BIST 9.891
DOLAR 35,37
EURO 36,60
ALTIN 3.027,80
HABER /  GÜNCEL

Ermenekli madencilerin ailelerinden tazminat davası

Karaman'a bağlı ilçedeki madende yaşanan su baskınında hayatını kaybeden 18 işçinin aileleri, enerji ve çalışma bakanlıkları ile maden sahibi ve maden sahasının ruhsat sahibi şirketlere tazminat davası açtı.

Abone ol

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki kömür ocağında 28 Ekim'de meydana gelen su baskını nedeni ile hayatını kaybeden 18 madencinin ailesi aralarında enerji ve çalışma bakanlıklarının da bulunduğu kurumlara tazminat davası açtı.

Madencilerin aileleri bakanlıkların yanı sıra, Has Şekerler Madencilik Şirketi ve maden sahasının ruhsat sahibi olan Ermenek Cenne Linyit Kömür İşletmesi Limited Şirketi'nden de maddi ve manevi tazminat talebinde bulunuyor.

Ailelerden dokuzunun avukatı olan Emin Bahçeevli BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, dava gerekçelerinin ihmal nedeni ile madende yaşanan ölümlerin yarattığı kayıp olduğunu söyledi.

Emin Bahçeevli, eski maden alanı ile yeni kazı arasında bulunması gereken 60 metrelik mesafenin yer yer 6 metreye indiğini, kazı yapılmadan önce 25 metrelik mesafede ne olduğunu görmeye yarayan sondaj makinesinin alınmadığını, bunun yerine sadece 3 metre mesafeyi görmeye yarayan sondaj makinesi ile çalışıldığını anlattı.

Bahçeevli, müvekkilleri için istedikleri tazminat miktarının 500 bin lira ile 1 milyon 200 bin lira arasında değiştiğini söyledi.

'Yüzde 100 kusurları var'

Bahçeevli "Öncelikle geride kalan ailelerin mağduriyetlerinin giderilmesi için tazminat çıkması lazım. Tecrübelerime göre gerek işleten gerek ruhsat sahibi ve bakanlıkların yüzde 100 sorumlulukları, kusurları var" dedi.

Ermenek Cenne Linyit Kömür İşletmesi Limited Şirketi'nin sahibi olan Abdullah Özbey'in avukatı Tevfik Buğdaycı da BBC Türkçe'ye, şu ana kadar kendisine 11 aileden tebligat iletildiğini söyledi.

Buğdaycı ruhsat sahibi olan şirketin herhangi bir cezai ya da hukuki sorumluluğu olmadığı görüşünde ve "Biz bir nevi evi kiraya veren mülk sahibi gibiyiz, evin içindeki olaylarla ilgimiz yok" diyor.

Bu arada Anadolu Ajansı (AA) su baskını ile ilgili soruşturmanın halen devam ettiğini ve bazı kişilerin ifadelerine başvurulduğunu duyurdu.

Madende mahsur kalan 18 işçinin cenazelerinin tamamına ancak su baskının üzerinden bir aydan uzun bir süre geçtikten sonra ulaşılabilmişti.

Soruşturma kapsamında maden ocağının sahibi Saffet Uyar ile maden sahasının ruhsat sahibi Abdullah Özbey'in de aralarında olduğu beş kişi tutuklanmıştı.