BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Ermenek son dakika haberler en büyük korku!

Ermenek'ten gelen son dakika haberler umutları azaltıyor, en büyük korku ise yağmur işte son durum ve son gelişmeler.

Abone ol

ERMENEK'ten gelen son dakika haberlere göre en büyük tehlike başlayacak olan şiddetli bir yağış, şu ana kadar umut veren bir gelişme yaşanmadı işte son durum.

Ermenek'teki kömür ocağından çamur çıkıyor. Enerji Bakanı suyun tahliyesiyle madende göçükler olduğunu, 18 işçi ile ilgili umutların azaldığını söyledi.

16.40 BAKANLARDAN YENİ AÇIKLAMA

ŞİRKETE SERT YANIT

Taner Yıldız ve Lütfi Elvan Ermenek’te yaşanan maden kazası ile ilgili son gelişmeleri paylaştı.

ENERJİ BAKANI TANER YILDIZ: Hiç kusura bakmasın bu afet falan değil. Her şeyi kamuoyuyla doğru şekilde paylaşmamız lazım. Biz özellikle eğer bir sel felaketi bir deprem gibi elimizde bulunmayan nedenlerden dolayı bir işlem olmuşsa bu doğal afettir deriz. Ama burası bir doğal afet değil arkadaşlar. Kusur var demektir. Kusur kimdedir, bunun adli idari soruşturmaları yaptıktan sonra netleşir. Ama buraya bir doğal afet tanımlaması yapmak bu olayı geçiştirmek anlamına gelir.

ÇALIŞMALAR NE AŞAMADA?

7-8 metrelik çamur tabakasını atmamız gerekiyor. Raylar üzerinden çamur dışarı atılıyor. Üç vardiyalı ekiplerimiz çalışmalarına devam ediyorlar.

Tabi iki tane ayrı noktadan ocağa müdahale edebiliyorduk. Dışardan o tepenin daha da arkasından ayrı bir sondaj vurma hissettik. MTA’nın sondaj ekipleri yola çıktılar. Üçüncü noktada bu çalışmayı yönetmek üzere, en dipteki su veya çamurun üçüncü yolla dışarıya atılmasına yönelik bir işlem. Ama en az 3-4 günlük bir işlem. Dağdan gireceğiz, ayrı bir müdahale ortamı oluşturmak istedim. Çalışmalar gece boyunca da devam edecek. Güvenlik konusuna da bütün arkadaşlarımızın dikkat etmesi gerektiğini söyledik.

ÇALIŞMALAR UZAYACAK

ULAŞTIRMA BAKANI LÜTFİ ELVAN: Ben de şunu ifade etmek istiyorum. Özellikle yer altında kaza sonrası müthiş bir yıpranma söz konusu. Tahkimatlarda ve su patlaması neticesinde oluşan çok yoğun bir çamur tabakasının toplanması ve bunun yüksek mertebelerde olması bunun daha da uzayacağını gösteriyor. Önümüzdeki yapı neye çıkar, nasıl bir sonuçla karşılaşırız şu anda bir şey söylemek mümkün değil. çamurda ilerlemek oldukça güç. Arkadaşlarımız çamurda ilerlemeye gayret ediyorlar. Malzemeleri boşaltmaya çalışıyorlar. Şu anki yapı itibariyle ilerlemenin daha yavaş olmak zorunda olduğunu yer altında çalışanların güvenliğini de dikkate aldığımızda çalışmanın biraz daha yavaş şekilde ilerlemek zorunda olduğunu ifade etmek istiyorum.

Aşağı doğru bir iniş söz konusu. Çamur kitle yukarı taşınıyor biliyorsunuz. Suyu deşarj etmek kolay ama çamur kil tabakasını dışarı taşımak daha güç.

