Türkiye İhracatçılar Meclisi-TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, erken seçim olması ihtimaliyle ilgili 'Seçim olursa 2015 yılını kaybederiz' dedi.
Abone olTürkiye İhracatçılar Meclisi-TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliğini ziyaret için geldiği Antalya'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Şırnak'ın Suruç ilçesindeki terörist saldırıya değinen Büyükekşi, derin üzüntü içinde olduklarını ifade etti. Saldırıyı, 'Türkiye'nin birlik, beraberliğine, geleceğine ve bundan sonra alacağı pozisyona, yapacağı çalışmalara zarar veren bir hareket' olarak değerlendiren Büyükekşi, tüm Türkiye'nin birlik, beraberlik içinde hareket etmesi gerektiğine işaret etti.
Hükümetin bir an önce kurulmasının, Türkiye'nin faydasına olacağına inandıklarını söyleyen Büyükekşi, "Türkiye'ye katkı sağlayacak, Türkiye'nin yeniden ekonomiye dönmesini sağlayacak hükümetin bir an önce kurulmasının faydalı olacağını düşünüyoruz" dedi.
"İhracatçıların erken seçimden mi yoksa hükümet kurulmasından mı yana oldukları" yönündeki soruya ise TİM Başkanı Büyükekşi, koalisyonun kurulup bir an önce hayatın normal akışına dönmesini istediklerini bildirdi. Büyükekşi, şu değerlendirmede bulundu:
"Bizim birinci tercihimiz, bir an önce dengeli ve Türkiye'ye katkı sağlayacak hükümetin kurulması. Seçim olursa 2015 yılını kaybederiz. Bütün hedef bundan sonra 2016 yılı olur. Biz halbuki geçen sene bu zamanlar, '2015 yılında yapılacak seçimden sonra 4 yıl seçimsiz bir dönem yaşayacağız. Türkiye için çok önemli 2023 hedeflerine ulaşacağız. Bu 4 yılı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor' diyorduk. Aksi takdirde bir yılı kaybetmiş olacağız."
İHRACATTA OLUMLU GELİŞME
İhracat rakamlarına değinen Büyükekşi, geçen ay, önceki aylara göre ihracatta olumlu gelişme yaşandığını, yüzde 17-18'lik düşüşün, yüzde 7-8'lere geldiğine dikkati çekti. Her ay pariteden 1,1 ila 1,3 milyar dolarlık bir kayıp yaşandığını anlatan Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eskiden x bir ürünü örneğin 100 avroya sattığımızda elimize 135 dolar geçerken, şu anda yine aynı malı 100 avroya satıyoruz ama elimize 110 dolar geçiyor. Pariteden kayıpta her ay ihracatımızda yaklaşık 1,1 ila 1,3 milyar dolar arası olumsuz etki yaratıyor. Biz yılbaşından önce bu paritedeki kaybı hesaplarken 1 yılda 8,5 milyar dolar bir eksi olacağını hesaplamıştık. Paritenin daha yüksek olacağını varsayıyorduk ama şu anda parite 1,10'a oturdu. Bu kaybın yaklaşık 14-15 milyar dolar olacağını revize ediyoruz."