Ergenekon ilk kez rapora girdi. Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Türkiye raporunu kabul etti. Peki neler var?
Abone olAvrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonu, AK Parti'ye yönelik kapatma davasını eleştiren Türkiye raporunu ezici bir çoğunlukla kabul etti. Hollandalı Hıristiyan Demokrat Parlamenter Ria Oomen-Ruijten'in hazırladığı metne, 53 'evet', 2 'hayır' ve 4 'çekimser' oy çıktı.
ANAYASA MAHKEMESİ'NE ÇAĞRI
Kapatma davası, verilen değişiklik önergeleriyle rapora ilave edildi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin geçen hafta yayınladığı bildirinin ardından kapatma davasından endişe duyduğunu açıklayan AP, Anayasa Mahkemesi'ne 'Avrupa standartlarına uygun karar alın.' çağrısında bulundu. Ayrıca, "Anayasa Mahkemesi'nin Avrupa standartlarına, Venedik Komisyonu'nun siyasi parti kapatma kriterlerine ve hukuk kurallarına uygun karar alması" talebi dile getirildi.
ERGENEKON'UN ÜZERİNE SONUNA KADAR GİDİN
Raporun en dikkat çekici bölümlerinden birini ise 'Ergenekon' oluşturdu. AB tarafından ilk kez bir 'suç örgütü' olarak tanımlanan Ergenekon'la ilgili soruşturmanın sonuna kadar götürülmesi istendi. Örgütün "devlet organlarındaki tüm bağlantılarının ortaya çıkarılarak örgütle ilişkisi olanların yargıya teslim edilmesi" isteniyor.
REFORMLARA HIZ VERİN
Rapora giren diğer bir madde de AK Parti hükümetinin, reformlara tekrar hız vermesi çağrısı oldu. Ancak, reform sürecinde demokratik ve laik bir ülke olan Türkiye'deki farklılıklara saygı gösterilmesi ve önemli kararlarda, hükümetin ve tüm siyasi partilerin yapıcı bir uzlaşma arayışı içinde olması temenni edildi. Ayrıca, askerin sivil siyaset ve dış politika kararları üzerindeki etkisinin azalması yönündeki temenni de dün eklenen bir önergeyle rapora girdi.
TÜRBAN SORUNUN UZLAŞMAYLA ÇÖZÜN
Yeni bir sivil anayasanın hazırlanması çağrısında bulunulan raporda, üniversitelerdeki başörtüsü yasağının kaldırılmasına da atıfta bulunuldu. Dün kabul edilen bir değişiklik önergesinde, ''Üniversitelerdeki başörtüsü yasağının, geniş anlamda sivil toplumun görüşlerini temel alacak, geniş çaplı bir reform paketi içinde kaldırılmamasının halkın bir bölümünde endişe ve düş kırıklığı yaratması not edildi.'' ifadesi de kullanıldı.
DTP'YE PKK UYARISI
Eklenen bir önergeyle DTP'ye "PKK ile arasına net bir mesafe koyma çağrısında bulunuldu. DTP'nin Kürt sorununa demokratik Türk devleti içinde yapıcı bir çözüm araması istendi. Ayrıca, Leyla Zana ile birlikte DTP'li 53 belediye başkanı hakkında, görüşlerini açıkladıkları gerekçesiyle dava açılması eleştirildi.