Ergenekoncular telefon dinlemelerine takılmamak için bir kılavuz hazırlamışlar. Mesela politikacıya hasta diyorlar. Diğerleri ise şöyle;
Abone olTelefon dinlemelerine takılmamak için hazırlanan kılavuz ele geçirildi. Klavuzda MİT yerine ‘Tabipler Odası’, Genelkurmay için ‘Sağlık Bakanlığı’ deniliyor.
BÖYLE ŞİFRELEME OLUR MU? |
Behiç Gürcihan'ın babası emekli General Ali İhsan Gürcihan oğlunun illegal bir yapılanma ve faaliyet içinde olmasını ve bu maksatla böyle bir şifreleme kullanmasına mümkün görmüyor. Gürcihan şunları şöylüyor: "Bir düşünün eğer gerçekten böyle bir şifreleme kullanılıyorsa ; - Bu kadar acemice ve gelişigüzel not edilir mi? - Anlaşabilmeleri için bu şifrelerin örgüt üyesi olduğu iddia edilen tüm şahıslarda da olması gerekmez mi ? - Sözüm ona şifre denen bu kelimelerin ,senelerdir dinlenen ve gazetelerde haber olarak açıklanan tutuklulara ait hangi telefon görüşmesinde kullanıldığını gördünüz ? Tutuklulara ait basında açıklanan konuşmalar, içerdiği hakaretler dahil hepsi açık değil mi? - Varsa bugüne kadar bu kelimelerin kullanıldığı şifreli bir konuşma neden yayınlanmadı ? -Gizli haberleşme yapan biri,günlük yaşantısında arkadaşı ve ailesi ile de görüştüğü hep aynı telefonu mu kullanır? Böyle çete mensubu olur mu? Bu değerlendirmeleri yapanlar terör örgütü haberleşme teknikleri nin nasıl olacağını bilmiyor ya da düşünemiyor mu? |
Ergenekon operasyonunda tutuklanan Behiç Gürcihan’ın evinde yapılan aramada bulunan ajandasında, telefon dinlemelerine takılmamak için hazırlanan bir konuşma kılavuzu bulundu. Paralel Konuşma Kılavuzu adı verilen notta, polisin takibine yakalanmamak için nasıl konuşulması gerektiği belirtilmiş ve sağlık kurumları üzerinden kodlamalar yapılmış.
Telefonda konuşulan kişinin gerçek adı yerine farklı isimler kullanılması gerektiği belirtilirken emekli Tümgeneral Ertuğrul Kumcuoğlu üzerinden örnek verilmiş. Kodlamalarda MİT için ‘Tabipler Odası’, Genelkurmay için ‘Sağlık Bakanlığı’, silah için ‘cihaz’ , öldürmek için ‘etkilemek’ ve politikacı için ‘hasta’ gibi ifadeler yer alıyor.
HİÇBİR İSİM SÖYLEMEYİN
Paralel Konuşma Kılavuzu’nda kodlamalarla ilgili iki hususa dikkat çekiliyor. Konuşan kişinin ismi dahil hiçbir ismin konuşma sırasında söylenmemesi gerektiği belirtilerek, “Onun yerine bir isim söz konusu olduğunda bunu önünüzdeki kağıda yazın ve yanına da bir kod isim yazın ve daha sonra konuşmada bu kod isim kullanılsın. Örnek: Tümgeneral Kumcuoğlu = Mustafa Bey" deniliyor. Konuşma sırasında olası hassas sözcüklerin listede belirtildiği ifade edilen notta, “Bu listede yer almayan sözcükler söz konusu olursa, bunları önünüzdeki kağıda yazıp, yanlarına da kod adını ekleyiniz ve konuşma sırasında bu kod adı kullanınız” uyarısı yapılmış.
RÖNTGEN CİHAZI SANACAK
Kodlama listesiyle ilgili notta, dinlemeye takılmaktan kurtulmak için böyle bir yöntem kullanılmasının zorunlu olduğu anlatılıyor. Paralel Konuşma Kılavuzu’nda sağlık alanında kullanılan röntgen cihazının seçildiği dikkat çekilen notta şunlar kaydediliyor: Konuşmaları dışarıdan dinleyebilecek/kaydedebilecek bir kişi için, bir röntgen cihazının Türkiye’ye getirilmesini ve sağlık sektörüne pazarlanmasını konuşan tarafların diyaloğundan öte bir anlam taşımayacaktır. Bu konulara özellikle hassasiyet göstermenizi rica ederim."
Paralel Konuşma Kılavuzu’ndaki kodlamalar şöyle:
Genelkurmay: Sağlık Bakanlığı
MİT: Tabipler Odası
Öldürmek, öldürücü: Etkilemek, etkileyici
Silah: Cihaz
Askeri yetkili: Doktor
İstihbarat Görevlisi: Hemşire
Lider, politikacı: Hasta
Gizli servis, istihbarat teşkilatı: İlaç firması
CIA: Eczacılar Odası
KGB: Fabrika
MOSSAD: Üniversite Hastaneleri
Üs: Ameliyathane
WESP: Röntgen cihazı
Üst düzey: Meraklı
Gizli: Ucuz
Rusya: Sevgi Hastanesi
ABD: Florance Nightingale
İngiltere: SSK
Almanya: Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi
İsrail: Vatan Hastanesi
İsviçre: Çevre Hastanesi
Ülke: Hastane
Büyükelçi, konsolosluk: İlaç deposu
Yazılı belge: Reçete.
Kaynak: Bugün