BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

Ergenekon davası 4 yaşında

Ergenekon soruşturması kapsamında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince 3 yıldır devam eden soruşturma'nın kısaca tarihi...

Abone ol

12 Haziran 2007 tarihinde Ümraniye'de bir evde ele geçirilen patlayıcı maddelerle ilgili olarak başlatılan soruşturmada, ilk etapta İstanbul Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından hazırlanan ve 14 Temmuz 2008 günü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine tevzi edilen iddianame, 25 Temmuz 2008 günü kabul edildi.

Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol, yazar Ergün Poyraz, Sedat Peker, Ali Yasak ve Sami Hoştan ile bazı emekli askerler ve İP yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 46'sı tutuklu 86 sanık hakkında hazırlanan 2 bin 455 sayfalık iddianamede, Danıştay 2. Dairesi üyesi Mustafa Yücel Özbilgin "maktul", aynı dairenin Başkanı Mustafa Birden, üyeler Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Danıştay tetkik hakimi Ahmet Çobanoğlu da "mağdurlar" olarak sıralandı.

Davanın görülmesine 20 Ekim 2008 tarihinde Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda başlandı.
Yargılama sırasında 3 Ağustos 2009 tarihinde Danıştay üyeleri ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırıya ilişkin davanın tutuklu sanıkları Alpaslan Arslan ve Osman Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 8 sanıklı dava bu davayla birleştirildi.

Eylül 2009'da da Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen, Vatanseverler Birliği Derneği (eski adıyla Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği) Genel Başkanı Taner Ünal ile Derneğin eski Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Cinali'nin, "Ergenekon örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüt üyelerine, bilerek ve isteyerek yardım ettiği" iddiasıyla yargılandığı dava, fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle "Ergenekon" davasıyla birleştirildi.

Dava sanıklarından Alparslan Arslan'a Danıştay saldırısında kullanılan glock marka silahı sattığı iddiasıyla Üsküdar 5. Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanan Erkan Ayyıldız, Aykut Metin Şükre, Kenan Özay ve Selçuk Özkan'ın dosyası da 24 Mart'ta birleştirildi.

Mahkeme, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinin Fener Rum Patriği Bartholomeos'a yönelik suikasta hazırlandığı öne sürülen İsmet Reçber'in tutuksuz yargılandığı dava dosyası ile İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz'ü "Ergenekon" soruşturmasını yürüttüğü sırada tehdit ettiği iddiasıyla tutuklu yargılanan Özkan Kurt'un dava dosyasını, "Ergenekon" davasıyla aralarında hukuki ve fiili irtibat bulunduğundan birleştirilmesi yönündeki talebini de kabul etti.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki, Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atılmasına ilişkin tutuklu sanıklar Bayram Demir, Seyhun Zayim, Boğaç Kaan Murathan, Bora Ballı, Bedirhan Şinal ve Fatih Derdiyok ile tutuksuz sanık Murat Aplak yargılandığı dava dosyası da Yargıtay 5. Ceza Dairesinin 13 Nisan'da verdiği karar üzerine "Ergenekon" davasıyla birleştirildi.

Birleşen dosyalarla birlikte dava kapsamında yargılanan sanıkların sayısı 27'si tutuklu olmak üzere 108'e çıktı. Danıştay dosyasının sanıkları Süleyman Esen ve Tekin Irşi'nin de aralarında bulduğu 32 kişi yargılama süresince tahliye edildi.

-GİZLİ TANIK DİNLENDİ-

Mahkemenin, 20 Ekim 2008'de görmeye başladığı davanın en son 187'inci duruşması da 3 Haziran'da yapıldı. Davanın bir sonraki duruşması ise 25 Temmuz Pazartesi günü yapılacak.

Dava kapsamında, sanıklardan Saipir Deblevidze, yakalanamadığı için, rahatsızlanması ve 21 Haziran 2010'da da yaşamını yitirmesi üzerine de İlhan Selçuk'un ifadesi alınamadı.

Sanıkların ifadelerinin tamamlanmasının ardından birleşen dosyalardan, Danıştaya saldırı ve Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması ile Vatanseverler davası sanıklarının ifadelerinin alınması tamamlandı.

Dava kapsamında daha sonra tanık dinlenilmesi aşamasına geçildi. Danıştay dosyası tanıklarının dinlenildiği davada, özellikle Alparslan Arslan'ın arkadaşları, ailesi ve yakın çevresinin tanık olarak bilgilerine başvuruldu.

