Kadınlar üzerinde yapılan araştırmaya göre genç yaşta hamile kalan kadınlar depresyona giriyor.
Abone olEGE Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Gebe Kadınlarda Depresyon Durumu ve Bunu Etkileyen Etmenlerin İncelenmesi’ konulu araştırma genç yaşta gebe kalmanın depresyon riskini arttırdığını ortaya çıkardı.
Araştırmanın Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne başvuran 15-49 yaş arasındaki 136 gebe üzerinde gerçekleştirildiğini belirten Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahsen Şirin, fakülte ve yüksekokul mezunu gebelerde depresyon ortalamasının, ilkokul, ortaokul veya lise mezunu olanlara göre daha düşük olduğunu belirtti.
Çalışmayan hamile kadınların depresyon puan ortalamalarının çalışanlara göre daha yüksek bulunduğunu açıklayan Prof. Dr. Şirin, “Gebelik sırasında özellikle düşük sosyo-ekonomik koşullara sahip kadınlarda depresif semptomlar daha yaygın olarak görülmekte, bunda çoğunlukla çevresel faktörler etkili olmaktadır'' dedi.
Düşük veya ölü doğum yapmış kadınların yüzde 36'sında ciddi depresyon belirtilerine rastlandığını vurgulayan Prof. Dr. Şirin, “Gebelerin depresyon puan ortalamaları ile doğacak çocuklarının cinsiyeti hakkındaki beklentileri de incelenmiştir. Gebelerden çocuğun cinsiyeti fark etmez cevabını verenlerin depresyon puan ortamaları 16.60, kız bebek beklentisi olanların puan ortalamaları 11.91, erkek bebek beklentisi olanların puan ortalaması ise 11.00 olarak bulunmuştur. Genellikle cinsiyetin fark etmediği ilk gebeliklerde depresyon düzeyi yüksek olmaktadır'' dedi.
Eş desteğinin depresyon üzerinde önemli rol oynadığını kaydeden Prof. Dr. Şirin, “Gebe kadının eş, aile, arkadaş ve çevre desteği yüksek ise gebe bunu yeterli algılıyorsa fiziksel, psikolojik sorunları daha az yaşamaktadır'' diye konuştu.