BIST 9.550
DOLAR 34,53
EURO 36,21
ALTIN 2.966,05
HABER /  POLİTİKA

Ergenekona lider yorumu

Başbakan Erdoğan; Ergenekon'da iddianame bekliyor. Ankara gözaltıları konuşuyor.. İşte Ankara'daki tepkiler...

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA

İNTERNETHABER

ANKARA-  Ergenekon soruşturması kapsamında bu sabah yapılan operasyon ve yşeni gözaltılarla ilgili TBMM'ye gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan  Erdoğan, şunları söyledi:
“Devam etmekte olan bir sürecin, aslında bu da içerisinde olan bir uygulama sanıyorum, soruşturma sürecinin içerisinde... Tabii bizler de iddianamenin bir an önce hazırlanmasını bekliyoruz. Herhalde yargının iddianameyi tamamlanmasına yönelik bir adımı diye düşünüyorum. Sayın Savcının, 10. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla atılmış olan bir adım. Emniyet teşkilatımız da 10. Ağır Ceza Mahkemesinin aldığı bu kararı, bu sabah uygulamaya koymuş, şu anda netice budur. Tabii bizim bir an önce bunun bir neticeye kavuşturulması beklentimiz de vardır. Temennimiz odur ki bu soruşturmalar neticesinde, karanlıklarda aydınlığa çıkmış olur.”

BAHÇELİ: “BEKLEMEK LAZIM”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de “Süreç, yargı bazında devam etmektedir. Bunun sonucunu beklemek lazım” dedi. Bahçeli Meclis’te  soru üzerine  bir değerlendirme yaptı. Bahçeli, soruşturmanın uzun süredir devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:

 

“Türkiye siyasi ve sosyal yönden çok ağır bir bunalıma doğru sürüklenmektedir. Demokrasi içinde kalarak Türkiye’yi bir normalleştirme sürecine nasıl yönlendirebileceğimizi, sokabileceğimizi düşünmek dururken, Türkiye'yi karma karışık, anlaşılmaz ülke haline getirmek doğru değildir. Zannediyorum, henüz Ergenekon dosyasıyla ilgili bir soruşturma tamamlanmış gözükmemektedir. O bakımdan erken konuşmak, farklı farklı sözler söylemek, konuşmak için gerekli olabilir ama bugünlerde böyle bir aşırı konuşmaya da gerek yok.”

 

 “Bugün yaşanan gelişme, rejimle ilgili kaygılarınızı artırdı mı?" sorusu üzerine Bahçeli “Türkiye'de sorunlara, demokrasi içinde bir çözüm bulunulması gerekiyor. Buna da katkı sağlamak lazım. Her davranış, demokrasiyi zedeleyecek bir boyuta ulaştırılabilme kolaylığını sahipse, Türkiye’de sıkıntı vardır. "Bu bir başlangıç soruşturmasıdır. Sonucunu görmek lazım. Henüz kimse savcının iddianamesi hakkında bilgi sahibi değil. Her basın organının farklı yorumlarıyla Türkiye'de bir Ergenekon soruşturması sürdürülmektedir. Kamuoyu da bu manada, kirli bir bilgiyle yüklenmektedir. Bundan sıyrılmak lazım. Iddianame hazırlanmadan kimsenin konuşmaması lazım” dedi.

 

ÇİÇEK: “ SİYASET VE HUKUK İÇİÇE”
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ise göz altıların sorulması üzerine  "Ben hiç o işlere girmem. Konuşmam o işleri" dedi. Çiçek, kapatma davası ve Ergenekon soruşturması arasında bağlantı olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine ise "Dışarıda, televizyonlarda siyaset ve hukukun iç içe olduğu yönünde yorumlar, değerlendirmeler yapılıyor. Böyle yorumlar yapılıyor. Bunun dışında bir şey söylemem" diye yanıt verdi.

 

FIRAT: “YARGIYA SAYGI”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, herkesin bağımsız yargıya saygılı olması gerektiğini belirterek, "Müdahil olmamamız lazım. Yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına saygı duymalıyız" diye konuştu. Fırat, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı'nın, göz altılardan haberi olmadığı yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine de, "Yeni çıkan Ceza Muhakemeleri Kanunu'na göre gözaltılar ancak savcının talimatıyla olabilir. Polis bunu tek başına yapamaz" dedi. Fırat, 'Maç 90 dakika mı?' yönündeki bir soruya ise sadece, "Adalet" karşılığını vermekle yetindi.

GÖNÜL: “KORUMANIN EVİNDE ALINDI”

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ergenekon kapsamında gözaltına alınan generaller ile ilgili sorular üzerine; “Biri korumasının evinde gözaltına alındı. Korumanın evine giriş için gerekli tüm prosedör yerine getirilmiştir” dedi.

 

AYNA: “AKP OPERASYONU”

DTP Grup Başkanı Emine Ayna’da grup konuşmasında bu konuya değindi ve gözaltıların AKP kapatma davasında Başsavcının sözlü savunma verdiği güne rastlamasının dikkat çekici olduğunu söyledi. Ayna “Elbette soruşturma kapsamında sonuna kadar gidilmesi ve operasyonun genişletilmesi önem taşıyor. Türkiye’nin çeteler ve kontrgerilla örgütlenmelerinden tümüyle kurtulması için her türlü siyasi kaygıdan uzak, politik çıkar çatışmalarının bulaşmadığı ciddi bir demokrasi cephesinin güç birliği yapmasına ihtiyaç vardır. Anlaşıldığı kadarıyla, AKP hükümeti bu operasyonu kendi siyasal programına uygun bir tarzda yürütmektedir. Çetelerin üzerine giderken bile kendi partisel hesaplarını önde tutan bu anlayışın Türkiye’ye demokrasi getirmesini beklemek hayalci bir yaklaşımdır” dedi.

 

ERDEM. “İKİSİ DE BAŞSAVCI”

AK Partili, Zafer Üskül, “Ben yargıçlara güveniyorum, yargının bağımsız olduğunu düşünüyorum” derken,  Vahit Erdem “Sürpriz oldu. Anormal bir durum. Türkiye anormal bir süreçten geçiyor. Endişeliyim. Bu anormal süreç Türkiye’yi kaosa sürüklememeli. Bütün ilgililerin sorumluluğunu iyi kullanmaları gerekiyor” diye konuştu. Erdem, zamanlama ile ilgili bir soruya ise; “Her ikisi de başsavcı. Bilemiyorum” karşılığını vermekle yetindi.