Ermeni soykırımı iddialarını AB kararlarına sokmaya çalışan diaspora kızgın. AB'den Ermenileri öfkelendiren karar çıktı...
Abone olAB Adalet ve İçişleri Bakanları, 'ırkçılık ve yabancı düşmanlığıyla mücadele' konusunda birlik genelinde geçerli olacak yasal düzenleme konusunda anlaştı. Buna göre, Yahudi soykırımını inkar etmek suç sayılıyor. Ancak düzenlemenin Ermeni soykırımı iddialarını kapsamaması diasporayı kızdırdı.
Karara göre, 'belli bir ırk, renk, din, soy, ulusal ya da etnik kökenlilere karşı alenen kin ve şiddeti kışkırtmak' suç sayılıyor. Buna ek olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi ile Nürnberg Mahkemesi'nin tanımladığı 'soykırım' olarak kabul edilen olayları inkar etmek de suç olacak.
Lüksemburg'da AB'li bakanlar tarafından kabul edilen kararda, Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili bir ifade bulunmuyor. Ermeni diasporası ise bu durum karşısında öfkeli.
Avrupa Ermeni Federasyonu Müdürü Laurent Leylekyan, yasanın 'büyük bir iki yüzlülük' sergilediğini söyledi.
Leylekyan, "Ermenilerin çektiği acıları dışarda bırakmak ahlaki bir çöküştür ve bu tür davranışlar nedeniyle AB birçok Avrupa ülkesinde reddedilirse şaşırmamak gerekir" dedi.
Diaspora 'hakaret' olarak algıladı
Dün 27 üye ülke tarafından desteklenen ve ırkçılık ve yabancı düşmanlığı ile mücadele amaçlı yeni yasada sadece BM mahkemelerine konu olan soykırım ya da olayların bu kapsama alınması Ermeni diasporası tarafından bir 'hakaret' olarak algılandı.
AB’nin Türkiye’yi kızdırmamak için böyle bir tavizde bulunduğu belirtiliyor. Yeni yasanın en büyük destekçisi olan AB dönem başkanı Almanya, yeni yasa üzerinde varılan görüşbirliğini "Tüm AB için önemli siyasi bir sinyal" sözleriyle övdü.