BIST 9.891
DOLAR 35,37
EURO 36,60
ALTIN 3.027,87
HABER /  GÜNCEL

Ermenistan'da polisten eylemcilere müdahale

Ermenistan'da binlkerce kişi elektriğe yapılan zammı protesto ediyor. Polisinin dün sabaha karşı müdahalesinin ardından gerilim sürmüştü. Bu akşam bir grup temsilci Cumhurbaşkanı ile görüşecek. Beril Eski'nin haberi.

Abone ol

Ermenistan'da elektriğe zam yapılmasına yönelik protestolar giderek büyüyor. Polis eylemcilere tazyikli suy ve copla müdahale etti. rmenistan polisi sözcüsü Ashot Agaronian 237 eylemcinin gözaltına alındığını, birkaç eylemciyle birlikte 11 polisin yaralandığını açıkladı.

Eylemciler dün Cumhurbaşkanlığı konutuna yürümek istemiş ve polisin tazyikli su müdahalesiyle durdurulmuştu.

Ardından eylemciler Baghramyan adlı bölgede yola oturarak trafiği engellemiş, polisin "burayı boşaltın" çağrısını duymazdan gelmişti.

Göstericilerden bazıları dün geceyi Baghramyan bölgesinde sokakta geçirmişti.

Bu sabah polis eylemcilere tazyikli suyla müdahale ederek dağıtmak istedi. Bu akşam saatlerinde ise göstericiler adına bir grup temsilci Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'la görüşmeye gitti.

BBC Türkçe olarak eylemlerin perde arkasını Erivan Avrupalı Öğrenciler Forumu'ndan bir yetkili ve gazeteci Mark Grigorian ile konuştuk.

Erivan Avrupalı Öğrenciler Forumu'ndan (AEGEE) ismini vermek istemeyen bir yetkili, aslında zam protestolarının Mayıs ayı sonlarında başladığını söylüyor. Rus şirketi ENA'nın zam başvurusu üzerine, Ermenistan Kamu Hizmetlerini Düzenleme Komisyonu şirketin yüzde 16'lık elektrik zammına izin veriyor.

Yetkili, ENA'nın bu zammı finansal kayıplarını gidermek ve büyük miktardaki borçlarını ödemek amacıyla talep ettiğini ve 26 Mayıs itibariyle protestocuların sokağa çıkmaya başladığını belirtiyor.

'Protestocular genç, orta sınıfa mensup ve apolitik'

Fakat yüksek katılımın olduğu ve sosyal medyada "ElectricYerevan" (ElektrikErivan) etiketiyle sürdürülen gösterilerin 4 gün önce başladığını kaydediyor. Buna göre eylemciler doğrudan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'dan elektrik zammıyla ilgili kararın geri alınmasını talep ediyor.

Polis müdahalesine rağmen eylemcilerin barışçıl protestolara devam ettiğini ifade eden yetkili, dün sabaha karşı polisin önce sokaktaki ışıkları kestiğini, ardından sert bir müdahalede bulunarak 250'den fazla eylemciyi gözaltına aldığını söylüyor. 50 kişinin ise yaralandığını sözlerine ekliyor.

Bu arada 20 kadar gazetecinin de saldırıya uğradığı, bazılarının kameralarının kırıldığı kaydediliyor.

Yetkili, sivillerin ve gençlerin katıldığı bu barışçıl eylemin "daha önce eşi görülmemiş, benzersiz" bir protesto olduğunu savunuyor.

Ermenistan'da çalışan gazeteci Mark Grigorian ise bu gösterilerin "benzersiz" olduğu fikrine katılmıyor:

"Protestocuların çoğu genç, orta sınıfa mensup ailelerden geliyor. Siyasi bir gündemleri yok, politikacılara genel olarak güvenmiyorlar ki bence en önemli kısmı bu. Liderleri yok. Bu modern Ermenistan'da gerçekten yeni bir şey. Ancak bu eylemler iki yıl önce Ermenistan'da toplu taşımaya zam yapılmasına karşı düzenlenen '100 Dram' eylemleriyle pek çok açıdan benzerlik taşıyor."

Siyasi bir eylem mi?

Eylemcilerin tek taleplerinin zammın geri alınması olduğunu vurgulayan gazeteci, burada bir Doğu ve Batı yanlısı gibi siyasi tutjmların bulunmadığını kaydediyor: "Eylemcilerin içinde Batı yanlıları da bulabilirsiniz, Rusya yanlıları da. Bu siyasi bir eylem değil. Protestocular 'Biz elektriğe yeterince para ödüyoruz. Şirket ise kendi yolsuzluğunu örtmek için zam yapıyor' diye itiraz ediyorlar. Siyasi bir eylem olsaydı, siyasi talepleri de olurdu" diyor.

AEGEE'den görüştüğümüz yetkili ise Ermenistan'daki genç ve sivil toplumun 4 gündür süren eylemlerle taleplerini dile getirme olgunluğuna eriştiklerini, aynı zamanda taleplerine sahip çıktıklarını ve onlar için mücadele ettiklerini gösterdiğini belirtiyor. Bunun büyük bir zihniyet değişime işaret ettiğini ileri süren yetkili, "Gençler yarının hayalleriyle yaşamak istemiyor. Onlar bugünü yaşamak ve hükümetin bu duruşlarını dikkate almasını istiyor" diyor.

Mark Grigorian'a göre ise protestolar bazı hareketlerle beslenmezse, kaybolup gidebilir. Ancak polis müdahalesinin devamı ya da hükümetten olumsuz bir tavır gelmesi eylemleri besleyebilir ve gösteriler sürebilir.

Şu anda eylemcileri temsil eden bir heyetin Cumhurbaşkanı Sarkisyan ile görüştüğünü hatırlatan Grigorian, "Sürecin nasıl devam edeceği, konuşmalardan ne çıkacağına bağlı" değerlendirmesinde bulunuyor.