BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Ermeni diasporasına Lord tokadı

Sözde Ermeni soykırımı iddiaları ABD ve İsveç'in ardından İngiltere'deki Lordlar Kamarası'nda da gündeme geldi.

Abone ol

CİHAN, önceki günkü basına kapalı toplantıya ait tutanaklara ulaştı.

Tutanaklara göre, oturumda soykırım iddialarının tanınması ve 24 Nisan'ın İngiltere'de resmen 'soykırımı anma günü' olarak ilan edilmesi talepleri kabul görmeyerek reddedildi.

ERMENİ TALEPLERİNE GEÇİT YOK

İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Dialogue Society ofisini ziyaret eden Lord Kilclooney ise Cihan'a yaptığı açıklamada Lordlar Kamarası'nın Ermenilerin taleplerine geçit vermediğini ve vermeyeceği söyledi.

Lordlar Kamarası'nda yapılan ve yaklaşık bir saat süren 'Ermeni' tartışmasını İngiliz-Ermeni Karma Parlamento Grubu Başkanı Baroness Cox açtı. Ermeni yanlısı olan Baroness Cox, konuşmasının başında Ermenistan ve Karabağ'a bugüne kadar 69 kez ziyarette bulunduğunu hatırlattı.

Toplantı tutanaklarına göre, konuşmasında Ermeni iddalarını kabul eden ülkeleri sıralayan Baroness Cox, tanınmamış 'her soykırımın yeni soykırımları tetikleyebileceğini' öne sürdü. Cox, "Ermeni soykırımının tanınmasının zamanı geldi ve geçti. Ne zaman Ermeni soykırımının tanınması yönünde bir adım atılsa, Türk hükümeti o ülkenin büyükelçisini geri çekme ve mallarına boykot uygulama gibi uygulamalarla sert bir şekilde karşılık veriyor. Bu gerçeğin kabul edilmemesi, Türk-Ermeni ilişkilerinin de sağlıklı bir şekilde ilerlemesini engelliyor." dedi. Konuşmasında İngiliz hükümetini de eleştiren Baroness Cox, hükümetin sözde soykırımı tanımayarak dürüst olmayan bir duruş sergilediğini iddia etti.

AZERBAYCAN'A MESAJ

Ermenistan'a karşı izlediği politika nedeniyle Azerbaycan'ı da eleştiren Baroness Cox, "Azerbaycan'ın 1991 yılında Karabağ'da yaşayan Ermenilere karşı gerçekleştirdiği saldırılar, 1915 yılında Ermenilere karşı yapılanların tekrarıdır. Azerbaycan, Nahçıvan'daki Ermenileri de sürgün ediyor." ifadelerini kullandı. Cox, Azerbaycan'ın Karabağ'daki Ermenilere uyguladığı baskıcı politikaya karşı burada yaşayan Ermenilerin kendi hür iradeleriyle bu politikaya karşı çıktıklarını söyledi.

"SOYKIRIMI TANIMAK BİR ONUR MESELESİDİR"

Konuşmasında Türk hükümetine mesajlar gönderen Baroness Cox, 'onur' ve 'ayıp' gibi birbirine zıt kavramların Türk milleti için önemli kavramlar olduğunu kabul ettiğini, ancak Türkiye'nin Ermeni iddialarını kabul etmekle onurlu bir davranışta bulunacağını ileri sürdü. Cox ayrıca, Türkiye'nin bu iddiaları kabul etmekle uluslararası toplumdan saygı göreceğini, daha açık ve özgür bir toplum ve daha demokratik bir ülke olacağını iddia etti.