Davada ayrıca 14 Nisan'da, gizli tanık "Aydın-1" dinlendi. "Ergenekon" davaları kapsamında ilk defa dinlenilen bu gizli tanık, gizli tanık odasına alınarak, görüntüsü ve sesi duruşma salonuna değiştirilerek yansıtıldı.

Duruşmaya daha önceden çağrılan Danıştay dosyasının tanıklarının dinlenilmesinin tamamlanmasının ardından birleşen diğer dosya sanıklarının ifadelerinin alınmasına geçilecek.

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...[PAGE]

-İKİNCİ "ERGENEKON" -

İstanbul Cumhuriyet savcıları tarafından "Ergenekon" kapsamında hazırlanan 1909 sayfalık ikinci iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, 25 Mart 2009 tarihinde kabul edildi.

Bu iddianameyle, emekli orgeneraller Mehmet Şener Eruygur, Hurşit Tolon, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve emekli Albay Hasan Atilla Uğur, gazeteciler Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, ATO eski Başkanı CHP Milletvekili Sinan Aygün, eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, emekli Albay Arif Doğan, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt'ün eşi Ferda Paksüt, yazar Erol Mütercimler ve Emin Şirin'in de aralarında bulunduğu 19'u tutuklu, 36'sı tutuksuz, hakkında yakalama kararı bulunan Turan Çömez ile birlikte, 56 sanık hakkında dava açıldı.

Davanın görülmesine, 20 Temmuz 2009 tarihinde Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde yeni oluşturulan duruşma salonda başlandı.
Bu arada, 37'si tutuklu 52 sanık hakkında hazırlanan üçüncü "Ergenekon" iddianamesi de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 5 Ağustos 2009 tarihinde kabul edildi.

Tensip incelemesi sırasında mahkemenin eski 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ferit Bernay ile Muhterem Bağcı'nın tahliyelerine karar vermesiyle, tutuklu sayısı 35'e düştü.

Eski MGK Genel Sekreteri emekli orgeneral Tuncer Kılınç, emekli Orgeneral Kemal Yavuz, eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ve eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, Yarbay Mustafa Dönmez ve Mustafa Koç, eski 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ferit Bernay, eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran, eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Muhittin Erdal Şenel, gazeteci-yazar Yalçın Küçük ve İstanbul Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Erol Manisalı ve Cihandar Hasanhanoğlu, üçüncü Ergenekon davasının sanıkları arasında yer alıyor.

Bu davanın ikinci "Ergenekon" davasıyla birleştirilmesinin ardından sanık sayısı 108'e yükseldi. "Ergenekon" soruşturması kapsamında Sivas'ta kuyumculuk yapan Minas Durmazgüler'e suikast düzenleneceği iddialarına ilişkin haklarında dava açılan Bekir Çelik ve Emrah Gönenci'nin dosyalarının da birleştirilmesiyle, davadaki sanık sayısı 110'a çıktı.

Aralarında avukat Yusuf Erikel'in de bulunduğu 8 sanık hakkında "Ergenekon" soruşturması kapsamında açılan davada da aynı mahkeme, Erikel'in savunmasını aldıktan sonra birleştirme kararı verdi.

-KANSER OLAN ERİKEL'E TAHLİYE-

Bu davanın birleşmesiyle birlikte ikinci "Ergenekon" davasının sanık sayısı 118 oldu.
Mahkeme 20 Temmuz 2009'da başladığı ikinci "Ergenekon" davasına, bugüne kadar 55 tutuklu sanıktan, aralarında, Adil Serdar Saçan, Gürbüz Çapan, Arif Doğan, teğmen Mehmet Ali Çelebi, geniz kanseri olan Yusuf Erikel'in de bulunduğu 22 kişiyi tahliye etti.

CHP'den İzmir Milletvekili seçilen Mustafa Balbay'ın tahliye talebini kabul etmeyen mahkeme, yine Zonguldak'tan CHP milletvekili seçilen Mehmet Haberal'ın, tahliye talebi de avukatlarının yaptıkları reddi hakim taleplerinin değerlendirilmesinin ardından karara bağlanacak.
Dava kapsamında tutuksuz yargılanan Sinan Aygün de Ankara'dan CHP Milletvekili seçildi.

