Metropol halka Ergenekon'u sordu. Sonuçlar ilginç. Siz de Ergenekon'a çoğunluk gibi mi bakıyorsunuz yoksa aykırı mı? Yanıtı haberin içinde…
Abone olZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER
ANKARA- Ergenekon’un ne olduğu konusunda kafalar karışık. Kuvvet Komutanları bile; “Ergenekon’un ne olduğu belli değil” diyebiliyor. Peki halkımız Ergenekon’u nasıl algılıyor. Bu soruya Metropol Araştırma Şirketi yanıt aradı. İşte biraz önce açıklanan sonuçlar:
KUTUPLAŞMA
Araştırmaya göre; tüm genel konularda olduğu gibi Ergenekon Davası konusunda da halk genelinde siyasi bir kutuplaşma yaşandığı görüldü. Araştırma bulgularına göre katılımcıların yüzde 48,7’si Ergenekon’un “bir terör örgütü” olduğuna inanmıyor. Halkın yüzde 40,5’si ise Ergenekon’u bir terör örgütü olarak görüyor.
YÜZDE 16 : “VATANSEVERLER”
Öte yandan, halkın yüzde 55,2’si Ergenekon’u “çıkar amaçlı bir suç örgütü” olarak nitelendirdi. Ergenekon’u “rejimi korumak amacıyla kurulmuş vatansever bir örgüt” olarak görenlerin oranı ise sadece yüzde 16,2 olarak belirlendi.
SİYASİ DAVA
İddianamesinin gün yüzüne çıkması ve soruşturma sürecinden yargılama aşamasına geçilmesi ile birlikte Ergenekon Davası hakkında tüm detaylı bilgiler ortaya çıkmaya başladı. Bu nedenle daha net görüş oluşturan halkın, yüzde 54,3’ü bu davanın siyasi bir dava olduğunu düşünüyor. Davayı hukuki bir dava olarak görenlerin oranı ise yüzde 32,9.Yüzde 12,8’lik bir kesim ise bu davanın siyasi mi hukuki mi olduğu konusunda bir fikre hala ulaşamadı.
CHP’LİLER: “SİYASİ” DEDİ
CHP’li seçmenlerin büyük bir bölümü bu davayı siyasi bir dava olarak görüyor. Bu oran yüzde 75’lerin üzerinde. CHP’li seçmenler arasında bu davanın hukuki bir dava olduğuna inananların oranı ise yüzde 23,9. AK Partililer davayı genel olarak hukuki olarak görürken, halkın tümünün yargısı, davanın siyasi olduğu yönünde.
İDDİANAME İNANDIRICI BULUNMADI
Daha önceden sızdırılan doğru yanlış bilgilerle kafa karışıklığı yaşayan Türk Halkı nihayet gerçek bir iddianame ile tanıştı. 2500 sayfa civarındaki iddianamenin tümünün İnternet’te yayınlanması ile birlikte herkesin kolayca erişebildiği bu belge hakkında halkın kanaati de netleşmeye başladı. Halk iddianameyi tatmin edici bulmadı.
Ergenekon iddianamesinin tatmin edici olduğuna inananların oranı yüzde 22,4 iken, savcılık iddianamesini tatminkar bulmayanların oranı yüzde 58,9 oldu. Bu konuda fikir belirtmeyenlerin oranı da az değil: yüzde 18,7
PARTİLİ BAKIŞI
Tüm partiler içerisinde AK Parti’li seçmenler iddianameyi en yüksek oranda yüzde 34,5 tatminkar bulurken, CHP’li seçmenlerin yüzde 74,6’sı ve MHP’li seçmenlerin de yüzde 72,5’i iddianameyi tatmin edici bulmadı.
BAĞLANTI VAR MI?
Ergenekon Davası ile AK Parti’ye yönelik açılan kapatma davası arasında bağlantı kuran çok oldu. Ergenekon Davası’nın açılmasının AK Parti’nin kapatılması davasının bir rövanşı olduğu şeklinde iddialar ortaya atıldı. Halkın bu bağlantıya yönelik kanaati ise şöyle:
Halkın yüzde 54,6’sı bu iki dava arasında bir bağlantı olduğunu düşünmezken, yüzde 36,3’lük bir kesimi, bu iki davanın birbiri ile bağlantılı olduğunu düşünüyor. CHP’li seçmenlerin yüzde 61’i bu iki dava arasında bir bağlantı olduğunu düşünürken, AK Parti’li seçmenlerin yaklaşık yüzde 70’i iki dava arasında bir bağlantı olduğu iddiasına karşı çıktı.
DAVADAN SONUÇ ÇIKAR MI?
Ergenekon Davası’nın sonucu daha dava başlamadan tartışılmaya başlandı. Kimilerine göre bir şey çıkmayacak ve dava kapanacak, kimilerine göre ise bu dava ile tüm karanlık ilişkiler ortaya çıkacak.
Halkın bu konudaki görüşleri ise ağırlıklı olarak birinci görüşten yana. Yani halkın yüzde 48,8’i bu davadan etkili bir sonuç çıkmayacağına inanıyor. Buna karşılık yüzde 37’lik bir kesim ise bu davanın etkili bir sonuç ile biteceğini düşünüyor. Bu konuda kararsızların oranı ise yüzde 13,5.
NE ÇIKAR?
Halkın yüzde 53’ü Ergenekon davasının sonucundan etkili bir sonuç çıkmayacağını ve davanın zanlılarının üzerine gidilmeyeceğini düşünüyor. Buna karşılık halkın yüzde 35,2’si ise bu dava ile devlet içindeki hukuk dışı yapılanmalara son verilebileceği ve demokrasinin güçleneceğine inanıyor.
İMAJI YARALADI MI?
Ergenekon Davası her ne kadar ulusal bir dava olsa da özellikle AB ve Amerika tarafından da yakından takip edildiği için Türkiye’nin imajını da etkiliyor. Bu konuda halkın düşüncesi ise şöyle:
Halkın yaklaşık yarısı (yüzde 49,5) bu dava nedeniyle Türkiye’nin dış imajının olumsuz etkilendiğini düşünürken, yüzde 22,3’lük bir kesim olumlu etkilendiğine inanıyor.