16.40 SON DURUM AÇIKLAMASI  

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay son durumu açıkladı:

- "Alanın uzun olması, dar olması, derin olması, görüş mesafesinin sıfır olması, ayrıca teknik bir çalışma sonucunda dalgıçlarımızın hayatlarının tamamen riske edilebileceği, olayı burada dalgıçlar boyutunda arama kurtarma yapılamayacağı sonucuna getirdi"

- "Bugünden itibaren önceliğimiz suyun çekilmesi değil, su çekildikten sonra alanda çamur boyutunda olan o malzemenin dışarı çekilmesi, basıncın etkisiyle tavanda ve yan duvarda oluşan malzeme dolgularının dışarı alınması. Ayrıca oranın da ikinci bir kazaya sebebiyet vermeyecek ve çalışma yapılabilecek şekilde güvenli alana dönüştürülmesi. Dolayısıyla orası temizlendikçe pompalar daha aşağıya indiriliyor".

16.30 MADEN ŞİRKETİNİN AÇIKLAMASINA TEPKİ

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Alabaş:

- "(Has Şekerler Şirketi'nin açıklaması) Bunun neresi doğal afet? Burada ihmal ve tedbirsizlik var. Zonguldak'ta denizin altında kömür işletmesi yapılıyor. Yaklaşık 730 metre yerin altında, burayı neden su basmıyor? Madencilikte bilimsel kurallara göre hareket etmeniz gerekir"

Maden-İş Genel Başkan Yardımcısı Yiğit:
- "Bir şey demek zor. Su tahliye ediliyor, çamur boşaltılıyor, güçlendirme çabaları sürüyor. Kurtarma çalışmalarının üçüncü günündeyiz, artık kritik noktaya gelindi"

15.10 : Mahsur kalan işçilerin kurtarılması için yürütülen çalışmalar kapsamında, ocaktaki su tahliye işlemleri devam ediyor. Etkili olan yağışa rağmen çalışmaları aralıksız sürdüren görevliler, madende suyun tahliye edildiği bölgedeki çamurları da vagonlarla çıkarıyor.

Çalışmalara katılan işçilerden Hayrettin Polat şu bilgileri verdi;
-"Su çekiliyor ve ilerleme yapılıyor. 10 metre kadar su inmiş. Su aşağı indiğinde makineyi yanaştırıp çamuru alıyoruz. Su aşağıya doğru çekiliyor. Bugün sabah gelerek çalışmaya başladım. Allah'tan umut kesilmez."


Ermenek ilçesindeki kömür ocağında mahsur kalan 18 işçiden Osman Çoksöyler'in işe, kazanın gerçekleştiği gün başladığı bildirildi.
Eşi anlattı;

-"Eşim gece yarısı gelip ertesi gün madende işe başlayacağını söyledi. O gün işe gitme diye çok yalvardım ama beni dinlemedi. Hep içimde korku vardı. Panik halindeydim. Sabah namazını kılıp hazırlanmaya başladı. Yine 'gitme' dedim. Kararından vazgeçiremeyeceğimi anlayınca öğlen yemesi için ekmek reçel, zeytin ve peynir hazırladım. Hatta boğazından kuru kuruya geçmez diye meyve suyu yapmıştım. 20 dakika içinde kömür karasıyla yemek mi yenilir, nasıl insanlık bu?"

HEP GECE GİDERDİ ÖLÜME ÇAĞIRDILAR

Mahsur kalan işçilerden Hüseyin Çolak'ın babası Muhammet Çolak, oğlunun maden ocağına her zaman gece gittiğini, olayın yaşandığı gün gündüzden oğlunu işe çağırdıklarını söyledi.



O GÜN DOĞUM YAPTI

hüseyin-gültekinin-doğum-yapan-eşi-ayşe-gültekin-ve-bebeği.jpg
Ermenek'teki maden ocağında mahsur kalan 18 işçiden biri olan Hüseyin Gültekin'in kazadan birkaç saat sonra doğum yapan eşi, sevinci ve hüznü bir arada yaşıyor.
Çiftin hamilelik sırasında bebeğe "Arda" ismini koymayı düşündüğü ancak maden kazası nedeniyle henüz isim konulmadığı öğrenildi.

