Anayasa Mahkemesi’nin devlete karşı terör suçlarında azami tutukluluk süresini 10 yıla çıkaran düzenlemeyi iptal etmesinin ardından tutuklu ...
Abone olAnayasa Mahkemesi’nin devlete karşı terör suçlarında azami tutukluluk süresini 10 yıla çıkaran düzenlemeyi iptal etmesinin ardından tutuklu bulunan 12 sanık avukatları aracılığı ile tahliye talebinde bulundu.
Anayasa Mahkemesi’nin dün aldığı karar ile kamuoyunda 3’üncü yargı paketi olarak bilinen kanundaki, “Devletin güvenliğine, Anayasal düzene, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı ve casusluk suçlarında CMK’da öngörülen tutuklama süresinin iki kat uygulanacağına ilişkin hüküm” anayasaya aykırı bularak iptal etmişti.
"DERHAL HÜKÜM VERİLMELİ"
İptal kararının ardından Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan bazı işçi partililer ile avukatlar burada basın açıklaması yaptı. Grup adına Ergenekon davasının tutuklu sanığı Perinçek’in avukatı Hasan Basri Özbey, “Ergenekon davasında tutuklu bulunan bütün yurtseverlerin anayasa mahkemesinin açık ve net kararı karşısında derhal serbest bırakaılmaları gerekmektedir. İnsan haklarına, temel hak ve özgürlüklerine ilişkin bir karar olmakla resmi gazetede yayınlanmasının beklenilmesine gerek yoktur. Gerekçeli kararın yazılamasının beklenmesine ve iptal kararında belirtilen tarihin beklenilmesine gerek yoktur. Ergenekon davası ve Danıştay davası ayrılarak ve derhal hüküm verilmelidir. Bu tahliye çağrımıza Danıştay katilleri dahil değildir” dedi.
DİLEKÇELER SUNULDU
Avukatlar açıklamanın ardından Ergenekon davasının görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tahliye dilekçelerini sundular. Anayasa Mahkemesi’nin kararını hatırlatıldığı tahliye dilekçelerinde azami tutukluluk süresinin yasalara göre 3 yıl olduğu ifade edildi.
Tahliye talepli dilekçelerde Doğu Perinçek, Hikmet Çiçek, Hasan Atilla Uğur, Hasan Ataman, Oktay Yıldırım, Mehmet Demirtaş, Oktay Yıldırım ve Muzaffer Tekin’in 5 yıl, Mehmet Deniz Yıldırım’ın 3 yıl 8 ay, Mehmet Bedri Gültekin, Turhan Özlü, Erkan Önsel ve Mehmet Bora Perinçek’in 2 yıla yakın tutuklu olduğu belirtildi.
Avukatlar tarafından mahkemeye sunulan dilekçenin sonuç kısmında müvekkillerinin “Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı, temel hak ve özgürlüklere ilişkin kararların duyulmakla uygulanma zorunluluğu karşısında, müvekkillerinin duruşma günü beklenmeksizin, dosya üzerinden inceleme yapılarak bihakkın tahliyelerine karar verilmesini talep etmekteyiz” denildi.
(İHA)