BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Ergenekon tutukluları tahliye olur mu?

Türkiye’yi AİHM’de mahkum ettiren insan hakları ihlalleri akıllara yeni tahliyeleri getirdi.

Abone ol
Türkiye’yi AİHM’de mahkum ettiren insan hakları ihlallerinin başında gelen uzun tutukluluk sürelerini gidermek amacıyla yapılan düzenleme, Hizbullah ve mafya davalarının sanıklarının tahliye olmalarıyla tartışma yarattı. Ergenekon tutukluları için şimdilik tahliye yok; ancak AİHM'e açılacak davalar, Türkiye'yi büyük miktarlarda tazminatlara mahkum edebilir!
 
Kamuoyu, bu salıverişlere tepki gösterirken, 'Nerede yanlışlık var?' sorusu, NTV Ana Haber’de, uzun yıllar AİHM’de yargıçlık yapan Rıza Türmen’e soruldu.

Yargılama sürelerinin uzun olduğunu, tutukluluğun ceza olarak kullanıldığını, AİHM kararlarının anayasada yazmasına rağmen dikkate alınmadığını belirten Türmen, tahliyelere neden olan Yargıtay kararının da 10 yıllık süreyi kurumsallaştırdığını ve bunun AİHM kararlarına aykırı olduğunu söyledi.

"KARAR AHİM'E TAMAMEN AYKIRI"

Türkiye’de çok ciddi bir tutuklama probleminin bulunduğunu, insanları özgürlüğünden yoksun bırakan bu problemin AİHM’den çıkan kararlarda da görüldüğünü söyleyen Türmen, kamuoyunda tartışmalara neden olan tahliye kararlarının, düzeltilmeye çalışılan bu düzenlemelerinin neden olduğunu ifade etti. Yargıtay'ın getirdiği yorumun, AİHM'e aykırı olan durumu kurumsallaştıracağını ileri süren Türmen şöyle konuştu:

Bu karar, AİHM’e aykırı olan bir durumu kurumsallaştıracak. Neden mi?; AİHM açısından, 102. maddenin kendisinden kaynaklı sorun var. Tutuklamanın yasal olması lazım. Tutuklamaların yasal dayanağı olmalı, AİHM kriterlerine uygun olmalı; yani açık, öngörülebilir olması, belirsizlik taşımaması gerekir. 102. madde ise belirsizlik taşıyor. Yasanın ne getireceği ne götürüceği tutuklular tarafından öngörülemiyor. Birincisi 102. madde açısından sorun var. Bu yasaya dayanarak yapılan tutuklamalar AİHM açısından sorunlu.

"AHİM'DEN TAZMİNAT KAZANACAKLAR"

AİHM'in ortalama 2 yılı geçen tutuklama sürelerini ihlal kabul ettiğini söyleyen Türmen, bu süreyi mahkemenin makul görmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Bu kişilerin AİHM’den tazminat alacaklarını da iddia eden Türmen, 10 yıllık bir insan hakkı ihlalinin kabul edilemez olduğunu ifade etti. Türmen canlı yayında şunları söyledi:

"Domuz bağı ile insan öldürme var bir de Silivri’deki gazeteci ve akademisyenler. Onlar hala nasıl içeride algılaması da var... 

Adalet herkes için eşit olmalıdır. Buradaki adaletsizlik aslında 10 yılın sınır olarak kabul edilmesinden kaynaklı...

Anayasanın 90. madesini değiştirildi. Neden; AİHM kararlarıyla Türkiye yasaları arasında çelişki varsa, esas olan AİHM kararlarıdır dendi. İçselleştirdik ve yasaların önünde bir yere koyduk. O zaman yasayı yorumlarken yargıçların AİHM kararlarını dikkate alması gerekir. Bu anayasa değişkliğinin icabıdır. Oysa 102 ile ilgili olarak Yargıtay’ın yorumunda, AİHM içtihatının ne derecereye kadar dikkate alındığı kuşkulu. Yapılması gereken, bu böyle kalacaksa, yasama organın yasayı değiştirmesidir."