MADEN ŞİRKETİNDEN İLK AÇIKLAMA

14.00:

Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'nden yapılan açıklamada, Ermenek'teki maden ocağında işçilerin mahsur kalmasına ilişkin, "İşletmekte olduğumuz maden ocağında tüm iş güvenliği tedbirleri alınmış, bu zamana kadar gerekli denetimlerin hepsi yapılmış, maden ocağı hukukun emrettiği şekilde işletilmiştir. Kazanın oluş nedeninin şu an itibariyle tespit edilebilmesi imkansız olmakla birlikte, içeriden kurtulan kardeşlerimizin bize verdiği bilgiye göre, doğal bir afetten bahsedilmektedir. Türkiye'nin tüm maden ocaklarında yemek saatleri içeride kullanılmaktadır ki; buna devlet ocakları da dahildir" denildi.

ermenek-maden.jpg

11.57:

BAKAN FARUK ÇELİK'TEN AÇIKLAMA :
"Konu sudan ibaret olsa zaman vermek mümkün ama içeride gelişen ve muhtemel gelişmelere karşı bir şey söylemek doğru değil".

karaman-ermenek-maden-ocaği-şirketi.20141030151752.jpg

11.52

ULAŞTIRMA BAKANI ELVAN:  "Elimizden geldiğince tüm imkanlar seferber edildi, çalışmalar devam ediyor. Ne varsa olan biten neyse açıklığıyla ortaya koyuyoruz"

11.45
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam: "Ermenek'te genellikle madende mahsur kalan işçilerimiz ailedeki tek çalışanlar. Bunu göze alarak ilk etapta maddi bir sıkıntı yaşanmasın diye olay olur olmaz ailelere, içşçilerin aylık maaşına yaklaşan bir miktarda bir yardım ödemesi hemen yapıyoruz. Onu gerçekleştirmeye çalışıyoruz şu anda.''

11.00

ENERJİ BAKANI TANER YILDIZ : "Bütün kamuoyu bilsin ki burada kesintisiz 24 saat bir çalışma yapılıyor, başlıkları, içerikleri değişmek kaydıyla"

- "Suyu aktarmak önceliğimizdi ama suyu aktardıktan sonra çamurun ve tahkimatın bozulduğunu gördük. O tahkimatı yapmadan, bu çalışmayı yapacak arkadaşların güvenliğini sağlamadan çalışmayı sürdüremeyiz"

- "Burada basınçlı çamurla beraber su geldi. Nereyi dağıttığını, hangi tahkimatı bozduğunu şu anda bilmiyoruz ama göçük varsa da göçük oldu deriz"

- "Uyar Madencilik'in çalışmalarından memnun değiliz. Üzerlerine ruhsatlı, buradaki yapının amcasının üzerine olduğu söylendi, Soma'dan sonra üzerlerinde ruhsat varsa bu ruhsatların kaldırılması talimatı verdim"

- "Kimsenin gözünün yaşına bakmayız. İster Uyar olsun ister uymayan, bu konuda tavizimiz olmaz"

karaman-ermenek-maden.20141030151818.jpg



İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’nin (AKOM) Karaman’a gönderdiği 'Ahtapot' adlı su tahliye aracı, arama kurtarma çalışmalarına Çarşamba 17.00 sıralarında başladı. Çok sayıda hortumu ve güçlü motoruyla su tahliye eden aracın madendeki çalışmalara hız katması bekleniyordu.

YENİ ÇÖKMELER OLABİLİR

10.00- Ermenek'teki maden kazasındaki son durum bilgilerini açıklayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Umutlar giderek azalıyor. Yeni göçükler olabilir" dedi.

Ermenek'teki maden kazasına ilişkin son durum bilgilerini Enerji Bakanı Taner Yıldız, Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan yaptı.

Karaman Ermenek'teki maden ocağında mahsur kalan 18 işçiye ulaşma çalışmaları hakkında bilgi veren Yıldız, "Su tahliye edildikçe çamur ve bozulan tahkimat geliyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Su 16 metre kadar boşaltıldı. Boşaltılan yerin bir kısmında tahkimatın bozulmuş olması nedeniyle 1-2 metrelik çöküntüler oluşmuş. Hem suyu, hem çamuru tahliye etmek; bir yandan da madencilikle ilgili tahkimat yapmayı zorunlu kılıyor.”

