BIST 9.716
DOLAR 35,48
EURO 36,60
ALTIN 3.055,23
İstanbul
HABER /  GÜNCEL

Ergenekon bu haliyle zor bitecek!

Ergenekon Davası'nın 270. duruşması sabahın erken saatlerinde arbede ile başladı. Tansiyonun hiç düşmediği duruşmada savcı beklenen mütalaayı vermedi

Abone ol

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 66'sı tutuklu 275 sanığın yargılandığı ve 4 yılı aşkın süredir devam eden Ergenekon davasının 270'inci duruşmasında bugün mütalaa açıklanması bekleniyordu. Ama savcı sanıklara ek süre vererek bazı dosyalar talep etti.

Talebin ardından mahkeme duruşmayı yarın sabah saat 09.00'a erteledi.

ergenekon.jpg

Ergenekon Davası'nın 270. duruşması olduk hareketli ve gerilimli başladı. Binlerce kişi sabahın erken saatlerinde Silivri Cezaevi'nin önüne geldiler. Destek için gelenlerle jandarma arasında arbede yaşandı. Jandarma biber gazı ve jop ile müdahale etti.

Dışarda arbede yaşanırken, içeride de gerilim vardı. Avukatları dışarı çıkarmak isteyen savcıya karşılık avukatlar ayaklanarak 200 avukat arkadaşlarının önünde etten duvar ördü. 

Bugün mütalaanın verilmemesi gösteriyor ki bu dava kolay kolay bitmeyecek. Salon içerisinde ve dışarısında yaşananlar Cumhuriyet tarihinde bir ilk niteliğinde. Bu yaşananlardan sonra görüyoruz ki 'bu dava bitmez'...

İŞTE BUGÜN YAŞANANLARIN TÜM AYRINTILARI;

İLKER BAŞBUĞ SALONU TERKETTİ

Ergenekon Davası'nın karar gününde öğleden sonraki bölüm olaylı başladı. Avukatlar sıralara vurdu, Başbuğ salonu terketti.

HABERİN DETAYI İÇİN TIKLAYIN

ilker-başbuğ.jpg

İZDİHAM YAŞANDI

Cezaevi girişinde izdiham oluştu. Ellerinde Türk bayrakları bulunan vatandaşlar, Balbay ve Özkan gibi sanıklarında fotoğraflarını taşıdı. Vatandaşlar içeri girmek için jandarmalarla tartıştı. Sık sık giriş bariyerleri önünde arbede yaşandı.

OTOBÜSLERLE GELDİLER

Kritik duruşma öncesi duruşma salonunun bulunduğu cezaevi önünde hareketlilik yaşandı. Sabah saatlerinden itibaren duruşmayı izlemek için yüzlerce kişi otobüslerle Silivri'ye geldi. Türkiye'nin çeşitli illerinden sanıklara destek vermek üzere aralarında CHP, İşçi Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Türkiye Gençlik Birliği ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyelerinin de aralarında bulunduğu grupları taşıyan otobüsler, sabahın erken saatlerinde Silivri'ye ulaştı.

SALONDAN İLK FOTOĞRAF

Duruşma için binlerce insan Silivri'ye akın etti. CHP'li Umut Oran, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da duruşma salonundan bir fotoğraf paylaştı.

İşte Umut Oran'ın paylaştığı fotoğraf;

131220121022111430431_3.jpg

MAHKEME BAŞKANINDAN UYARI

Duruşma başlamadan önce mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, seyircilere uyarılarda bulundu. Salonda sessizlik istediğini belirten başkan "Herkes sessiz olsun. Gerekirse seyircisiz devam ederiz. Burada yargılama yapıyoruz. Herkes sorumluluğunu bilsin" dedi.

ORTALIK SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ...TIKLAYIN

27496.jpg

YAZIK NE KADAR ZAYIFLAMIŞ

Avukatlar, izleyiciler ve basın mensupları, salondaki yerlerini aldıktan sonra tutuklu sanıklar alkışlar eşliğinde içeri girdi. En çok alkışlanan isim ise eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ oldu. Başbuğ salona girdiği sırada, “Türkiye sizinle gurur duyuyor” şeklinde sloganlar atıldı. Başbuğ salona gelirken bazı izleyicilerin, “Ne kadar zayıflamış yazık” dedikleri duyuldu.

ASKERLER BİBER GAZI SIKTI

20-30 kişilik bir grup içeri girmeyi başarırken, kapıda bekleyen askerler kalabalık gruba biber gazıyla müdahale etti. İçeri giren diğer gruba ise su sıkıldı. Biber gazı ve sudan etkilenen kişiler ve yaşlılar arka tarafa doğru çekildi.

Mavi bereli komandolar kapıları tutmuştu. Ancak sıkı güvenlik saat 08.00'de birkaç kişinin zorla içeri girmesiyle kırıldı. Yüzlerce kişi duruşma salonunun girişinde toplandı. Askerler çaresiz kalınca otoparkın önündeki kapıyı boş bırakmak zorunda kaldı.

CHP'Lİ İNCE MİTİNG GİBİ KONUŞMA YAPTI

Silivri'de Ergenekon'un kritik duruşmasını izleyen CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, duruşmaya verilen arada açıklama yaptı.

DETAYLARI TIKLAYIN

inc.jpg

CHP'Lİ TEKİN DE BİBER GAZINDAN ETKİLENDİ

Bu arada, duruşmayı izlemek isteyen bazı CHP milletvekilleri ile jandarma arasında da tartışma yaşandı. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, jandarmanın kendisinin kolundan çektiğinini belirterek, kimliğini çıkarttı ve tepki gösterdi.