Gazeteciler Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay, Prof. Dr. Mehmet Haberal, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, emekli tuğgeneral Levent Ersöz, İbrahim Özcan, Hasan Atilla Uğur, Ersin Gönenci ve Oğuzhan Sağıroğlu'nun da aralarında bulunduğu 23'ü tutuklu 118 sanığın yargılanmasına devam edilen davanın, 127'nci duruşması ise 8 Ağustos'ta görülecek.

Sanıklardan Levent Ersöz'ün tedavisi ise Selimpaşa Devlet Hastanesinde devam ederken, 11 Mart'tan beri Silivri Cezaevinde kalan Haberal ise sağlık sorunlarını gerekçe göstererek, duruşmalara hiç katılmadı. Yine hasta olan sanıklardan Hilmioğlu ise sadece sanıkların taleplerinin alındığı günlerde duruşmaya geliyor.

Birleşen dosya sanıklarından Bekir Çelik ve Erikel ile birlikte 32 sanığın savunmasının alındığı davada, 17 Nisan 2009'dan beri tutuklu olan Haberal, rahatsızlığı nedeniyle uzun zaman İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsünde tedavi görmüş, ardından önce İstanbul Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Araştırma Hastanesine nakledilmiş, oradan da Silivri Cezaevine sevk edilmişti. Haberal'ın sorgu ve savunması da tedavi gördüğü Kardiyoloji Enstitüsünden video konferans sistemiyle alınmıştı.

Sanıklardan Levent Ersöz'ün de çeşitli rahatsızlıkları nedeniyle tedavi gördüğü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinden video konferans yöntemiyle savunması alınmıştı. Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu ise o dönemde tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları bölümünden ambulansla duruşmaya getirilmiş, doktor kontrolünde savunmasını yapmıştı.

Yine tutuksuz sanık Arif Doğan'ın sorgu ve savunmasının alınması, rahatsızlığı nedeniyle tutuklu sanıkların savunmalarının tamamlanması beklenmeden öne alındı. Doğan da doktor kontrolünde savunmasını gerçekleştirdi.

Mahkeme, tutuklu sanıklar Oğuz Bulut, Ersin Gönenci ve Oğuzhan Sağıroğlu'nun savunmasını aldıktan sonra tutuksuz sanıkların savunmasının alınmasına geçecek.

Davanın tutuksuz sanıklarından Engin Aydın ise 6 Şubat'ta, Ankara'da evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

[PAGE]"İRTİCA İLE MÜCADELE EYLEM PLANI DAVASI"

"Ergenekon" soruşturması kapsamında hazırlanan 4. iddianame ise "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" iddialarına ilişkin oldu.

Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı ve avukat Serdar Öztürk'ün Ankara'daki ofisinde bulunduğu iddia edilen "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" belgesine ilişkin hazırlanan iddianamede, firari sanık olarak Yeditepe Üniversitesi Kurucusu Bedrettin Dalan, tutuklu sanıklar Dursun Çiçek, Serdar Öztürk, Ufuk Akkaya, Mehmet Deniz Yıldırım ile tutuksuz sanıklar İlhami Ümit Handan ve Özel Yılmaz yer aldı.

İlk duruşması, 28 Haziran 2010'da Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde yapılan davada, yakalanamadığı için Dalan dışındaki diğer 6 sanığın savunmaları alındı. Çiçek, Öztürk ve Yıldırım tutuklu yargılanırken, Ufuk Akkaya ise 31 Ağustos 2010'da tahliye edildi.

Sanıkların savunmalarının alınmasının ardından devam edilen duruşmalarda mahkeme, bir süre dosya aslının Yargıtay Ceza Genel Kurulundan dönmesini bekleyerek, sadece talepleri aldı.

Genel Kurul ise İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin aldığı, "Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki İlhan Cihaner'in de sanıkları arasında yer aldığı 'Ergenekon terör örgütüne üye olma' suçu kapsamındaki dava ile 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' davasının birleştirilmesi yönündeki kararı" kaldırdı.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi de Cihaner'in, "Ergenekon terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla yargılandığı davada, Adalet Bakanlığından soruşturma izni alınmadığı gerekçesiyle, eksikliklerin tamamlanması için dava dosyasını tekrar Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulunun bu kararının mahkemeye gelmesinin ardından, tanıkların dinlenilmesi aşamasına geçilen davada ilk olarak, 23 Mayıs'ta, "gizli tanık Efe"nin beyanları alındı. Ardından avukat Abdullah Kaya'nın tanıklığına başvurulan davanın, 1 Ağustos Pazartesi günü yapılacak 21'inci duruşmasına ise "gizli tanık Munzur" dinlenilmek üzere çağrıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "mağdur", AK Parti'nin de "müşteki" sıfatıyla yer aldığı davanın iddianamesinde, tutuklu sanık Albay Dursun Çiçek'in, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 ila 15 yıl arasında hapis cezasına çaptırılması isteniyor.

