BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Ergenekonda tantana vardı

Ergenekon duruşması renkli ve olaylı geçti.. Yalçın Küçük ilginç bir istekte bulundu. Tuncay Özkan ise gürledi..

Abone ol

Birleştirilen ikinci ve üçüncü Ergenekon davası bugün yapıldı. Duruşmada hakimle tartışan Tuncay Özkan’a diğer sanıklar alkışlarla destek verdi. Tartışmanın sürmesi üzerine duruşmaya ara verildi. 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salondaki duruşmaya, birleştirilen ikinci ve üçüncü davaların 53 tutuklu sanığından gazeteci Tuncay Özkan, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, eski Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek'in de aralarında bulunduğu 49'u katıldı. Tutuklu sanıklar Mehmet Haberal, Levent Ersöz, Fahri Kepek ve Fatih Hilmioğlu ise duruşmaya gelmedi.

KİMLER VARDI?

Duruşmada, toplam 55 tutuksuz sanıktan emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Tuncer Kılınç ve Kemal Yavuz ile eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, gazeteci-yazar Yalçın Küçük, eski 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ferit Bernay ile eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran'ın da aralarında olduğu 32'si hazır bulundu.

Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, davaların birleştirilmesine ilişkin kararı okuduktan sonra sanıkların kimlik tespitlerine başladı.

YALÇIN KÜÇÜK KALPAĞINI TAKMAK İSTEDİ

Kırmızı fuları ve elinde kalpağı ile duruşma salonundaki yerini alan tutuksuz sanık Yalçın Küçük, kimlik tespitinden önce Türk geleneklerine uygun olduğunu, TBMM'nin bile takılmasında sakınca görmediğini ve bir şapka olmadığını ifade ettiği kalpağı giymek istediğini söyledi.

Küçük, Mahkeme Başkanı Köksal Şengün'den ''İzniniz olursa giyerek, size olan saygımı da ifade ederek konuşmak istiyorum. İzin verirseniz takacağım, olmazsa takmayacağım'' dedi. Şengün'ün ''Giymezseniz daha uygun olur'' demesi üzerine Küçük, kalpağını giymeden soruları yanıtlamaya başladı.

"ONUN DIŞINDA HAPSE GİRERİM"

Yalçın Küçük, doğum tarihini soran Şengün'e ''1938'' diyerek yanıt verdi. Şengün'ün ''kayıtlarda 01.07 geçiyor'' demesi üzerine Küçük, ''Çok doğru değil, benim kayıtlarım öyle değil'' dedi.

Şu anda bekar sayıldığını, 2 çocuk babası ve üniversite mezunu olduğunu belirten Küçük, mesleğinin ne olduğunun sorulması üzerine elindeki 1959 tarihli Yeni Sabah Gazetesini de göstererek şöyle konuştu:''İşte bu gazetede birinci sayfada yer alıyorum. 50 yıldır mahkemelerde huzura çıkarım. Birinci mesleğim savunma yapmaktır, yargılanmaktır. Zaman zaman bunları kitap haline getiririm. Onun dışında hapse girerim. Onun dışında zaman zaman üniversitede ders veririm.''

Yalçın Küçük, aylık gelirinin ne olduğunun sorulması üzerine ''Emekli maaşım var. Onun dışında çok iyi kazanan bir yazarım. Ama son zamanlarda mevcut siyasal iktidar yayınevime baskı yaptığı için eskisi kadar kazanamıyorum'' diye konuştu.

İbrahim Şahin hakimi duymayınca neler oldu?

[PAGE]

ŞAHİN, HAKİMİ DUYMADI

Tutuklu sanıklardan eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in kimlik tespitine sıra geldiğinde yanında oturan tutuklu sanık söz alarak, Şahin'in kulak rahatsızlığından dolayı duyamadığını, işitme cihazı da yanında olmadığı için yardımcı olmak istediğini söyledi.

Heyet Başkanı Şengün, Şahin'e avukatının yardımcı olmasını istedi.
İbrahim Şahin'in avukatı Rukiye Kibar'ın, müvekkili ile duymadığı için anlaşamadığını ifade etmesi üzerine Başkan Şengün, avukata ''O zaman nasıl anlaşıyorsunuz? Yazarak mı?'' sorusunu yöneltti. Kibar, yazarak anlaştıklarını kaydetti.

Daha sonra İbrahim Şahin, elindeki kağıtta yazılı olan kimlik bilgilerini okumaya başladı. Başkan Şengün, Şahin'e ''Konuşamıyor musun?'', ''Beni duymuyor musun?'' sorularını yöneltti. Şahin ise duymadığını gösterir şekilde kağıdı okumaya devam etti. Bunun üzerine Başkan Şengün, Şahin'e eliyle işaret ederek oturmasını istedi.

Tuncay Özkan hakime neden çıkıştı?

[PAGE]

TUNCAY ÖZKAN HAKİMLE TARTIŞTI, DURUŞMAYA ARA VERİLDİ

Sanık Tuncay Özkan, Danıştay sanıklarından Süleyman Esen'i tahliye eden mahkemeden suçunu öğrenmek istediğini söyledi.

Özkan'ın sözlerini, duruşma salonundaki izleyiciler alkışlamaya başladı.

Mahkeme Başkanı Şengün de salonda görevli jandarma ekiplerine seslenerek, sanıkların aileleri dışındaki izleyicilerin dışarı çıkarılmasını istedi.
Yerinden kalkan Tuncay Özkan, bu duruma itiraz etti. Hakim Şengün ile Özkan arasında sözlü tartışma yaşandı. Başkan Şengün, Özkan'a dışarı çıkmasını söyledi.

Tartışma devam edince Özkan'ın yerine oturmasını isteyen Şengün, ''Burası alkış yeri değil. Tansiyonu yükseltmek kimseye fayda sağlamaz. Lütfen oturur musunuz? Bu sergilediğiniz tavır doğru değil'' dedi. Başkan Köksal Şengün, Tuncay Özkan'ın konuşmaya devam etmesi üzerine duruşmaya ara verdi.