UMUTLARIMIZ AZALIYOR

Bakan Yıldız konuşmasını, "Zaman ilerliyor ve 18 kardeşimizle ilgili umudumuzun azaldığını söylemem gerekir. Çöküntünün dışarıya çıkartılması için ahtapotun montajı yan tarafa alındı ve raylı sistem de kullanılıyor. İşimiz kolay değil ve 24 saat aralıksız çalışılıyor." şeklinde sürdürdü.

NE KADAR SÜRECEK?

Bakan Yıldız, ocağın temizleme işleminin ne kadar süreceğine ilişkin soruya, "Her metrede karşımıza yeni şeyler çıkıyor. 5-6 bar civarında gelen çamurlu suyun içeride oluşturduğu tahribatı henüz görmüş değiliz. Her metrede yeni bir tablo çıkıyor karşımıza. Suyu aktarmak önceliğimizdi ama suyu aktardıktan sonra çamuru ve tahkimatı gördük. Şu anki çalışmada sadece su aktarma boyutunda değil, böyle anlaşılmasın" yanıtını verdi.


24 SAAT SÜREBİLİR

Uzmanlar, madenin içindeki yaklaşık 12 bin ton suyu boşaltmasının 24 saat alabileceğini belirtiyor. Ayrıca 'Ahtapot', boruları çamurla tıkandığında ya da motoru hararet yaptığında çalışmaya ara vermek zorunda kalıyor. Bu anlarda da madene tekrar su dolmaya başlıyor.

ermenek-maden-ocaği-harita-grafik.jpg
Ermenek maden ocağı haritası işçilerin mahsur kaldığı ocak.

Dakikada 8 bin 500 litre su tahliye edebilen Ahtapot, 60 metre derinlikten su çekebiliyor ve 50 metre yükseğe su tahliyesi yapabiliyor. Ahtapot'un yanı sıra, yeni gelen jeneratörler sayesinde de su tahliye işleminde kullanılan güç kaynağı 6 kat arttı. Ermenek'te işçilerin mahsur kaldığı madende arama-kurtarma çalışmaları 420 kişilik ekip ve 90 araç ile 28 saattir sürüyor.

EN BÜYÜK KORKU

Ocaktaki suyu boşaltmak için ekipler aralıksız çalışırken en büyük korku ise şiddetli bir yağışın başlaması. Bu durumda suyu tahliye etmek daha da imkansızlaşacak.

TANER YILDIZ : UMUTLARIMIZ AZALIYOR

Kurtarma çalışmalarını takip eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Her geçen dakika umutlarımız azalıyor" dedi.

ermenek-taner-yildiz.jpgErmenek maden Ocağını basan suyun tahliyesiyle ilgili bilgi veren Taner Yıldız şunları söyledi:

"Şu anda su seviyesi işçilerin bulunduğıu seviyenin üzerinde. Birçok ekip kurtarma çalışmalarına katılıyor. Aşağı kadar indik, bakan ve mühendis arkadaşlarımızla birlikte bir tespit yaptık, bir yol haritası belirledik... 11-12 bin ton kadar sudan bahsediyoruz. Elimizdeki pompaların tamamı çalışsa bile önümüzde zor bir süreç var. İstanbul’dan gelen pompanın 3 bin ton günlük tahliye kapasitesi var. Ancak suyun ne kadar beslendiğini bilemiyoruz, biz tahliye yapıyoruz ama içeriye aynı anda ne kadar su girdiğini bilemiyoruz. Bu nedenle tahliyeyle ilgili zaman vermek çok doğru olmaz."

DALGIÇLAR DA GİREMİYOR

Yıldız madendeki koşulların dalgıçların çalışmasına elvermediğini belirterek, "Suda görüş mesafesi bir metre bile değil. Dalgıçlar girdiler, baktılar ama orada 3-4 metre bile dalamayacaklarını söylediler. Canlarını tehlikeye atmaları da söz konusuydu, biz de elbette onları böyle bir şeye zorlayamazdık" diye konuştu.

karaman-ermenek-kömür-işçisi.jpg

350 METRE SUYUN ALTINDALAR

Ermenek ilçesinin kömür ocaklarının yoğun olduğu Güneyyurt beldesi ile Pamuklu köyü arasında bulunan Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'ye ait linyit kömürü ocağındaki olay 28 Ekim Salı günü saat 12.15'te meydana geldi.

