KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakereleriyle ilgili siyasi parti temsilcilerine bilgi verdi.
Abone olKKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, devam eden Kıbrıs müzakereleri ve 18 Kasımda New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la yaptığı üçlü görüşme hakkında, mecliste temsil edilen siyasi partilerin başkan ve temsilcilerine bilgi verdi.
Cumhurbaşkanlığı'ndaki görüşmeye, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan İrsen Küçük, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) Başkanı Turgay Avcı ile bu partilerden diğer yetkililer katıldı.
Ocak ayı sonunda Cenevre'de yapılacak Ban-Eroğlu-Hristofyas görüşmesine yönelik yapılması gereken hazırlıkların da ele alındığı toplantıda, Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi Kudret Özersay ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ da hazır bulundu.
UBP Genel Başkanı ve Başbakan İrsen Küçük'ün toplantıdan erken ayrılması nedeniyle UBP toplantı sonrasında açıklama yapmazken, diğer partilerin başkanları basına açıklama yaptı.
SİYASİLERİN AÇIKLAMALARI
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, ''Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik sürecin çözüme doğru gittiğini'' belirterek, Kıbrıs sorununun Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği sürecine endeksli olduğu görüşünü kaydetti.
Cenevre'de yapılacak görüşme öncesi Kıbrıs Türk tarafının anlaşmazlık noktalarını çözecek bir plan ortaya koyması gerektiğini ifade eden Çakıcı, müzakere sürecinde ''Yönetim ve Güç Paylaşımı'' başlığında önemli bir ilerleme kaydedildiğini, bugün yaşanan tüm tıkanıklığın mülkiyetle ilgili olduğunu kaydetti ve ''Ara yol bulunmalıdır'' dedi.
''Mülkiyet konusunda Kıbrıs Rum tarafının mülk üzerinde birincil hakkın orijinal mal sahibine verilmesi önerisinin ve buna karşın Kıbrıs Türk tarafının mülkiyet konusundaki ciddi önerisinin karşılıklı olarak tatminkar olmadığı'' görüşünü kaydeden Çakıcı, mülkiyet önerisinde hangi noktaya gelinebileceğinin belirlenmesi gerektiğini belirtti.
CTP Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer ise, BM Genel Sekreterinin BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu raporu olumlu bulduklarını belirtti.
Soyer, ''muhtemel çözümün, 23 Mayıs-1 Temmuz 2008 Antlaşmaları temelinde, iki bölgeli iki toplumlu, siyasi eşitliğe sahip, tek uluslararası kimliği, egemenliği ve yurttaşlığı olan federal bir çerçevede olabileceğinin söz konusu raporda belirtildiğini'' kaydetti.
Genel Sekreter Ban'ın, 2011 Ocak ayı sonunda tekrar bir görüşme istemesinin son derece olumlu olduğunu belirten Soyer, ''BM Genel Sekreterinin inisiyatifini genişleterek sürece destek olması gereklidir'' dedi.
İki toplum ve iki toplum liderinin BM Genel Sekreterinin daha geniş inisiyatifine destek vermesi gerektiğini ifade eden Soyer, Cenevre'de yer alacak görüşmede bir çözüme ulaşılması temennisini de dile getirdi.
DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ise, Kıbrıs konusunda ciddi bir süreç içerisine girildiğini, ancak halkın Kıbrıs sorununu iç sorunları bir kenara iterek değerlendirmesi gerektiğini kaydetti.
''Kıbrıs sorununun çözümü için öngörülen tek egemenlik ve seçimlerde kullanılması düşünülen çapraz oy konularının hala daha bulanık durduğunu'' belirten Denktaş, DP'nin iki konu üzerinde duruşunun değişmediğini söyledi.
Cenevre'de yapılacak görüşmeye kadar mümkün olduğunca Cumhurbaşkanı ve ekibine yardımcı olmaya çalışacaklarını ifade eden Denktaş, ''Ciddi bir süreç. Belki 50 yıllık Kıbrıs sorunu ortadan kalkacaktır ama yeni bir Kıbrıs sorununun yeniden gündeme gelmesi tehlikesi de vardır'' dedi.
Denktaş, DP;nin iki aylık süre içerisinde detaylı bir rapor hazırlayarak Cumhurbaşkanı Eroğlu'na sunacağını da kaydetti.
''Çözüme gidiyoruz yaşasın'' denecek bir noktada olmadıklarını belirten Serdar Denktaş, ''Ürkütücü, zor, çetin geçecek iki aylık bir süreç var önümüzde'' dedi.
Süreç konusunda ''çok büyük endişeleri'' olduğunu da kaydeden Denktaş, endişelerini Cumhurbaşkanına ileteceklerini ve gerektiği zaman da halk ile paylaşacaklarını söyledi.
ÖRP Genel Başkanı Turgay Avcı da ''New Yok'taki üçlü görüşmenin çok ciddi bir sürecin başlangıcı olduğunu ve BM Genel Sekreterinin Ocak ayı sonunda Cenevre;de görüşme talebinin resmi olmasa bile bir takvim olduğunu'' kaydetti.
''Bugün görüyoruz ki bu artık son raunttur, son perdedir'' diyen Avcı, ocak ayı sonuna kadar olan sürecin, halkın bilgilendirilmesi açısından da önemli olduğunu ifade ederek, Cenevre;ye giderken Kıbrıs Türk tarafının çözüme yönelik bir plan ortaya koyması gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu'na müzakere sürecinde tam destek verdiklerini ifade eden Avcı, iki halkın siyasal eşitliği, iki bölgelilik, iki eşit kurucu devlet, Anavatan Türkiye;nin etkin ve fiili garantisi çerçevesindeki bir çözüme desteklerinin devam ettiğini kaydetti.
Eroğlu ve Hristofyas, Kıbrıs müzakereleri kapsamında 6 Aralık Pazartesi günü Lefkoşa ara bölgede biraraya gelecek.