BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  SAĞLIK

Ergenlikte karşıt gelme bozukluğu nedir?

Davranış bozuklukları çocuk ve ergenlerde görülen bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık genellikle çocuk ya da ergenin sürekli olarak yaşına uygun şekilde davranmaması, yaşı ile bağlantılı kurallarını ihlal etmesi (ev, okul, sosyal ortam kuralları gibi) gibi durumlarda kendini belli eder. Uzman Psikolog Fundem Ece Kaykaç, cevapla.tv kameralarına cevap verdi.

Abone ol

Bu davranışlar Antisosyal davranışlar olarak da bilinir. Antisosyal davranışları olan çocuk ve ergenlerin hem duygusal hem bilişsel problemleri vardır, duygu ve dürtülerini dizginleme konusunda sorun yaşarlar, yani duygusal olarak çok çabuk aktif hale gelip agrasif tavırlar sergileyebilirler. Uzman Psikolog Fundem Ece Kaykaç, ergenlikte karşıt gelme bozukluğu ile ilgili bilgiler verdi.

Bu dönemde; ergenlik dönemindeki gençler özellikle ailelerine karşı, kendilerine söylenenleri yapmama hatta tam tersini yapma şeklinde davranışlar göstermektedir. Sanki bir başkaldırıda bulunuyor gibi; gençler kendi yararına olduğunu bilseler dahi tam tersini yapma eğilimi gösterirler.

Tüm bunlara çok da olumsuz bakmamak gerekir. Çünkü bu dönemi yaşayan gençler özerkliğini ilan etmeye başlamış demektir. Aileler olarak da; çocuklarınızın kendisini ifade eden, kendisine güvenen ve kendi sorumluluklarını alan bireyler olmalarını hedeflemektesinizdir.

Davranış sorunları ya da bozukluğu olan çocuk veya ergenlerde yaygın olarak bazı belirtiler görülür. Örneğin, çocuğun kuralları ihlal etmesi ya da başkalarına zarar vermesinin sonucunda bir suçluluk duygusu ya da hissetmemesi, empati kuramaması, etrafındaki insanlarla sığ arkadaşlıklar ya da yakınlıklar kurması gibi durumlar uzmandan yardım alınması gerektiğine işaret eden durumlardır.

Ancak aile içerisindeki iletişimi ve paylaşımı geliştirdiğinizde, ergenlik döneminde olan bireylerde karşı olma ya da karşıt gelmede azalmalar olduğunu fark edeceksinizdir.