BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Ergenekonculara TBMMden ret

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Ergenekoncuların şikayetini görev alanında saymadı ama Silivri'de inceleme yapacak.

Abone ol
ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Ergenekon davasında yargılanan üç sanık TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na hukukun çiğnendiği iddiasıyla başvurdu. Komisyon Başkanı zafer Üskül, konunun kendi alanlarına girmediğini ve şikayetlerin AİHM’e yapılması gerektiği mesajını vererek, başvuruları geri çevirdi. Ancak Komisyon Silivri'de insan haklarının çiğnenip çiğnenmediği ve Ergenekon tutuklularının yaşam koşullarının nasıl olduğunu belirlemek için Silivri'ye gidecekleri öğrenildi.

3 TUTUKLU MEKTUP YAZDI
Aylardır cezaevinde tutuklu bulunan Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, Milli Görüş ve AK Parti hakkındaki kitaplarıyla tanınan yazar Ergün Poyraz ile bir internet sitesinin sahibi olan Behiç Gürcihan TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na mektup gönderdi. Gürcihan, mektubunda, AK Parti hakkındaki kapatma davasıyla ilgili yaptığı "yargılama hukukun temel ilkesi delilden sonuca gitmek iken bu davada bu ilke tersine çevrilmektedir" savunmasını dile getirdi. Gürcihan mektubunda şunları söyledi:

İŞTE MEKTUP
"Yaşadığımız süreç, herkes kendine hukuk isterken, başkalarına zulmü hak gördüğü kaotik bir hal almıştır. Bu dönemde her türlü ahlaki, vicdani, medeni, ulusal ve uluslararası hukuk normu göz ardı edilerek birçok insan mağdur edilmektedir. Bu haksızlık, hukuksuzluk süreci herkesi öğütmektedir. Kuddusi Okkır bunun en çarpıcı örneğidir. Yıllardır sırtında taşıyarak büyüttüğü özürlü kızını başı örtülü olduğu için ÖSS sınavında kapıdan içeri sokamayan ana da; üyesi olmakla suçlandığı Ergenekon/Gladyo'ya karşı yıllardır yazılar ve bir kitap yazan oğlunun eli kelepçeli cezaevine götürülüşünü yaşlı gözlerle izleyen anam da; Ergenekon sürecinde de bu tarz bir iradenin varlığı, sürecin her noktasında hissedilmektedir. Bu iradenin varlığı, başlı başına bir hukuk katliamıdır. Böyle devam ettiği taktirde Ergenekon duruşmaları 2000’li yılların Yassıada duruşmalarına dönüşecek ve kamuoyu, muhaliflerini susturmak için her türlü hukuksuzluğa, keyfiliğe, akılsızlığa ve vicdansızlığa imza atabilecek bir zihniyetin resmi geçidine tanıklık edecektir.”

ÇAPAN VE ERGUN POYRAZ DA MEKTUP YAZDI
Çapan ise avukatı Ayça Lütfiye Akbek aracılığıyla yaptığı başvuruda tutuklu bulunmasına karşı çıkarken hakkındaki iddiaların doğru olmadığını savundu. Akpek, başvurusunda "Şimdi yaşamı boyunca karşısında mücadele ettiği kimi fikirlerin temsilcileriyle aynı davada yargılanmakta ve onlarla bir amaç birlikteliği içindeymiş gibi gösterilmeye çalışmaktadır" ifadelerine yer verdi. Akpek, Çapan'ın tutuklu yargılanmasının adil yargılanma hakkının ihlali olduğunu savunurken, Komisyon'dan başvuruyu değerlendirmesini istedi. Poyraz da, TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun CHP'li üyesi İzmir Milletvekili Ahmet Ersin aracılığıyla yaptığı başvuruda "İplikçi" adını verdiği kitap taslağının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve aileleri hakkında kamuoyunun bilmediği bazı konuları belgeleriyle açıkladığı için basılmak üzerine cezaevinden çıkarılmadığı iddialarının doğru olup olmadığını öğrenmek istedi. Ersin, bu konuda Adalet Bakanlığı'ndan bilgi istenmesini talep etti.

ÜSKÜL: AİHM’E GİDİN
TBMM İnsan Hakları Komisyon Başkanı Zafer Üskül ise, Poyraz’ın başvurusuyla ilgili Adalet Bakanlığı'na yazılı başvuruda bulundu. Üskül, “İç hukuk yollarını tamamladıktan sonra AİHM’e başvurun” dedi. mektupla şikayetleri geri çeviren komisyonun, önümüzdeki günlerde Silivri'de inceleme yapacakları da öğrenildi. Komisyonun, Ergenekon tutuklularına 'iyi davranılmadığı ve tutukluluk koşullarından dolayı yaptıkları şikayetler' ile ilgili basında yer alan haberleri dikkate alarak, bu iddiaların doğru olup olmadığını yerinde tespit edecek. Komisyonun bir heyet halinde Silivri'de inceleme yapacağı bildirildi.