Bedrettin Dalan'ın, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istenen iddianamede, Dalan'ın ayrıca, "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçundan da 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, diğer sanıklar hakkında da 7,5 ila 57 yıl arasında değişen hapis cezaları öngörülüyor.

-"KAMUOYUNU YÖNLENDİRME AMAÇLI İNTERNET SİTELERİ" DAVASI-

Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince "Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri kurulduğu" yönündeki iddialara ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında Ağustos 2010'da çoğunluğu muvazzaf askerlerden oluşan 19 kişi ifadeye çağrıldı.

Bu kapsamda, 2010'un Ağustos ayı içerisinde Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ile eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız'ın da aralarında bulunduğu 11 kişinin ifadelerine başvuruldu.

Geçtiğimiz Haziran ayı içinde de Tümgeneraller Hıfzı Çubuklu, Mustafa Bakıcı, Korgeneral Mehmet Ersöz, "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davası kapsamında tutuklu bulunun Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 7 kişinin ifadesi alındı.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan 90 sayfalık iddianamede, 22 kişi şüpheli olarak yer aldı. Albay Dursun Çiçek'in şüpheliler arasında bulunmadığı iddianame, "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasıyla birleştirilme talebiyle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

[PAGE]-POYRAZKÖY KAZILARI-

"Ergenekon" soruşturma kapsamında Poyrazköy'de yapılan aramaların ardından ele geçirilen mühimmata ilişkin dava ise "Kafes eylem planı" ve "Amirallere suikast" iddialarına ilişkin davalarla birleştirilerek, toplam 69 sanıkla İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesince sürdürülüyor.

Emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş, Deniz Kuvvetleri Komutanlığında görevli Yarbay Ercan Kireçtepe, Binbaşı Erme Onat, Binbaşı Eren Günay, teğmenler Faruk Akın, Sinan Efe Noyan ve emekli SAT komando Ergin Geldikaya'nın tutuklu olarak yargılandığı davada, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli koramiral Ahmet Feyyaz Öğütcü, Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç, Tuğamiral Mehmet Fatih Ilğar tutuksuz olarak yer alıyor. Ancak bu sanıklar, "Balyoz Planı" davası kapsamında tutuklu bulunuyor.

Sanıkların savunmalarının tamamlanmasının ardından tanıkların dinlenilmesine geçilen davanın 15'inci duruşması ise 10 Ekim'de görülecek.
Birleşen davaların iddianamelerinde, Poyrazköy Keçilik mevkisinde 21 Nisan 2009'da başlatılan ve 28 Nisan 2009'a kadar devam eden kazılarda ele geçirilen mühimmata ilişkin olarak, Bektaş, Kireçtepe, Onat ve Günay ile yarbay Mustafa Turhan Ecevit'in "cebir ve şiddet kullanarak, TBMM'yi ortadan kaldırmaya, kısmen veya tamamen görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "cebir ve şiddet kullanarak, yürütme organını ortadan kaldırmaya, kısmen veya tamamen görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile "Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olma", "patlayıcı madde bulundurma", "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet etme" suçlarından 29,5 ila 57'şer yıl arasında hapis cezalarına çarptırılması isteniyor.

Öğütcü, Sağdıç ve Ilğar'ın, "Ergenekon silahlı terör örgütüyle doğrudan bağlantılı olarak 'Kafes Eylem Planı'nı hayata geçirmek üzere faaliyet yürüten yasa dışı örgütlenmede, 'Danışma Kurulu' adı altında emir ve komuta yetkisine haiz örgüt mensubu oldukları" belirtilen iddianamede, sanıkların, "Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olma", "patlayıcı madde bulundurma", "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet", 'kişisel kullanım amacı dışında uyuşturucu madde bulundurma" ve "aynı suçu işleme kararıyla birçok kişiye ait kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetme" suçlarından 5 ila 39 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

-ÇYDD VE ÇEV ÜYELERİ HAKKINDAKİ DAVA-

"Ergenekon" soruşturması kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) yöneticileri ile üyelerinden oluşan 8 sanık hakkında 7,5 ila 30 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması istemiyle hazırlanan iddianame ise İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 10 Aralık 2010 tarihinde kabul edildi.

