Ergenekon ve öncesinde yaşanan bazı gelişmeler MİT'i de değişime zorladı. Yeni yapılanması ise bir hayi ilginç.
Abone olMİT, köklü bir değişim için hazırlıklarını tamamladı. Ergenekon ve öncesinde yaşanan bazı aksaklıkları mercek altına alan Milli İstihbarat Teşkilatı, dış istihbarat birimlerini güçlendirecek. Elektronik ve teknik istihbarat birimlerinin düzeyi de müsteşar yardımcılığına yükseltiliyor.
Milli İstihbarat Teşkilatı'nda yaşanan büyük değişimi bugün Radikal'deki köşesine taşıyan Murat Yetkin, Ergenekon sürecinde yaşanan aksaklıkların alınan kararda büyük etkisi olduğu düşüncesinde.
İşte Yetkin'in bugünkü köşes yazısından bazı bölümler;
Son dönemlerde Ergenekon soruşturmasındaki rolü ile yeniden kamuoyunun dikkatine gelen Milli İstihbarat Teşkilatı yeni yıla köklü bir yeniden yapılanmayla giriyor.
Bu yeniden yapılanma ile istihbarat ve operasyonlar tek müsteşar yardımcılığı bünyesinde birleştirilerek iç ve dış istihbarat birimleri olarak yeniden örgütleniyor ve karşı-casusluk birimi önem açısından iç ve dış istihbaratla eşit düzeye yükseltiliyor. MİT’in bütün iç ve dış temsilcilikleri buna göre yeniden yapılandırılırken, dinleme ve izleme görevlerini üstlenen elektronik ve teknik istihbarat biriminin düzeyi de müsteşar yardımcılığına yükseltiliyor. MİT’in kamuoyuna dönük yüzü olarak bilinen Psikolojik İstihbarat Başkanlığı ise kaldırılıyor.
MİT'TEKİ YENİ YAPILANMA
Yeni oluşturulan Müsteşar Teknik Yardımcısı’na bağlı iki başkanlık var. Bunlardan birisi, geçmişte operasyon biriminde yer alan Elektronik ve Teknik İstihbarat Başkanlığı ile istihbarat biriminden Teknik birime kaydırılan Bilgi Sistemleri Başkanlığı. Kaynaklar böylelikle teknoloji kullanımıyla ve dinleme-izleme ile ilgili faaliyetin tek merkezde toplanmasının amaçlandığını vurguluyorlar.
İÇ VE DIŞ İSTİHBARAT
Yeni yapılanmanın belkemiğini Müsteşar İstihbarat Yardımcısına bağlı birimler oluşturuyor. Güvenlik İstihbarat Başkanlığı, ülke içi istihbarat konularına bakıyor ve bütün yurtiçi temsilcilikler bu birime bağlanıyor. Stratejik İstihbarat Başkanlığı ise dış istihbarat konularına bakıyor. MİT’in yurtdışı temsilcilikleri de Stratejik İstihbarat’a bağlı çalışıyor.
MİT’in daha etkili ve amacına uygun çalışması amacıyla gerek duyulduğu söylenen yeniden yapılanmadaki en önemli unsurlardan biri de, karşı-casusluk biriminin ağırlığının artırılarak ‘İstihbarata Karşı Koyma’ adı altında başkanlık düzeyine yükseltilmesi.
NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU?
(...) Ancak yeniden yapılanma işaretinin verildiği 2005 sonuna dek gelen sürece bakarsak, MİT’i bu değişime zorlayabilecek gelişmeler bulmak mümkün. Bunlar arasında, örneğin MİT’in kendisine 2002 yılında gelen Ergenekon belgesini bir yıl bir hafta elinde tuttuktan sonra dönemin müsteşarı Şenkal Atasagun eliyle neden Başbakan Tayip Erdoğan’a değil, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’e sunduğu, üstelik maddi hataları ayıklamadan sunduğunun bu yıl ortaya çıkmış olması da var mıdır? (Radikal, 13- 14 Eylül 2008)