BIST 9.725
DOLAR 35,21
EURO 36,77
ALTIN 2.975,08
HABER /  GÜNCEL

Ergenekon Davası'nda karar verildi beraat ettiler

ERZİNCAN'daki Ergenekon Davası'nda yargılanan CHP Milletvekili İlhan Cihaner dahil 14 kişi hakkında beraat kararı verildi.

Abone ol

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ve emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 14 sanığın "Ergenekon terör örgütü üyeliği" suçundan yargılandığı davada, tüm sanıkların beraatlarına karar verdi. 

Yargıtay Genel Kurul Salonu'ndaki duruşmaya, İlhan Cihaner ve bazı sanıklar katıldı. Duruşmadan vareste tutulan emekli Orgeneral Berk ise duruşmaya katılmadı.

Duruşmayı CHP milletvekilleri Levent Gök, Utku Çakırözer ile YARSAV Başkanı Murat Arslan ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri de izledi.

BERAAT KARARI VERİLEN İSİMLER

Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Hüseyin Eken, duruşmaya verilen aranın ardından kararı açıkladı. 

Eken, sanıklar eski Erzincan Cumhuriyet Savcısı İlhan Cihaner, eski Eskişehir İl Jandarma Komutanı Albay Recep Gençoğlu, eski Erzincan MİT Bölge Müdürü Şinasi Demir, eski Erzincan İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Nedim Ersan, eski Erzincan İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Üsteğmen Ersin Ergut, eski Erzincan Yaylabaşı beldesi Jandarma Komutanı Astsubay Murat Yıldız, Erzincan İl Jandarma Komutanlığı eski personeli astsubaylar Orhan Esirger, Şenol Bozkurt, Erzincan MİT eski personelleri Kıvılcım Üstel, Sadri Barkın İnce, eski Erzincan 3'üncü Ordu Komutanı emekli Orgeneral Saldıray Berk, eski Erzincan İl Jandarma Komutanı Albay Ali Tapan, Astsubay Ahmet Saraçlar ve Erzincan Avcılar Derneği Başkanı Yaşar Baş'ın, üzerilerine atılı suçları işlediklerinin sabit olmaması nedeniyle beraatlarına karar verildiğini bildirdi. 

Başkan Eken, sanıklar hakkında açılan kamu davasının beraatle sonuçlanması, mahiyeti ve haklarında ağır koruma tedbirlerinin gerekmemesi nedeniyle davanın gizli tanıkları "Erzincan", "x", "Hazar" ile eşi ve çocukları, "Can" ile eşi ve çocukları hakkındaki koruma kararının kaldırılmasına hükmedildiğini kaydetti. 

"Hukuka aykırı yakalanan ve tutuklanan" sanıkların, beraat etmeleri nedeniyle tazminat davası açabileceklerini belirten Başkan Hüseyin Eken, dava kapsamında emanette bulunan eşyaların iade edilmesine karar verildiğini söyledi.

Eken, sanıklar hakkında "Ergenekon terör örgütü üyeliği" suçundan açılan soruşturma ve kovuşturma evresinde hukuka aykırı eylem ve işlemleri nedeniyle başta Savcılar Osman Şanal ve Taner Aksakal olmak üzere yargı mensupları ile kamu görevlileri hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) suç duyurusunda bulunulmasına karar verdiklerini bildirdi. 

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, gerekçeli kararın yazımını tamamladıktan sonra gereğinin yapılması için kararı HSYK'ya gönderecek.

Kararın açıklanmasının ardından salonda bulunanlar, Cihaner ve diğer sanıkları tebrik etti ve sanıklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

İLHAN CİHANER'DEN AÇIKLAMA

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, "Ergenekon terör örgütü üyeliği, resmi belgede sahtecilik ve tehdit" suçlarından yargılandığı davada beraat kararı verilmesine ilişkin, "Adalet gerçekleşti' diyemiyoruz, bu daha ilk adım. Bunların yaşanması gerekmiyordu adalete ulaşmak için. 5-6 yıldır ülkenin yaşadığı hukuksuzlukların yaşanması gerekmiyordu. Baştan itibaren hukuksuzluk çok ortadaydı" dedi.

