Hükümet, askeri yasak bölgeyi 'tarım faaliyeti açmak için 30 yıllığına kiraya çıkardı. Bölgede 75 bin dekarlık bir arazi söz konusu.
Abone olHükümet Türkiye'nin Ermenistan, İran, Nahcıvan arasındaki sınırda kritik askeri yasak bölgede yer alan 75 bin dekarlık araziyi ''tarımsal faaliyete açma'' kararı aldı ve 30 yıllığına özel sektöre kiraya çıkardı.
Tarım Bakanlığı'na bağlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün davet ilanında kurulacak ortaklıkta, iştirakçi özel sektörün payının yüzde 65'ten az olamayacağı ve TİGEM payının da yüzde 15-25 arası olabileceği belirtiliyor. TİGEM ilanında başvuruların 6/12/2013 saat 17:00'ye kadar yapılması isteniyor.
90 BİN DEKARI ASKERİ BÖLGE
Türkiye'nin en doğu ucunda bulunan TİGEM Kazım Karabekir İşletmesi Iğdır'ın Aralık İlçesi'ne bağlı Dilovası (Dilucu) bölgesinde yer alıyor. 118 bin dekarlık işletmenin 90 bin dekarlık bölümü Dilovası içinde ve aynı zamanda askeri yasak bölge konumunda.
Devlet Üretme Çiftlikleri'ne (DÜÇ) bağlı olarak 1953'te kurulan işletme 1983'te Kazım Karabekir Tarım İşletmesi adı altında TİGEM'e bağlanıyor. İşletmede esas olarak hayvancılık, tohumlama ve koyun ıslahı gibi faaliyetler yapılıyor ve toplam 120 civarında personel çalışıyor.
ASKERİ KANUNLARA UYULMA ŞARTI VAR
Özel sektöre davet ilanının VI-k maddesinde işletme hudut bölgesinde yer aldığından Askeri Yasak Bölgeler Kanun ve Yönetmeliği esaslarına uyulması gerekeceği de açıkça belirtiliyor. İlanın giriş bölümünde 75 bin dekarlık arazinin ''tarımsal faaliyette bulunmak üzere'' özel sektöre açıldığı belirtilirken, VI-m maddesinde bu sahada ''yeni tarım alanı açılmaması'' şartı getiriliyor.
NEDEN KAZIM KARABEKİR DENİYOR?
Tarım İşletmesi'ne Kazım Karabekir adı verilmesinin, Karabekir'in 1917 ve 1920 yıllarında iki kez Ermenistan'a yönelik olarak bu bölgelerde yaptığı askeri harekatlardaki başarısından kaynaklandığı kaydediliyor.