Sabah vardiyasındaki işçiler üretim yaparken, ocağın yeraltı su seviyesinin altında bulunan 350 metrelik bölümde bir anda galeriye su dolmaya başladı. Öğle yemeğindeki işçilerden 16'sı kurtarıldı. Kurtarılanlardan ikisi yaralıydı. 18 işçi ise su ile dolan bölümü geçemedi.

MADEN OCAĞI SAHİBİ SAFFET UYAR KİM?

Maden ocağı, Karaman Ermenek’in önde gelen ailelerinden Uyar’lardan Saffet Uyar’a ait. Facianın yaşandığı ocağın sahibi Saffet Uyar’ın akrabası Azmi Uyar ise 1990’ların başında Manisa Soma ve Aydın Söke’de faaliyet göstermeye başladı.

Azmi Uyar'ın oğulları İbrahim ve Ersin Uyar'ın yönetiminde bulunduğu Uyar Madencilik Enerji Sağlık Turizm şirketi ise özellikle geçtiğimiz yıl çok sayıda ölümlü iş kazası ile gündeme geldi. Şirket geçtiğimiz yıl kasım ayı başında işlettiği Darkale ve Azyak Maden Ocakları’nı kapattı. Şirket yetkilileri kapatma kararı sonrası işçi alacaklarının ödeneceğini söyledi. Ancak edinilen bilgilere göre 800 kadar işçinin maaş ve kıdem tazminatları ödenmedi.

OCAK BU YIL 2 KEZ DENETLENMİŞ

Çalışma Bakanı Faruk Çelik faciayla ilgili olarak, "Son 15 yılda su baskını nedeniyle meydana gelen ilk kaza" ifadesini kullandı. Madende yapılan teftişlere ilişkin bilgiler de veren Çelik, bu yıl ocağın Şubat ve Haziran aylarında iki kez denetlendiğini söyledi:

“Haziran ayında yapılan denetimlerde sekiz eksik bulunmuş. Bu sekiz eksiğe karşılık da yasadaki müeyyideler uygulanmış. Kapatmayı gerektiren eksikler değil bunlar ama idari para cezası uygulamışız. İşyeri sahibine bizzat tutanak imzalatılarak bunların bir an önce tamamlanması, aksi takdirde gerekli işlemlerin yapılacağına ilişkin uyarılarda bulunulmuş."

karaman-ermenek-maden-ocaği.jpg
Ermenek maden ocağı işçilerin giyinme odası

MAHSUR KALAN 18 İŞÇİNİN İSİMLERİ

Osman Çoksöyler, Hüsnü Çolak, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Mehmet Tokat, Hüseyin Çolak, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Kamil Yaman, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Mehmet Baha, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer, Recep Çiloğlu ve Ömer Cansu.

9 BİN LİRA CEZA KESİLMİŞ

Torba yasa ile yürürlüğe maden işçilerinin ücret ve sosyal haklarını iyileştiren düzenlemenin ardından Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'nin diğer özel maden ocakları gibi üretimi yaklaşık bir ay süreyle durdurduğu, varılan anlaşmayla iki hafta kadar önce yeniden üretime geçtiği belirtildi. İlçedeki dokuz maden işletmesinde yaklaşık 1500 işçi çalışıyor. Has Şekerler Madencilik'te toplam işçi sayısı 350. Torba yasadan sonra işçi sayısı ve çalışma kapasitesi azaltıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 19-20 Haziran 2014 tarihlerinde yapılan denetimde, madenin eksikleri nedeniyle 9 bin lira para cezası uygulandı ancak kapatılmasına gerek görülmedi.

