BIST 9.758
DOLAR 34,04
EURO 37,93
ALTIN 2.820,04
HABER /  DÜNYA

Ermeni tasarısı için ABD'ye mektup

Türkiye hem sözde soykırım tasarısının Temsilciler Meclisi’nden geçmemesi, hem de Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararına güvence verilmesi için çabalıyor.

Abone ol

Ermenistan’la normalleşmeyi hedefleyen protokollerin onaylanması için uluslararası baskı artarken, soykırım iddiaları tasarısının Amerikan Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda 4 Mart’ta görüşülmesi kararı Ankara’yı harekete geçirdi.

Dışişleri’nin girişimleri sürerken, TBMM Dışişleri Komisyonu üyeleri de Washington’a çıkarma yapmaya hazırlanıyor. Parlamenterler ABD temaslarının öncesinde ise Temsilciler Meclisi’ne Türkiye’nin endişelerini içeren bir mektup gönderdi.

TBMM’DEN ABD’YE UYARI MEKTUBU

TBMM Dışişleri Komisyonu üyelerinin tümünün imzaladığı mektup, “Ermeni soykırımı” tasarısını gündeme alan ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkileri Komitesi Başkanı Howard Berman’a iletildi. Mektupta, tasarının gündeme gelmesinin ne ABD, ne Ermenistan ne de Türkiye’nin çıkarına olduğu belirtirlirken, “Erivan ile zaten hassas olan bu süreç devam ederken, Kafkaslarda istikrar ve barışı zedeleyebilecek bir adım atmaktan kaçınılmalı” yorumunda bulunuldu.  Mektupta şu görüşlere yer verildi: “Tasarı, 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başında yaşanan tarihi gerçekleri çarpıtıyor. 1915’te yaşanan trajik olayları aydınlatmak siyasetçiler yerine tarihçilerin görevi olmalı. Temsilciler Meclisi Dış İlişkileri Komitesi’nin, omuzlarındaki ağır uluslararası sorumluluğun farkında olduğuna ve tarihin acı dolu, tartışmalı bir bölümüyle ilgili taraf olmamayı seçeceğine inanıyoruz. Tasarıyı gündeme almayı yeniden gözden geçirmenizi bekliyoruz.” 

PROTOKOLLERDEKİ BAĞLILIĞI TEYİD ETTİK

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Ukrayna’da Devlet Başkanlığı’na seçilen Viktor Yanukoviç’in yemin töreninde Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile görüştü. Bu görüşmenin Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karar sonrasında Sarkisyan ile yaptıkları ilk temas olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Sarkisyan ile Türkiye-Ermenistan normalleşmesi konusunu ele aldık ve kaygı duyduğumuz konuları, karşılıklı olarak karşı karşıya kaldığımız zorlukları büyük bir açık yüreklilikle gözden geçirdik. Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinde ve Minsk Grubu faaliyetleri çerçevesinde Karabağ sorununa yönelik çalışmalar konusunu da ele aldık.. Türkiye’nin kaygıları, düşünceleri yanında bizim bölge ile ilgili vizyonumuzu da Sarkisyan’a anlatma imkanı buldum” dedi. “Türkiye olarak sınırların, engellerin, işgallerin, karşılıklı ön yargıların olmadığı, barışın, refahın ve istikrarın egemen olduğu bir Kafkasya arzuladıklarını” söyleyen Davutoğlu, bu vizyonun gerçekleşmesi için de her şeyden önce iletişim kanallarının açık olması gerektiğini dile getirdi.

KİLİT ERMENİSTAN ANAHTAR RUSYA

Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı Başkanı Akkan Suver, tarafların anlaşmayı hayata geçirmeye hazır olmadığına dikkat çekerek, “Kilit Ermenistan, anahtar Rusya” diye konuştu. Suver şunları kaydetti: “Ne Ermenistan, ne Azerbaycan ne de Türk kamuoyu bu barışa hazır değil. Barış ancak tüm taraflar hazır olursa gerçekleşir. Liderler tribünlere değil, milletin geleceğine oynamalı. Türkiye büyük bir fedakârlık yaptı, Cumhurbaşkanı Gül iyi niyetle Ermenistan’a maça gitti. Erivan’ın da adım atması gerekir. Bunu ancak Rusya sağlayabilir. Rusya’yı ikna etmek ise ABD’ye düşüyor. 24 Nisan konusunda endişeli değilim. ABD’den eleştirel demeçler gelse de yönetim geçmişte olduğu gibi sözde ‘soykırım’ tasarılarını engeller.” 

Güven mektubunu sundu

Türkiye’nin yeni Washington Büyükelçisi Namık Tan, ABD Başkanı Barack Obama’ya güven mektubunu sundu. Görevi büyükelçi Nabi Şensoy’dan devralan Tan Obama’ya güven mektubunu sunarak, Washington’daki görevine resmen başlamış oldu. 24 Nisan öncesinde görevine başlayan Tan’ı yoğun bir gündem bekliyor.

Bakü’de sabırlar tükendi

Azerbaycan Savunma Bakanı Safar Abiyev, Ermenistan’ın 15 yıldır işgal altında bulunan Yukarı Karabağ’dan bir an önce çekilmesi gerektiğini, bir 15 yıl daha beklemeye niyetlerinin olmadığını söyledi. Abiyev, “Askeri retoriklerin kullanılma zamanı geldi. Bu tehdit artık daha yakın. Ermenistan işgali sona erdirmezse, Güney Kafkas’larda geniş çaplı bir savaş kaçınılmaz olur” uyarısında bulundu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones ve İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey ile bir araya geldi. Ukrayna Devlet Başkanlığına seçilen Viktor Yanukoviç’in yemin törenine katılan Bakan Davutoğlu, ABD ve İsviçreli yetkililerle yaptığı görüşmelerde Kafkaslar’da yaşanan gelişmeleri ve protokolleri gündeme getirdi.