Duruşmanın ardından, Yargıtay önünde basın mensuplarına açıklamada bulunan Cihaner, "Türkiye'nin hukuksuz 7-8 yılı", yaşamını yitirenler, özgürlüğünden yoksun kalanlar, "hala devam eden hukuksuzluklar" düşünüldüğünde adalet adına çok iddialı şeyler söyleyemeyeceklerini ancak kararın "önemli bir aşama olduğunu" anlattı.

Kurulan tuzağın ortaya çıkarılması için her şeyin gün gibi ortada olduğu sonucun gerçekleştiğine dikkati çeken Cihaner, şunları kaydetti:

"Tabii ki böyle olunca 'Adalet gerçekleşti' diyemiyoruz, bu daha ilk adım. Keşke çok daha umutlu şeyler söyleyebilseydik. Bunların yaşanması gerekmiyordu adalete ulaşmak için. 5-6 yıldır ülkenin yaşadığı hukuksuzlukların yaşanması gerekmiyordu. Baştan itibaren hukuksuzluk çok ortadaydı. Gizli saklı kalan hukuksuzluklar, birtakım adli işlemlerle, soruşturmalarla açığa çıkmadı. İlk kez belki hukuk gözüyle bakabilecek bir mahkemeyle karşı karşıya kaldık. Asıl bundan sonra atılacak adımlarla adalet gerçekleşecek. Umuyorum orada etkin, cesur, adil bir süreç yaşanır."

"Usulsüz işlem yaptıkları gerekçesiyle hakimler ve savcılar hakkında da suç duyurusunda bulunulması kararı alındı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Cihaner, "Asıl önemli olan o mekanizmanın açığa çıkarılması, bu hukuksuz sürecin sorumlularının adil bir şekilde yargı önünde hesap vermeleri. Bundan sonraki mücadelemiz de ona ilişkin olacak" yanıtını verdi.

"BERAAT KARARI GECİKMİŞ ADALET"

Duruşmayı izleyen CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de cumhuriyeti, Atatürk ilkelerini savunmaktan başka bir düşüncesi olmayan, dürüst, namuslu yargı mensubuna ve ailesine yaklaşık 6 yıldır ızdırap yaşatıldığını kaydetti.

Yargıtayın verdiği "beraat" kararını "gecikmiş adalet" olarak nitelendiren Gök, yargı sisteminde hala çözülmemiş bozukluklar nedeniyle böyle adaletsiz durumlara tanıklık edildiğini savundu. 

Gök, adaletsiz süreçlerin bundan sonra devam etmemesi temennisinde bulunarak, Cihaner'e "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

SÜREÇ

"Cemaat" ile ilgili soruşturma yürüten dönemin Erzincan Cumhuriyet Savcısı İlhan Cihaner ile ilgili yargı süreci 2010 yılında başladı.

Yürüttüğü cemaat soruşturması elinden alınan Cihaner hakkında "Ergenekon terör örgütü üyesi" olduğu iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Cihaner'in evinde ve makam odasında eski Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcısı Osman Şanal'ın talimatıyla arama yapıldı. Cihaner'in başsavcılık makam odasında gözaltına alınması, kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu. 

İlhan Cihaner, Erzurum Özel Yetkili 2. Ağır Ceza Mahkemesince 16 Şubat 2010'da "Ergenekon terör örgütüne üye olmak, resmi evrakta sahtecilik, iftira ve tehdit" suçlarından tutuklanmıştı. 

Cihaner hakkında ayrıca "görevi kötüye kullanma, evrakta sahtecilik ve imar kirliliğine neden olma" suçlamasıyla dava açılmıştı. Cihaner'in birinci sınıf savcı olması nedeniyle bu yargılama ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 11. Ceza Dairesinde yapılmıştı.

İlhan Cihaner'in Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde "Ergenekon terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla yargılandığı dava ile "görevi kötüye kullanmak, evrakta sahtecilik ve imar kirliliğine neden olmak" iddialarıyla Yargıtayda yargılandığı dava birleştirilmişti.

Birleştirme kararının ardından, Yargıtay 11. Ceza Dairesi, "isnat edilen suçlamaların tutuklama için tek başına yeterli olup olmayacağı gözetilmeden tutuklama kararı verildiği" gerekçesiyle 18 Haziran 2010'da sanıkların tahliyesine karar vermişti.

Cihaner, 2011, 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde CHP'den milletvekili seçilmişti.