MADENDE KÖLE DÜZENİ
TUVALET BİLE YASAKLANMIŞ KAHREDEN DETAYLAR

ERMENEK
Güneyyurt’ta su dolan Has Şeker Madencilik’e ait ocakta mahsur kalan 18 işçiye, işverenin torba yasa bahanesi ile 3 aydır maaş vermediği ortaya çıktı.

İki oğlu madende mahsur kalan baba Şükrü Haznedar, “Oğullarım 3 aydır para alamıyordu. Alacaklarının ödeneceği vaadiyle indikleri madenin önünde umutsuz bekliyorum” dedi.

Maden işçileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e aynı maaş sıkıntısını aktardılar, artan maliyetler nedeniyle işverenin servisleri kaldırdığını ve yemek vermeyi kestiğini söylediler.

İşçiler, torba yasa sonrası korkunç gelişmeleri ve sorunları şöyle aktardılar:

YEMEĞİ KALDIRDILAR

Herkes evinden zeytin, peynir, domates, soğan ve ekmek getiriyordu. İşveren yalnızca 15 dakika öğle arası veriyordu. Bu arada madenden geri çıkıp-inmek mümkün olabilir mi? Bu yüzden yerin yüzlerce metre altında yere sofra kurup getirdiklerimizi yiyoruz. Facia da böyle bir yemek sırasında oldu.

TUVALET ARASI BİLE YOK PET ŞİŞE YÖNTEMİ

Daha acısı maden ağaları tuvalet izni bile vermiyordu. Arkadaşlarımız pet şişelere ihtiyaçlarını gideriyor, vardiya bitiminde dışarı çıkarıyordu.

karaman-ermenek-maden-işçileri.jpg
Ermenek maden ocağı işçilerin kaldığı yerler

İŞTEN ÇIKANI DİĞER MADEN ALMIYOR


Ermenek’te hiç bir madende sendika yok, işverenin insafına kalıyoruz. Buradan çıkıp başka bir madene gitsek, bizden önce adımız gidiyor. İşverenler söz birliği yapıyor, bu şartlarla çalışmaya zorluyor.

3 aydır, bu yasanın ardından servisleri de kaldırdılar. 20 kilometre yoldan kendi tuttuğumuz araçlarla Ekmeğimiz ‘Torba’ ile kestiler, kazalarda kaç canımızı yediler.”

3 AYDIR MAAŞ ALMIYORLARDI

Ocağın kapısında bekleyen Şükrü Haznedar, içeride kalan iki oğlundan ve diğer madencilerden bir haber gelmesini bekliyor.

Çaresiz baba Haznedar, “Ali’m 34 yaşındaydı. 3 çocuğu vardı. Kerim’im 32 yaşındaydı, onun 2 çocuğu vardı. 3 aydır alacaklarını alamıyorlardı. ‘Paralarınızı vereceğiz, gelin’ dediler, ocağa indiler. Alacaklarıyla şimdi suyun bastığı madende kaldılar. Allahtan ümit kesilmez ama o kadar tazyikli suda da ümit olmaz. İşçiler bu baskının daha önceden işaret verdiğini söylüyorlar. Ölçüm yapılsaydı, risk ortaya çıkardı ama bunu yapmadılar” diye sitem etti.

ermenek-has-şekerler-madeni.jpg
18 işçinin mahsur kaldığı Ermenek Has Şekerler maden ocağının sahibi Saffet Uyar isimli Karaman'ın önde gelen ailelerine mensup işadamı

RAMAZAN’DAN BU YANA MAAŞ ALAMAYAN VAR

Torba Yasa sonrası işletmecilerin maliyetten kazanamadığını zamandan kazanmaya çalıştığını bir madenci, Ramazan ayından beri maaşların verilmediğini söyledi. Bir başka maden işçisi ise “Bize işe dönmememiz durumunda hakkımızda yasal işlem başlatılacağını ve bir daha maaş verilmeyeceğini söylediler. Aramızda kredi borcu olan, eşi hamile olup sigortaya ihtiyacı olan, son kalan 50 günlük primini doldurmak için geri dönenler var” bilgisini verdi.

SHOW TV HABER EKİBİ MADEN OCAĞINA İNDİ BUNLARI ÇEKTİ;