BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Ermenistanı karıştıran cümle

Tarihi protokol daha çok Ermenistan'ı karıştırdı. Muhalefet ayakta. Protokolde bir cümle var ki diasporayı çok kızdırdı.

Abone ol

“İki ülke de, iyi komşuluk ilişkileri anlayışıyla bağdaşmayacak herhangi bir siyaset izlemeyeceklerini taahhüt eder”.

İşte bu madde tarihi protokolde yer alan bir cümle. Daha bazit anlatımıyla soykırım iddiasına büyük bir darbe niteliğinde.. Bu nedenle ülkede referandum talep edildi.

Ermeni muhalifler referandum istedi

 "Soykırım meselesi 20 yıl donacak"
Protokole en sert tepki ise, Ermeni milliyetçisi sosyalist Taşnak partisinin diaspora yapılanmasından geldi. Taşnak partisinin Batı Avrupa Başkanı Murat Papazyan, dün yayınladığı değerlendirmesinde özellikle 1915 olaylarını araştırmak üzere kurulacak olan ortak komisyona tepki gösterdi.

1915 olaylarını soykırım olarak tanıtmak için iletişime geçtikleri tüm hükümetlerin ve meclislerin artık söz konusu komisyonun sonuçlarını beklemek isteyeceklerini ileri süren Papazyan, arşivlerin açılıp incelenmesinin 20 yıl süreceğini ve bu süre boyunca soykırım davasının "dondurulacağını" ifade ederek protokolü protesto etti. Papazyan, ayrıca bu süreçte diasporanın fikrini almadığı için de Erivan'ı topa tuttu.

Merkezi Erivan'da bulunan Mediamax ajansının haberine göre, Miras Partisi milletvekili Artur Martirosyan yaptığı açıklamada, Türkiye ile paraf edilen protokollerin Ermenistan parlamentosunun onayına sunulmadan önce referandum yapılması gerektiğini söyledi.

Martirosyan, halk oylamasının, Ermeni toplumunun, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'a olan güvenini de belirlemeye katkı sağlayacağını kaydetti. Martirosyan, referandumun yapılması için Miras Partisi'nin milletvekillerinden imza toplayacağını belirtti.

En az üç şart Ermenistan için kabul edilemez

İki ülke arasında paraf edilen protokollerde yer alan en az üç şartın, Ermenistan için kabul edilemez olduğunu savunan Martirosyan, bu protokollerde değişiklik yapılmadığı sürece ''devletin ve halkın ulusal çıkarlarının tehlikeye girebileceğini'' öne sürdü.

Anayasa Mahkemesi'ne gidecekler

Martirosyan, protokollerin, Ermenistan yasalarına uygun olup olmadığının araştırılması için Anayasa Mahkemesine de başvurmayı planladıklarını kaydetti.

Avrupa Ermeni Federasyonu endişeli

Avrupa Birliği kurumları nezdinde soykırım lobisi yapan Avrupa Ermeni Federasyonu, Türkiye ile Ermenistan arasında mutabık kalınan protokolle ilgili yayınladığı değerlendirmesinde anlaşmanın "Ermenistan'ın, Ermeni soykırımının uluslararası kabulü çabalarından vazgeçmesi" anlamına geldiğini bildirdi.