CHP'nin tutuklu vekiller için hazırladığı teklif yeni bir tartışma başlattı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, o tehlikeye dikkat çekti.
Abone olAdalet Bakanı Sadullah Ergin, tutuklu vekiller için teklif edilen yasayla, çocuk tacizcileri ile asker öldürenlerin de serbest kalacağını savundu.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin TBMM Genel Kurulu’nda Bakanlığının bütçesine ilişkin eleştirileri yanıtladı.
Türkiye'de yargılamaların uzun sürdüğünü, bunların çözülmesi için çok önemli çalışmalar yapıldığını belirten Ergin, 2011'de yapılan iki düzenlemeyle 2,5 milyon dosyanın adliyelere gelmeden çözüldüğünü söyledi.
Danıştay ve Yargıtay'da üye ve daire sayılarının artırıldığını söyleyen Adalet Bakanı Ergin, Yargıtay'da ilk defa sevindirici bir noktaya gelindiğini ifade etti.
SORUN YARGILAMA SÜRESİNİN UZUNLUĞUNDA
Düzenlemelerden önce taşradan gelen dosyaların çuvallarda açılmadan altı ay bekletildiğini anımsatan Ergin, ''Şu anda Yargıtay'da bekleyen dosya yok. Gelen dosyalar aynı gün ya da ertesi gün ilgili dairelere gönderiliyor. İlk defa Yargıtay'a gelen dosyalardan fazlası karara bağlanarak gönderilmeye başlandı'' dedi.
Ergin, yüksek yargıdaki bu bekleme sürelerinin kısaltılmasıyla bir dosyanın en fazla bir, bir buçuk yılda çözüme kavuşmuş olacağını söyledi.
HİZBULLAH SANIKLARININ TAHLİYESİNİ HATIRLAYIN
Türkiye'de şu anda cezaevinde bulunanların yüzde 70'inin hükümlü, yüzde 30'unun tutuklu olduğunu, hükümlülerin oranı artarken tutuklu oranının azaldığını bildiren Ergin, ''Uzun yargılamalar devam ettiği sürece bu uzun tutukluluk sorunu da bizimle beraber yürüyecektir'' diye konuştu. Bakan Ergin, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Sürelerle oynayarak uzun tutukluluk sorununu çözmeye kalkarsak arzu etmediğimiz sorunlarla karşılaşacağız. 2011 yılının başında Yargıtay'dan tahliye olan Hizbullah sanıkları olayı olduktan sonra yapılan değerlendirmeleri hatırlayın. Hizbullah davasından tahliye olanların tutukluluk süresi on yıldı.
CHP'nin tutukluluk süreleriyle ilgili teklifi, yargılamaları kısalttığımız zaman dilimi içerisinde karşılanabilecek bir tekliftir. Ama bugünkü şartlarda yasalaşırsa, 2427'e yakın tutuklu tahliye olma durumuyla karşı karşıyadır. Bu kişiler içerisinde terör örgütüne üye olanlar, terör suçu işleyenler, asker, polis öldürenler, çocuklara cinsel tacizlerde, tecavüzde bulunanlar, toplumu iride edecek sanıklar da var.
Sadece tutukluluk süreleriyle oynayarak Türkiye'deki uzun tutukluluk problemlerini çözme şansımızın olmadığını düşünüyorum. Buna yeltendiğimiz anda çok sayıda arzu etmediğimiz sıfattaki tutukluların tahliye olduğunu görecek ve toplumdan gelen baskıları maalesef karşılayamayacak duruma geleceğiz.''
Gazetecileri Koruma Komitesinin bülteninde Türkiye'den cezaevinde bulunan 8 gazetecinin yer aldığını belirten Ergin, komitenin, sadece 8 kişi ile gazetecilik faaliyetleri arasında güvenilir bir bağ kurabildiğini söylediklerini aktardı.