BIST 9.725
DOLAR 35,22
EURO 36,86
ALTIN 2.979,34
HABER /  DÜNYA

Ermenistan Azerbaycan savaşı son durum Hankendi emri!

ERMENİSTAN Azerbaycan savaşı kızışıyor. Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmalar Dağlık Karabağ'ın başkenti Hankendi'ye sıçrayabilir. Azerbaycan askeri birliklere Hankendi'ye saldırı için hazırlık emri verdi.

Abone ol

ERMENİSTAN Azerbaycan savaşında tansiyon yükseliyor. Dağlık Karabağ bölgesinde Azeri ve Ermeni güçler arasında çatışmalar devam ederken taraflardan karşılıklı tehditler geldi.

Ermenistan çatışmaların 'top yekün savaşa' dönüşebileceğini ve Dağlık Karabağ'ın bağımsızlığını tanıyabileceğini söylerken, Azerbaycan Dağlık Karabağ'ın başkenti Hankendi'yi hedef almaya başlayabileceğini belirtti.

ERMENİSTAN-AZERBAYCAN SAVAŞI ÖLENLERİN SAYISI 46'YA YÜKSELDİ

1 Nisan'da başlayan ve hala devam eden çatışmalarda her iki taraftan da hayatını kaybedenlerin sayısı toplamda 46'ya ulaştı. Dağlık Karabağ Cumhuriyeti üzerinde hem Ermenistan hem de Azerbaycan hak iddia ediyor. Uluslararası alandaysa Dağlık Karabağ, Azerbaycan toprağı olarak tanınıyor.

Azerbaycan Dağlık Karabağ haritası son durum

HANKENDİ EMRİ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, ordunun Dağlık Karabağ'ın içine doğru ilerlediğini ve stratejik bölgeleri ele geçirdiğini duyurdu. Azerbaycan Savunma Bakanı Zahir Gasanov, orduya Dağlık Karabağ'ın başkenti Hankendi'ye ilerlemek üzere hazır olması yönünde talimat verildiğini de kaydetti.

ermenistan azerbaycan savaşı
1 Nisan'dan bu yana devam eden çatışmalar, 1994'teki ateşkesten bu yana görülen en şiddetli çatışma süreci olarak görülüyor.

HANKENDİ ERMENİSTAN ASKERLERİYLE DOLU

Fransız haber ajansı AFP, 50 bin nüfuslu Hankendi'de durumun sakin olduğunu, ancak kente Ermenistan'dan yüzlerce gönüllü savaşçının geldiğini aktarıyor.

Kent çevresinde çatışmaların yoğunlaştığı yerleşim yerlerinden kaçanlar için çadır kentler de kurulduğu aktarılıyor.

SARKİSYAN: GERİ ÇEKİLELİM

Ermenistan Cumhurbaikanı Serj Sarkisyan ise taraflar arasındaki ateşkesin ancak tüm silahlı birliklerin eski mevzilerine çekilmesi halinde mümkün olabileceğini söyledi.

Çatışmaların devam etmesi halinde Azerbaycan ve Ermenistan'ın 'top yekün bir savaşa' girebileceğini söyleyen Sarkisyan, bu süreçte Dağlık Karabağ'ın bağımsızlığını da tanıyabileceklerini ifade etti.

Azerbaycan Ermenistan dağlık karabağ
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan hastanede tedavi gören gönüllü savaşçıları ziyaret etti.

Sarkisyan'ın açıklamaları Azerbaycan'ın tek taraflı ateşkes ilanından bir gün sonra geldi.

ERDOĞAN'DAN AZERBAYCAN'A DESTEK

Çatışmaların başlamasından bu yana yaşanan krizle ilgili ilk kez konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Türkiye'nin Azerbaycan'ın yanında olduğunu söyledi.

Erdoğan, "Türkiye Azerbaycan'ın yanında olmaya devam edecektir. Dağlık Karabağ bir gün yine Azerbaycan'ın olacak" dedi.

DAĞLIK KARABAĞ SON DURUM DİPLOMATİK GİRİŞİMLER 

Krizin daha da büyümeden bir uzlaşıyla sonlandırılabilmesi için ABD ve Rusya arasında da görüşmeler yapıldı.

Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la görüşen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin sözcüsü Mark Tonner, "Her iki dışişleri bakanı da çatışmaların bir an önce sonlandırılıp Azerbaycan ile Ermenistan'ın AGİT arabuluculuğunda gerçekleştirilecek müzakerelere katılımının teşvik edilmesi için girişimlerde bulunulması gerektiğini teyit etti" dedi.

Dağlık Karabağ haritası dağlık karabağ sorunu nedir

DAĞLIK KARABAĞ SORUNU NEDİR? 

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti, hukuken Azerbaycan'a ait Dağlık Karabağ ve çevresindeki 7 Azerbaycan ilini kapsayan topraklar üzerinde işgal sonrası kurulmuş fiilen bağımsız olan ülkedir.

Çoğunlukla Ermenilerin yaşadığı bölgede, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra yükselen etnik gerilim, Ermenistan'ın desteklediği Ermeni militanlarla Azerbaycan arasında çatışmaların çıkmasına neden oldu. Ermeni güçlerinin bölgeye girişiyle birlikte Azerbaycanlılara yönelik başlattıkları katliamlar halkı göçe zorladı. 

10 Aralık 1991'de Azerbaycanlıların boykot ettiği ve yalnız Ermenilerin katıldığı halkoylaması sonucuna göre bağımsızlık kararı alındı ve 6 Ocak 1992'de de bağımsızlık resmen ilan edildi. Fakat Ermenistan dahil, hiçbir ülke veya uluslararası kuruluş Dağlık Karabağ'ın bağımsızlığını tanımadı.