sokağı'na yerleşirler. Erol'un ilkokul yılları, Karadeniz...

Kavuklu Hamdi'den İsmail Dümbüllü'lere kadar süren meddahlık geleneğinin son temsilcilerinden hem meddah, hem tiyatro sanatçısı olan Erol Günaydın; 1933 yılında Akçaabat'ta doğdu.

Adına şarkı bile yazılan Kiziroğulları lakaplı aileden gelmektedir.
Nakliye işiyle uğraşan babası çocukların eğitimini bahane ederek, hepsini bir kamyonla

İstanbul'a getirdiğinde Erol Günaydın 8 yaşındaydı.

Beşiktaş'ta Alaybey Sokağı'na yerleşirler. Erol'un ilkokul yılları, Karadeniz şivesini düzeltmekle geçer.

Sonra bir akrabasının tavsiyesi ile Galatasaray Lisesi'ne
yatılı öğrenci olarak girdi.

Çetin Emeç, Mümtaz Zeytinoğlu, Tanju Bileda gibi isimlerle aynı sınıfta okuyan Günaydın, önce hocalarının eşliğinde küçük gösterileri ile sınıflar arasında turneye çıktı. Ardından da okulun tiyatro kulübüne girdi.

Galatasaray Lisesi'nden mezun olduktan sonra Fransız ekolüyle gelenekselliği birleştiren sanatçı, ilk defa "Sinekli Bakkal" filminde Kız Tevfik tipiyle 'zenne'liği denedi.
1955'te Haldun Dormen Cep Tiyatrosunda "Papaz Kaçtı" adlı oyun ile profesyonel aktörlük hayatına başldı.

1960'da ilk sinema filminde oynayan Erol Günaydın, elli yıllık bir süre içinde çok sayıda filmin ve tiyatro oyununun yanı sıra TRT'de yayınlanan Çiçek Taksi adlı dizide de oynadı.
Nasreddin Hoca tiplemesi, meddah gösterileri, Ayı Yogi seslendirmesi ve canlandırdığı diğer pek çok karakter günümüzün en tanınan ve kıdemli aktörlerinden biri haline gelmesini sağladı.

Yıllarca zenne olarak sahneye çıkan Günaydın, 33 senedir evli olduğu Güneş Hanım'la Kenterler'le İzmir'e yaptığı bir turne sırasında tanıştı.

Mimikleriyle cümleler kuran Erol Günaydın üç kız babası: Ayşe, Fatoş ve Günfer. Ayşe ve Fatoş yurtdışında yaşıyor.

Gazeteci-yazar Emine Algan tarafından birkaç aylık bir süre içinde kendisiyle gerçekleştirilmiş bir nehir-söyleşi 2007 yılında "İki Kalas Bir Heves" başlığı altında kitaplaştırılmıştır.