BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Ergenekon imajı çizdirdi

Ergenekon dünyanın da gündemine girdi.Türkiye son günlerde Ergenekon, kapatma davası ve PKK ile anılıyor.

Abone ol

Ergenekon ve kapatma davası Türkiye'nin dünyadaki imajını da alt üst etti. Dünyanın önde gelen saygın gazeteleri Türkiye'deki Ergenekon soruşturmasından söz ederken, yatırımcılarına kriz uyarısı yaptı. Bu arada Dışişleri Bakanlığı, sarsılan imaj için hareke geçti ve elçileri Ankara'da topladı.

Dışişleri Bakanlığı, artık dünyada sadece “iktidar partisine yönelik kapatma davası” ya da “gözaltına alınan paşalar” ile anılmaya başlayan Türkiye’nin dış politikasına yeniden şekil vermek için harekete geçti.

Türkiye’nin yurtdışında görev yapan yaklaşık 140 Büyükelçisi Ankara'ya, dört günlük bir konferansa davet edildi. Konferansa, Bakanlığın merkez teşkilatında da görev yapan Büyükelçiler de katılıyor.

Dünya Türkiye'yi Ergenekon ile görüyor
İngiltere’de bugünkü gazeteler, "Ergenekon" diye adlandırılan soruşturmanın sonucunda mahkemeye sunulan iddianamede 86 kişinin yargılanması talebini haber ve yorumlarla inceledi.

Günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times başyazısında, aralarında işadamları, gazeteciler, emekli subayların da bulunduğu 86 kişinin darbe girişimiyle suçlanmasının, "Türkiye’yi içine alan krizin açık bir göstergesi olduğunu" savundu ve suçlamaları özetledi.

"Muhalefet dikkat etmeli"
Söz konusu davanın Ak Parti’ye yönelik kapatma davasıyla aynı döneme rastladığına da dikkat çekilen başyazıda, "Bu davalar, siyasi müdahaleler olmaksızın kendi mecrasında ilerlemeli. Ancak bundan önce laikler, parlamentoda büyük çoğunluğa sahip Ak Parti iktidarını alaşağı etme yolundaki hatalı çabalarını gözden geçirmeli" ifadesi yer aldı.

"Kaos yaratılacaktı"
Independent gazetesi ise İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’in açıklamalarına ayrıntılı biçimde yer verirken, "Zanlıların askeri bir darbeye yol açacak kaos yaratmayı ve Başbakan Erdoğan’ı iktidardan düşürmeyi planladıkları belirtiliyor" diye yazdı.

"Bu dava hükümetle silahlı kuvvetler ve diğer devlet kurumları tarafından desteklenen laik gruplar arasındaki iktidar mücadelesinin son perdesi olarak görülüyor" diyen Independent, ordunun geçmişte üç darbe yaptığını hatırlattı.

"Siyasi gerilimi artırdı"
Fransız Le Figaro da, iddianamenin içeriğini öğrenebilmek için daha fazla sabır gösterilmesi gerekeceğini belirterek, Ergenekon soruşturmasının Türkiye’deki “siyasi gerilimleri güçlendirdiğiöni kaydetti. Türkiye’deki liberal basının “darbeci paşalaröın tutuklanmasından memnun olduğunu ancak operasyonun AKP davasına denk düşmesinin eleştirildiğine işaret eden gazete, “Birçok gözlemci, AKP’yi karşıtlardan hesap sormak için Ergenekon ağının sökülmesinden yararlanmasını eleştiriyorö diye yazdı.

"İddianame 13 ay sürdü"
İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais de, “Ilımlı Müslümanö Recep Tayyip Erdoğan’ın başında bulunduğu hükümeti devirebilmek için komplo kurmakla itham edilen 86 kişiyi resmen suçlanmasının 13 ayı aldığına dikkat çektiği haberinde, “İslami hükümeti devirme iddiasındaki oluşum içerisinde eski subaylar da vardıö dedi. Gazete, Türk basınında Ergenekon davasına ilişkin kanıtlanması kuşkulu sızdırılan bilgileri yayınladığına da dikkat çekti.