Bu araştırma Avrupalı erkekler üzerinde yapıldı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. İşte araştırmanın ilginç sonuçları...
Abone olPhilips’in Method Research Company tarafından Türkiye genelinde, 18-60 yaş arası, yaklaşık 1.000 kişi üzerinde yaptırdığı araştırmaya göre, Türk erkeklerinin yüzde 42’si ütü yapıyor.
Meslek grupları bazında incelendiğinde, yüzde 51 ile gençler ve öğrenciler ütü yapma oranının en yüksek olduğu grup olurken, esnaf ve işyeri sahipleri yüzde 28’lik oranla en düşük ütü yapma oranına sahip meslek grubu çıktı. Erkeklerin en çok gömlek ve pantolon ütülediğinin ortaya çıktığı araştırmada, özel sektörde çalışan erkeklerin kamuda çalışanlara göre daha yüksek oranda ütü yaptığı görülüyor. Bekar erkekler evlilere göre daha çok ütü yaparken, benzer şekilde çocuk sahibi olmayan erkekler çocuklu erkeklere göre daha çok ütü yapıyor.
NEDEN ÜTÜ YAPIYORLAR?
Araştırmaya göre, ütü yapan erkeklerin ütü yapma nedenlerinin başında mecburiyet ve ütü yapacak başka bir kimsenin olmaması geliyor. Türkiye genelinde erkeklerin yüzde 13’ü haftada bir-iki kez ütü yaptığını belirtirken, en sık haftasonları ya da akşam saatlerinde ütü yapıyorlar.
Erkeklere göre, akla gelen ilk ev işi olarak ütü; temizlik yapmak, yemek yapmak, bulaşık yıkamak ve çamaşır yıkamaktan sonra beşinci sırada yer alıyor. Çalışan eşe sahip olan erkeklerin, çalışmayan eşi olanlara göre daha çok ütü yaptığı görülen araştırmada, ütü yapmayan erkeklerin ütü yapmama nedenlerinin başında; ütünün eş tarafından yapılması ve ütü yapmayı bilmeme sebepleri geliyor. Philips’in araştırmasına göre, yeni bir ütü satın alırken erkeklerin en dikkat ettiği ve önem verdiği faktörlerin başında ütünün buharlı olması, kalitesi ve tabanının yakmaması, yapışmaması ve parlatmaması geliyor. Yeni bir ütüden ne bekledikleri sorulan erkekler; ilk sırada, kendi kendine ütü yapabilme yeteneğine sahip bir ürün beklentilerinin olduğunu söylüyorlar.