BIST 10.030
DOLAR 34,13
EURO 38,16
ALTIN 2.916,07
HABER /  GÜNCEL

Ergenekonda Sabetay iddiası

Ergenekon savcılarının ilginç bir iddiası var. Ergenekon sabetaycılarla ilgileniyormuş. Ve Yalçın Küçük'e de onları bulma görevi verilmiş.

Abone ol

Ergenekon’un üçüncü iddianamesinde bir dönem oldukça popüler olan “Sabetay”cılarla ilgili kitapların arkasında Ergenekon örgütünün olduğu iddiası yer aldı. İddianameye göre Yalçın Küçük'ün örgütteki görevi Sabetaycıları deşifre etmekmiş. Ve bazı tutuklu Ergenekon sanıklarının evlerindeki aramada işadamlarının fişlendiği görülmüş.

SABETAYCILIK NE DEMEK? TÜRKİYE'DEKİ ÜNLÜ SABETAYCILAR KİM?

İddianamede Veli Küçük’te “Sabetaycılık ve Türkiye Sabetayları (dönmelik) Reosta” başlıklı Ergenekon’un “Operasyon projesi” olarak adlandırılan İstanbul/Mayıs 2000 tarihli örgütsel içerikli doküman ele geçirildiği belirtildi.

Bu dokümanda “Sabetaycılar-Mason Locası ilişki ve bağlantıları ile Sabetaycılar-Masonik Bilderberg Kulübü ilişki ve bağlantılarının mutlaka açığa çıkartılması zorunluluğu vardır. Türkiye Cumhuriyeti gelecek tarih dilimlerinde ’Selanik Dönmeleri’ (Sabetaycılar) asimilasyonu propagandasına açıktır.

YALÇIN KÜÇÜK'ÜN GÖREVİ SABETAYCILARI ORTAYA ÇIKARMAK

Bunun önünün kesilmesi gereği doğmuştur. Bu nedenle 1924 mübadelesi ile Selanik’ten Türkiye’ye göç eden Sabetay Cemaati’nin ’Mübadele Defteri’ kayıtları ile nüfus kayıtları incelenerek Sabetaycılar tespit edilmelidir” denildiği belirtildi. Ergenekon savcıları şu iddiada bulundu: “Şüpheli Yalçın Küçük’ün Ergenekon içinde önemli bir konumda olduğu, Sabetayistlerin deşifresinden sorumlu olduğu, son yıllarda bu konularda yazılmış kitaplar da göz önüne alındığında, bu dokümandaki kararların uygulanmasıyla bir çok kişinin Sabetayist olduğu yönünde dezenformasyon faaliyetlerinde bulunulduğu anlaşılmaktadır.”

SABETAYİSTLERİ FİŞLEMİŞLER

İddianamede, Ergenekon şüphelisi sanıklarda Sabetayistlerle ilgili ele geçirilen başka belgeler de yer aldı. Yarbay Mustafa Dönmez’de ele geçirilen notlarda Sabetayist olduğu iddia edilen kişilere ait fişlemeler bulundu. Ergenekon sanığı Mustafa Özbek’in başkanı olduğu Türk Metal Sendikasının genel merkezinde yapılan aramada TRT’de çalışan bir çok kişinin dini, ırki kökenlerine göre kategorize edilerek gruplandırıldıkları, 17 sayfalık bilgisayar çıktısı dokümanda “Sebatayist” olduğu belirtilen işadamları, siyasetçiler ile sanat dünyasında adını duyuran bir çok ismin yer aldığı, ayrıca bakanların “Nakşibendi, eski Humeynici, Fethullahçı, Milli Mücadeleci” şeklinde fişlendiklerinin görüldüğü belirtildi.

TEKELİSTAN'DA SABETAYİSTLERİ YAZMIŞTI

Yalçın Küçük’ün Sabetayistlerle ilgili yazdığı “Tekelistan” kitabının ardından, bu konuda çok sayıda kitap çıkmıştı. Bu kitaplarda toplumdaki bir çok kişinin Sebatayist olduğu ileri sürülmüştü. Küçük’ün isim ve soyadlarını kendince analiz ederek birçok kişinin Sebatayist olduğunu ileri sürmesi tepki çekmişti.

SEBATAYİZM NEDİR?

Sabetaycılık 17. yüzyılda İzmir ve çevresinde ortaya çıkan Sabetay Sevi’nin kurucusu olduğu, onu mesih kabul eden, Yahudi Mistizmine dayanan gizli bir inanç olarak kabul ediliyor. İddiaya göre, gizliliğin sürdürülmesi amacıyla Sabetayistler, bulundukları ülkenin yaygın dininde görünmeyi tercih ediyorlar. Türkiye’ye Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Selanik’ten gelen bir çok Yahudi’nin de bu inancı seçtiği iddia ediliyor.