Nevşehir’de bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Avrupa Birliğinin (AB) Türkiye’nin üyeliği konusunda yavaş davrandığını söyledi...
Abone olNevşehir’de bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Avrupa Birliğinin (AB) Türkiye’nin üyeliği konusunda yavaş davrandığını söyledi.
TBMM ve AB’nin ortaklaşa etkinliği olan ‘ayrımcılık’ konulu forum, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılımı ile başladı. Bakan Eroğlu, forumda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin AB’ye girmek için elinden geleni yaptığını belirterek, “Türkiye AB katılmak için her türlü gayreti yapıyor, gayret içerisinde bütün düzenlemeleri yapmak için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Anayasa’yla ilgili gerekli değişiklikler, kanun düzenlemeleri, yönetmeliklerle ilgili düzenlemeleri büyük ölçü de tamamladı. Türkiye bu konuda gayret ediyor, azimlidir. Tabii AB’nin de Türkiye’nin bu gayretlerine sıcak bakması gerekir fakat AB bu konuda biraz yavaş davranıyor. Yani bunun daha hızlanmasında fayda görüyorum. Türkiye’nin AB’ye katılması AB için büyük kazançtır. Türkiye gitgide büyüyor. Şu anda dünyada 16.’cı büyük ekonomiye sahip olan bir ülkeyiz, milli gelirimiz artıyor ayrıca çok büyük hedeflerimiz var. 2023 yılında Türkiye’yi dünyadaki en büyük 10 ekonomi arasına sokmak için gayret ediyoruz. Bunların AB’ye katkısı olacağına inanıyorum. Bu yüzden geç kalmamak gerekir. AB geç kalırsa kendileri bizi davet etmek durumunda kalır. Türkiye’nin gücü var artık, büyüyor. AB için de çok büyük bir potansiyel” diye konuştu.
AB Uyum Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu da konuşmasında, “Türkiye AB vizyonunu kaybetmeden devam ediyor. Bu konuda herhangi bir kaygı yok. AB olan ilişkilerimizde zaman zaman tıkanmalar olsa bile Türkiye’nin AB vizyonunun da bir kayıp yok” dedi.
Tekelioğlu, “AB’nin Türkiye vizyonunda bir değişiklik var mı onu bilmiyorum. Onu size bırakıyorum. Türkiye AB prensiplerine AB’nin ortaya koymuş olduğu standartlara sahip olmak için gayretini devam ettiriyor. Bu gayretin bir neticesi olarak da, ’Acaba TBMM’nin bu işlere nasıl bir katkısı olabilir?’ kaygısıyla ortaya çıkmış olan bu çalışmada sempozyumlarla karşılıklı değişimler, ziyaretler ve birtakım yayınlar ile bu projeyi devam ettiriyoruz. Şunu unutmayalım Türkiye AB ile ilişkilerinde bazı tıkanıklıklar yaşasa bile bunların hiçbiri Türkiye’nin önünü tıkayacak, Türkiye’nin vizyonunu değiştirecek ölçüde değil. Bir müzakere faslının daha açılmış olması hepimizi memnun etmiştir ancak Avrupalı siyasilerin kendi iç işlerini ya da kendi siyasi maksatlarını Türkiye’nin müzakerelerine bulaştırmasını doğru bulmuyoruz. Bu anlamda 22.’ci fasıl müzakeremiz başlayacaktı ancak Almanya’daki seçimler bahanesiyle ertelendi. Bu tavrı doğru bulmuyoruz. Bir an önce Türkiye’nin bu müzakereleri tamamlamasını arzu ediyoruz. Müzakereler başlasa da başlamasa da Türkiye AB standartlarını, prensiplerini yakalamak için bütün gücüyle çalışıyor” dedi.
(İHA)