Hakkında yakalama kararı bulunan ve Interpol aracılığıyla "kırmızı bülten" ile aranmasına karar verilen eski ÇEV Başkanı Gülseven Yaşer'in de aralarında bulunduğu sanıkların yargılanmalarına 18 Mart'ta Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde başlandı. Sanıkların, kimlik tespitleri yapıldığı duruşmada iddianame okundu.

Davanın ikinci ve üçüncü duruşmalarında da sanıkların savunmaları alındı.
Soruşturma kapsamında evinde arama yapılan ÇYDD Başkanı Türkan Saylan ise 18 Mayıs 2009'da vefat etti.
"Ergenekon" soruşturması kapsamında Şile'deki ormanlık alanda yapılan kazıya ilişkin biri tutuklu 4 şüpheliyle ilgili hazırlanan iddianame de İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, tutuklu sanık Ulaş Özel ile tutuksuz sanıklar Hüseyin Yanç, Okan İşgör ve Yusuf Ethem Akbulut'un, "Ergenekon terör örgütü üyesi olmak" "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet", "vahim nitelikte patlayıcı madde bulundurmak" ve "resmi evrakta sahtecilik" suçlarından 10,5 ila 74'er yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması talep edildi.

Davanın görülmesine, önümüzdeki günlerde İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde başlanacak.

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

[PAGE]AHMET ŞIK, NEDİM ŞENER, SONER YALÇIN VE KAŞİF KOZİNOĞLU'NUN TUTUKLANMASI

Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince yaklaşık 4 yıldan beri sürdürülen "Ergenekon" soruşturması, 14 Şubat'tan itibaren gözaltına alınan gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener, Soner Yalçın ve MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu'nun da aralarında bulunduğu 11 kişinin tutuklanmasıyla yeni bir boyut kazandı.

12 Haziran 2007 tarihinden bu yana sürdürülen "Ergenekon" soruşturması kapsamında 14 Şubat'ta, Odatv ve yöneticilerine yönelik operasyon düzenledi.

İstanbul özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün talebi üzerine, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinin kararı doğrultusunda, internet yayını yapan Odatv'nin merkezinde ve Odatv'nin yöneticisi gazeteci Soner Yalçın, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ve Haber Müdürü Barış Terkoğlu ile Ayhan Bozkurt'un ev ve iş yerlerinde arama yapıldı.

Aramaların ardından gözaltına alınan ve 17 Şubat'ta Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine sevk edilen Yalçın, Terkoğlu ve Pehlivan tutuklanırken, Bozkurt serbest bırakıldı.

"Ergenekon" soruşturması kapsamında, 3 Mart'ta da İstanbul'da Ahmet Şık'ın Kabataş Setüstü Hacı İzzet Paşa Sokağı'ndaki evinde ve özel bir üniversitedeki bürosunda, Nedim Şener'in Bakırköy Kartaltepe Mahallesi Akın Yolu Sokak Oğuzhan Sitesi'ndeki evinde, Sait Çakır'ın Üsküdar'daki evinde, Ankara'da da Coşkun Musluk, Mümtaz İdil, Doğan Yurdakul, İklim Bayraktar Kaleli, Müesser Yıldız, Aydın Bıyıklı ve Kaşif Kozinoğlu'na ait ev ve iş yerlerinde eş zamanlı arama başlatıldı. Yalçın Küçük'ün, Balat Kireçhane Sokak'taki evinin yanı sıra Ankara'daki ofisinde arama yapıldı.
Aramaların tamamlanmasının ardından o sırada Türkiye dışında bulunduğu belirtilen MİT görevlisi Kozinoğlu ile sağlık sorunları bulunan İdil dışındaki 9 kişi hakkında gözaltı işlemi uygulandı.

Emniyetteki işlemleri tamamlandıktan sonra Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine sevk edilen gazeteciler Ahmet Şık ile Nedim Şener, özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz tarafından sorgulandı.

