BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,46
ALTIN 3.035,00
HABER /  GÜNCEL

Ergenekon'da bu beraat şoke etti!

Ağırlaştırılmış müebbet cezası, adam öldürme, gasp ve hırsızlık sabıkası vardı. Ama Osman Yıldırım yine de tahliye aldı.

Abone ol

Danıştay cinayetinde müebbet alan ‘gizli tanık’ Osman Yıldırım beraat etti, salıverildi. Duruşma salonunda kararı duyan İlker Başbuğ tepki göstererek salondan çıktı. 

Ergenekon davasının en dikkat çeken kararlarından biri biri Danıştay Saldırısı’nın sanıklarından Osman Yıldırım ile ilgili oldu. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Yıldırım’a Danıştay saldırısından beraat kararı verirken Cumhuriyet Gazetesi’ne bomba atma eyleminden 8 yıl 9 ay hapis cezası verdi. Ancak bu ceza ona tahliye yolunu açtı. Çünkü Yıldırım, 7 yıldır tutukluydu ve tutukluluk süresi gözönüne alınarak tahliye kararı verildi.

ADAM ÖLDÜRME, GASP, HIRSIZLIK VE SERBEST


BAŞBUĞ KARARI DUYUNCA
SİNİRLENDİ

Ergenekon davasının hem sanığı, hem de gizli tanığı olan ve polisin sorgulama sırasında ‘Osmanım’ diye hitap ettiği Osman Yıldırım hakkındaki karar okununca eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hayli sinirlendi.

Tahliye kararını duyan Başbuğ tepkisini salondan çıkarak gösterdi.

Cinayet, gasp ve hırsızlıktan da sabıkası olan Yıldırım tahliye olurken, TSK'nın eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un
müebbet ceza alması şaşkınlık yarattı.

ilker-başbuğ-müebbet-hapise-ne-dedi.jpg

Peki Yıldırım’ın tahliyesi neden bu kadar önemli? Yıldırım’ın sabıkasına bakıldığında adam öldürme, gasp ve hırsızlıktan sabıkası bulunuyor. Danıştay saldırısını gerçekleştiren Alparslan Arslan’ın da arkadaşı. Danıştay saldırısı olayından bir gün sonra da gözaltına alındı. Saldırıyı gerçekleştiren Alparslan Arslan ile bağlantısı saptandı.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBETİ VARDI AMA...

Bu dava önce Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Bu mahkeme tarafından Yıldırım’a ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi. Ancak daha sonra Danıştay saldırısı ile Ergenekon arasındaki bağlantı olduğu ileri sürülünce Danıştay dosyasının Ergenekon dosyaları ile birleştirilmesine karar verildi ve hakkındaki ağırlaştırılmış müebbet kararı bozuldu.

HEM GİZLİ TANIK, HEM SANIKTI

Davanın birleştirilmesiyle birlikte Yıldırım, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya başladı. Yargı sürecinde ise kendisinin gizli tanık olduğu iddia edildi. Daha sonra duruşma da kendisi de 9 numaralı gizlik tanık olduğunu itiraf etti. Dün sonuçlanan davada ise Yıldırım, Danıştay davasından beraat ederken Cumhuriyet Gazetesi’ne bomba atma suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

PEKİ NASIL TAHLİYE OLDU?

● Danıştay Saldırısı eylemi nedeni ile suçun işlenmesi sırasında sanığın yardım ettiğine dair her türlü şüpheden uzak mahkumiyetine yeterli kesin ve inandırıcı delil elde
edilememiştir.

● Sanığın 05.05.2006 ve 10.05.2006 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik eylemlerinin atılı suçlara elverişli nitelikte olmadığı, bu eylemler yönünden suçların yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşıldığından, 11.05.2006 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi’ne el bombası atılması sırasında olay yerinde bulunmadığı ve el bombasını atan sanık Alparslan Arslan’a bu yönde bir talimat verdiği konusunda delil elde edilemediği anlaşılmıştır.

● Sanık hakkında TCK 170/1-c maddesi gereğince 3 kez ve TCK 151/1 maddesi gereğince cezalandırılması talebi ile kamu davası açılmış ise de, Cumhuriyet Gazetesi’ne 05.05.2006 ve 10.05.2006 tarihinde atılan el bombalarının patlamaması ve 11.05.2006 tarihindeki eyleme katıldığının sabit olmaması nedeni ile CMK 223/2-a, e maddesi gereğince atılı suçlardan ayrı ayrı beraat verilmesine hükmolundu.
ergenekon-kararlari-tam-liste.jpg