Ergenekon davasıyla ilgili hazırlanan 16 bin 798 sayfalık gerekçeli kararın UYAP'a yüklenmediği belirlendi.
Abone olErgenekon sanıklarının avukatları, bugün açıklanan gerekçeli kararın 'korsan' olduğu iddiasında bulundu. Avukatların bu iddiada bulunmasının nedeni ise kararın UYAP sistemine girilmemiş olması.
Ergenekon davasının yaklaşık yedi aydır beklenen gerekçeli kararı bugün açıklandı ve kamuoyuna duyuruldu. Gerekçenin UYAP'a yüklendikten sonra açıklandığı belirtilmişti ancak sanık avukatları gerekçeli kararla ilgili önemli bir iddiayı gündeme getirdi. Mahkeme tarafından dağıtılan kararın kararın altında imza olmadığı ve UYAP'a da yüklenmediği belirlendi.
MEKTUPTAN FARKSIZ
Radikal sinden Serkan Ocak'ın haberine göre, Veli Küçük’ün avukatı Zeynep Küçük, ortada resmi bir gerekçeli karar olmadığını belirterek şunları söyledi:
"UYAP gerekçeli karar UYAP’a girilmedi. Çünkü 13. Ağır Ceza Mahkemesi kapatıldı. UYAP’a girme yetkisi yok. Basına dağıtılan kararda imza yok. Bu karar bir mektuptan farksız. Korsan bir karardır. Hakimlerin her sayfada ıslak imzasının olması gerekiyor. Ancvak yok. Kararın Ulusal Yargı Ağı Sistemi (UYAP) yüklenmiş olması gerekiyor. UYAP’ta bulamıyoruz. Yani karar usule uygun değil. 16 bin sayfalık bir metin dağıtıldı. Böyle karar verilmez, hukuki bir metin değil. Bir mektuptan farksız.”
Küçük, tebligat aşamasında da sıkıntılar yaşanacağını ise şöyle açıkladı:
“13. Ağır Ceza Mahkemesi kapatıldığı için tebligat yapamayacak. Çünkü dosyayı devretmedi. Mahkemenin tebligat yetkisi de yok. Bu usüller olmadan Yargıtay’da da süreç devam edemez.”
HUKUKİ BİR YANI YOK
İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Doğu Perinçek’in avukatı Mehmet Cengiz ise, gerekçeli kararın hiç bir hukuki yanı olmadığını belirterek, şöyle konuştu:
“13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yetkisi 21 Mart akşamı bitti. UYAP’a girebilmesi için yetki gerekli. Bu yetki kalktı. İmzalı olarak UYAP’a giremiyorlar. Gerekçeli kararı gayri resmidir. Basına yapılan bir açıklama niteliğindedir. İmzalanması ve dağıtılması durumunda resmiyet kazanır. Çok ciddi sorunlar var. 21 Mart’tan bu yana Silivri’deki mahkeme işgal altında. Artık oradaki hakimler başka yerin hakimleridir. Bunuldukları yerde görev yapabilirler. Kanunu bunları kesin süre vermiştir. En geç 15 içinde diyor. Bu sürede içinde gerekçeli kararı yazamadılar. Şu anda yazdıklarını iddia ettikleri karar hukuken yok hükmündedir. Kanun açık ve net. Şu ana kadar dosyayı yetkili mahkemeye göndermeleri gerekirdi. Ancak dosya, arşiv teslim edilmedi. 5. Ağır Ceza yetkilidir. Ellerindeki tüm belgeleri buraya vermek zorundadırlar. 21 Mart’tan sonra yaptıkları her işlem kanunsuzdur.”
YENİ MAHKEME YAZABİLİR
Kemal Kerinçsiz’in avukatı Tolga Akalın da, gerekçeli karar sonrasındaki işlemlerle ilgili şunları dedi:
“Gerekçeli karar bir tamamlayıcı işlemdir. Dolayısıyla bu safhada tutuklama gibi inşai işlemler olmaz. Bunu kısa kararda yaptı. Tutukluluk hallerinin devamını karar verdi. Bizler de kararı UYAP’ta göremedik. Sebebini kesin olarak bilmiyoruz ancak 13 Ağız Ceza Mahkemesi kapatılan bir mahkemedir. Verilen süre içinde gerekçeyi yazamadılar. Gerekçeli kararı ancak yerine bakan mahkeme yazabilir. UYAP’a girip, tebliğ edebilir.”
SAVCILIK NE DİYOR?
Başsavcılık kaynakları da 2009/191 esas numaralı Ergenekon davasının gerekçeli kararının UYAP’a girilmediğini ancak sebebinin tam olarak bilmediklerini söyledi.