-ŞIK VE ŞENER TUTUKLANDI-

Savcı Öz'ün tutuklanması istemiyle İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesine sevk ettiği Şık ve Şener 6 Mart'ta tutuklanarak cezaevine konuldu.
Aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan, gazeteci İklim Bayraktar ile polis memuru Aydın Bıyıklı ise savcılıkca ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

Operasyonda gözaltına alınan Prof. Dr. Yalçın Küçük, Doğan Yurdakul, Coşkun Musluk, Sait Çakır ve Müyesser Yıldız da sevk edildikleri Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde 7 Mart'ta tutuklandı.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine 10 Mart'ta gelen Kaşif Kozinoğlu ise savcı Zekeriya Öz'ün, ifadesini almasının ardından sevk ettiği İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince tutuklanarak cezaevine konuldu.

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

[PAGE]-TACİZ İDDİALARI-

Bu arada, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet savcısı Zekeriya Öz, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiği talimatla, "Ergenekon" soruşturması kapsamında ortaya çıkan Odatv muhabiri İklim Bayraktar'ın taciz iddialarıyla ilgili olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in tanık, eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın mağdur sıfatıyla ifadelerinin alınmasını istedi.
Bu kapsamda, Gürsel Tekin, 22 Mart'ta, Ankara Adliyesinde özel yetkili Cumhuriyet savcısı Mustafa Bilgili'ye ifade verdi.

"Devrimci Karargah Örgütü" davasının tutuklu sanığı eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı da 14 Mart'ta, "Ergenekon terör örgütü üyeliği" suçundan da tutuklandı.

-AHMET ŞIK'IN KİTAP TASLAĞI-

Soruşturma kapsamında tutuklanan gazeteci Ahmet Şık'ın hazırladığı "İmamın Ordusu" adlı kitaba ait taslağın yayınlanmasının engellenmesi amacıyla alınan karar da uzun süre kamuoyunun gündeminde kaldı.

Kitabı yayınlayacağı belirtilen İthaki Yayınevinde 2 kez arama yapıldı. Kitabın kopyasını alan polisler, dijital örneklerini de sildi.
Emniyet görevlileri, 24 Mart'ta İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinin kitap taslağına el konulmasına ilişkin kararı kapsamında gazeteci Ertuğrul Mavioğlu'nun çalıştığı gazetede bulunan bilgisayarından da kitabın kopyasını sildi.

Karar uyarınca, Odatv'de yapılan aramada görev alan avukat Kazım Yiğit Akalın, "İmamın Ordusu" adlı kitap taslağını içeren harddiski savcılığa getirdi. Ahmet Şık'ın avukatlarının, Şık'tan elde edilen "İmamın Ordusu" adlı kitap taslağının doküman ve tüm nüshalarına el konulmasına ilişkin karara yaptıkları itiraz, 29 Mart'ta İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Ancak kitap taslağı, 31 Mart'ta bazı internet siteleri tarafından yayımlandı.

-MALATYA ZİRVE YAYINEVİ CİNAYETİ İNCELEMESİ

"Ergenekon" soruşturması kapsamında Malatya Zirve Yayınevi'ndeki cinayet de incelenmeye başlandı. Bu konuya ilişkin Malatya, Siirt, Muğla ve İzmir'in aralarında olduğu 9 ilde, İnönü Üniversitesi yerleşkesi ile bazı illerin jandarma komutanlıklarında 17 Mart'ta, arama yapıldı. Aramalar sonrası, aralarında 6'sı muvazzaf asker 9 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan 9 kişiden 7'si sevk edildikleri Beşiktaş Adliyesinde tutuklanarak, cezaevine gönderildi.
Soruşturma kapsamında, 30 Mart'ta, Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, Prof. Dr. Abdurrahman Küçük, Prof. Dr. Salim Cöhce, Prof. Dr. Şahin Filiz, Prof. Dr. Mehmet Aydın, Doç. Dr. Kadir Albayrak'ın ev ve iş yerlerinde aramalar yapıldı.

Bu arada, "Ergenekon" soruşturmasını yürüten özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine atanması üzerine, 5 Nisan'da soruşturmayı yürütmekle özel yetkili Cumhuriyet Savcıları Cihan Kansız ve Ufuk Ermertcan görevlendirildi.

