KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Almanya'da konuştu ambargoların kalkmasını istedi.
Abone olKKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs'ta, Türk mührünü ebedi kılmaya çalıştıklarını söyledi.
KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Almanya Türk Toplumu (TGD) tarafından Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen "Türk-Alman Perspektifleri" konulu toplantıda, Kıbrıs'taki gelişmeler hakkında bilgi verdi.
Eroğlu, eğitim ve turizm alanında Türkiye'den gelen yatırımcıların da desteği ile büyük yatırımlar gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bizim Kıbrıs'ta önemli bir görevimiz vardır. Kıbrıs'ta Türklük mührünü ebedi kılmak. Yani Türk varlığını Kıbrıs'ta devam ettirmek" dedi.
Kıbrıs'ta 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti kuruluncaya kadar büyük sıkıntıların yaşandığını ve 3 yıl sonra Kuzey Kıbrıs'ın işgal edildiğini bildiren Eroğlu, buna BM Güvenlik Konseyi'nin "çanak tuttuğunu", diğer yandan da Kıbrıs Rum kesiminin AB'ye girmesine yardımcı olarak Rum kesiminin uzlaşmasız tutumunu sürdürmesine olanak sağladığını ifade etti.
Adada 1963 yılında yaşanan olayların Türkleri Cumhuriyet'ten dışladığını ve Kıbrıslı Türklerin 1974 Temmuzuna kadar adanın yüzde 3'lük bölümüne sıkışmış şekilde yaşadığını belirten Eroğlu, 11 yıl boyunca Türkiye'den gelen parayla yaşadıklarını, ancak direndiklerini söyledi.
"Bugünkü KKTC'nin temelleri 1974 yılındaki Mutlu Barış Harekatının başlamasıyla atılmıştır" diyen Eroğlu, KKTC'yi kurduklarını, ancak Rumlarla anlaşmak için yıllardır müzakereleri sürdürdüklerini, Rumların masaya her oturduklarında bir şeyler kapmaya çalıştığını, sonra da gelecek görüşmede daha fazla şeyler elde edebilecekleri düşüncesi ile görüşmelerden sonuçsuz ayrıldıklarını kaydetti.
Adada bugüne kadar varılan tüm anlaşmaların Rum kesimi tarafından daha sonra reddedildiğini bildiren Eroğlu, şöyle konuştu:
"Ben 19 yıl boyunca da başbakanlık yaptım. Ambargolar altında başbakanlık yapmanın ne demek olduğunu benden daha iyi bilen yoktur. Hiç kimse bana uzlaşma istemiyor demesin, ama biz gururumuzla yaşamak kararlılığındayız. Türkiye'nin ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin güvencesi ile ayaktayız. Bu demek değildir ki Türkiye ya da KKTC anlaşma istemiyor. Biz uzlaşıdan yanayız, masaya oturarak zaman kazanmaya çalışan taraf ise Kıbrıs Rum kesimidir."
AB üyeliği yolunda Kıbrıs sorununun Türkiye'nin önüne her zaman bir bahane olarak çıkartıldığını söyleyen Eroğlu, adada mülkiyet görüşmelerine başladıklarını, bir program hazırlayıp ortaya koyduklarını, Kıbrıs konusuyla ilgili devletler tarafından da olumlu karşılanan bu programın, Rum kesimi tarafından reddedildiğini ifade etti.
Rumların, 1974 şartlarından önceye dönmek istediğini ve adanın kuzeyinde geçen 36 yıl içinde sanki hiçbir devlet kurulmamış, ayrı bir halk yaşamamış gibi davranmaya çalıştığını, sorunun çözümü için bir zaman limiti de koymak istemediğini kaydeden Eroğlu, "Kıbrıs Türk halkı artık müzakerelerden ve müzakereleri izlemekten yorulmuştur. AB'nin kendisine yaptığı davranışlardan da usanmıştır. AB'ye olan inancını, güvenini de yitirmeye başlamıştır. Tıpkı anavatandaki kardeşlerimiz gibi" dedi.
UÇAKLAR KUZEY KIBRIS'A İNEMİYOR
AB ülkelerinde dolaşım özgürlüğü olmasına rağmen Almanya'dan havalanan bir uçağın ambargolar nedeni ile doğrudan Kuzey Kıbrıs'a inemediğine işaret eden KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Bazı ülkeler atom bombası yaparak komşu ülkeleri tehdit ediyor. Biz ise hiç kimse için bir tehdit oluşturmuyoruz. Biz komşularımızla anlaşarak yaşama arzusundayız" diye konuştu.
Brüksel'de de görüşmeler yapacaklarını bildiren Derviş Eroğlu, "Aslında birçok ülke uzlaşmasız tarafın Kıbrıs Rum kesimi olduğunu ve AB'yi aldattığını biliyor. Madem bunu biliyorsunuz, bari Türk tarafına yönelik ambargoyu kaldırın, o zaman Kıbrıs Rum kesimi de görüşmeye ve anlaşma yapmaya razı olacaktır" dedi.
Adada yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, Rum halkının adada dönüşümlü başkanlığı ve adadaki Türk askeri varlığını kabul etmediğini, Rumların çok büyük bir kesiminin de adada bir anlaşma sağlanacağına inanmadığını ifade eden Eroğlu, "Artık dünyanın bunu görmesi lazım" diye konuştu.
Eroğlu, Almanya'da yaşayan Türklerden de KKTC'ye yatırım yapmasını ve özellikle Türk kökenli politikacıların Kıbrıs konusundaki görüşlerini parti yöneticilerine anlatmalarını beklediklerini sözlerine ekledi.