Daha sonraki günlerde, Prof. Dr. Beyaz, Prof. Dr. Filiz, Doç. Dr. Albayrak Prof. Dr. Küçük, Prof. Dr. Cöhce ve Prof. Dr. Aydın'ın konuya ilişkin savcılıkça ifadeleri de alındı. Aynı soruşturma kapsamında gazeteci-yazar Hulki Cevizoğlu ile emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un da şüpheli sıfatıyla ifadesine başvuruldu.

Soruşturma, "yetkisizlik kararı" verilerek, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

-YARGITAY ONURSAL CUMHURİYET BAŞSAVCISI KANADOĞLU HAKKINDAKİ SORUŞTURMA-

Soruşturma kapsamında, Ankara'daki evinde 7 Ocak 2009 tarihinde arama yapılan ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine savcılık tarafından gönderilen yazıda, hakkındaki gizli soruşturmanın halen sürdüğü bildirilen Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 8 Ocak 2010 tarihinde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde ifade verdi.

İstanbul Adliyesine 3 avukatıyla birlikte gelen Kanadoğlu'nun yaklaşık 2 saat süren ifadesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı tarafından alındı. İfade sırasında, "Ergenekon" soruşturmasını yürüten Cumhuriyet savcılarından Ercan Şafak da hazır bulundu.
Kanadoğlu'nun ifadesinin alınmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, "yetkisizlik kararı" alarak, soruşturma dosyasını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.

Soruşturmayı inceleyen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise Kanadoğlu hakkındaki soruşturma ile "Ergenekon" soruşturması arasında bağlantı bulunduğu gerekçesiyle, "yetkisizlik kararı" vererek, dosyayı yeniden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

[PAGE]-DARBE GÜNLÜKLERİ SORUŞTURMASI-

"Darbe Günlükleri"ne ilişkin yürütülen ve 5 Aralık 2009 tarihinde Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'nın ifadelerinin alındığı soruşturmada, 2010'un Ekim ayında, "Ergenekon" soruşturmasıyla irtibatlı olmadığı gerekçesiyle "yetkisizlik" kararı verildi. Soruşturma dosyası, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

Emekli Orgeneral Aytaç Yalman hakkında "örtülü ödenekten usulsüz harcama yapıldığı" gerekçesiyle yürütülen soruşturma da "Ergenekon" soruşturmasından ayrılarak, "yetkisizlik kararı" ile Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

"Darbe Günlükleri"ne ilişkin soruşturma dosyası üzerindeki incelemesini tamamlayan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Nisan ayında, soruşturma dosyasını, "Ergenekon" ve "Balyoz Planı" iddialarına ilişkin soruşturmalarla "fiili irtibat" bulunduğu gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına geri gönderdi.

-ADİL YARGILAMAYI ETKİLEMEYE TEŞEBBÜS SORUŞTURMASI-

"Ergenekon" soruşturması kapsamında "Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettikleri" iddiasıyla, 1 Haziran 2010 tarihinde, İstanbul, Ankara ve Antalya'da düzenlenen operasyonla eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Cengiz, avukatlar Ali Hadi Emre, Tülay Bekar ve Kutbettin Kaya, emekli Albay Canfer Balçık ve Türkiye Atletizm Federasyonu Asbaşkanı Hüseyin Yıldırım gözaltına alındı.

Gözaltına alınmasının ardından rahatsızlanan eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay hastaneye kaldırıldı.
Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine 5 Haziran 2010 tarihinde sevk edilen 6 kişiden Cengiz, Emre, Bekar ve Kaya'nın tutuklanmasına karar verildi. Balçık ve Hüseyin Yıldırım'ı ise adli kontrol uygulanmak suretiyle serbest bırakıldı.

Tutuklanan 4 avukatın bu karara yaptıkları itirazı değerlendiren İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 11 Haziran'da, şüphelilerin tahliyesine karar verdi.

Tedavi gördüğü hastaneden 14 Haziran 2010 tarihinde taburcu edilen Seyfi Oktay'ın, 17 Haziran'da İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin talimatıyla Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hamza Keleş ve Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili tarafından ifadesi alındı.
Soruşturma kapsamında elde edilen telefon dinleme kayıtlarından oluşan iletişim tespit tutanakları, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevinden alınarak, Bolu'ya hakim olarak atanan Köksal Şengün'ün şüpheli avukatlar ve eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ile konuşmalarının yer alması nedeniyle Adalet Bakanlığına gönderildi.