Arbedenin yaşandığı dakikalarda içeriye girmek isteyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, sıkılan biber gazından etkilendi. CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum da içeriye girmekte zorlandı.

Sanıklara destek vermek için Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde gelen Tarık Akan, Rutkay Aziz, Bülent Kayabaş ve Ali Sirmen'in aralarında bulunduğu sanatçılar da duruşma salonuna giremedi.

Partililer tarafından megafonlarla yapılan anonslarla vatandaşlar sakinleşti.

DURUŞMADA 32 MİLLETVEKİLİ

CHP Milletvekilleri Emine Ülker Tarhan, İlhan Cihaner, SÜheyl Batum, Mahmut Tanal, İsa Gök'ün de aralarında bulunduğu 32 milletvekili duruşmaya izleyici olarak katıldı. Öte yandan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Şair Ataol Behramoğlu, Ressam Bedri Baykam, gazeteciler Ümit Zileli, Mustafa Mutlu ve Meriç Velidedeoğlu, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, Eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan,Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı da duruşmaya izleyici olarak katıldığı görüldü. Salonda oturacak yer kalmaması üzerine bazı izleyiciler, basın mensupları ve CHP'li bazı milletvekilleri duruşmayı ayakta izledikleri görüldü. Öte yandan salonda 350 kişilik izleyici bölümünün tamamen dolması nedeniyle, çeşitli şehirlerden gelen izleyiciler de salona alınmadı.

GÜRSEL TEKİN GAZ YEDİ, PANZERE ÇIKTI

Ergenekon davasının görüldüğü Silivri Cezaevi önünde bekleyen grup ile jandarma ekipleri arasında arbede yaşandı. Jandarma ekipleri gruba biber gazıyla müdahale ederken, arada kalan CHP'li Gürsel Tekin zor anlar yaşadı. Tekin panzerin üzerine çıkıp ortalığı sakinleştirmeye çalıştı.

HABERİN DETAYIN İÇİN TIKLAYIN
gürsel.jpg

SALONA EL ELE GELDİLER

Milletvekili Mustafa Balbay ve Gazeteci Tuncay Özkan, duruşma salonuna el ele girdikten sonra izleyicilere selam verdi. Özkan daha sonra salona dönerek izleyicilere “Adalet istiyoruz” diye bağırdı. Bunun üzerine salondakiler “Adalet istiyoruz” şeklinde slogan attı. CHP Milletvekilleri de Balbay ve Özkan salona girerken ayağa kalkıp, alkışlarla selamladı.

Duruşmada CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal da hazır bulunuyor.

ETTEN DUVAR ÖRDÜLER

Ankara'da buluşan ve davayı izlemeye gelen gaziler ve aileler kendi arasında konuşunca izleyiciler dışarı alındı. Duruşma salonunun dışında "Kırmızı" sloganı atılırken içeriden ise karşılık olarak "beyaz" sloganı atıldı.

Sanık avukatlarının, mahkemeye yönelik slogan atan avukat Vural Ergül'ün dışarı çıkarılması kararına tepki göstermesi üzerine duruşmaya bir kez daha ara verildi. 200 avukat ayağa kalkarak Vural Ergün'ün etrafından etten duvar ördü.

YASAK OLDUĞU HALDE LAHMACUN YEDİLER

Duruşmaya verilen arada, tutuklu sanıklar salondan çıkarılırken, milletvekilleri, avukatlar ve tutuksuz sanıklar bir süre salondan ayrılmadı. CHP'li bazı milletvekillerinin, yiyecekle girilmesi yasak olan salonda, dışarıdan getirttikleri lahmacun ve ayrandan oluşan öğle yemeklerini yedikleri görüldü.

SAVCIYA DA SÖZ HAKKI VERİLMEDİ

Hakim Fatih Mehmet Uslu tarafından okunmaya başlandığında avukatlar bağırarak önce kendilerine söz hakkı verilmesini istediler. Başkan Özese “Bu aşamada söz hakkı vermeyeceğim” diye konuşunca avukatlar masallara vurarak, alkış tutarak protesto etti. 

Başkan Özese “Sabahtan beri böyle tepki gösteriyorsunuz. Rapor okunduktan sonra söz vereceğim” dedi.

SAVCI DOSYALARI İSTEDİ

''Ergenekon'' davasında esas hakkındaki mütalaayı açıklaması beklenen savcı Mehmet Ali Pekgüzel, talepler ve dosyadaki eksikliklerle ilgili isteklerini açıkladı.İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, söz verilen savcı Pekgüzel, talepler hakkında görüşleri ve dosyadaki eksikler konusunda istekleri olduğunu söyledi.

Davanın önceki duruşmasında esas hakkındaki mütalaayı hazırlaması için süre verilen savcı Pekgüzel, TBMM'ye yazı yazılarak, Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun rapor ve eklerinin dosyaya gönderilmesini talep etti.

SİLİVRİ HAVADAN BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ... TIKLAYIN

silivrisilivri.20121213124121.jpg

DAVANIN GELİŞİMİ

12 Haziran 2007'de Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçirilen 27 el bombasıyla ilgili başlatılan soruşturma sürecinde emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 46'sı tutuklu 86 sanık hakkında hazırlanan 2 bin 455 sayfalık ilk iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, 25 Temmuz 2008'de kabul edilmiş, sanıkların yargılanmasına 20 Ekim 2008'de başlanmıştı.

21 iddianame, 64 tahliye

Birinci ''Ergenekon'' davası kapsamında yargılama sürerken, bu dava ile 3 Ağustos 2009'da Danıştay üyeleri ve Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik saldırıya ilişkin davanın tutuklu sanıkları Alpaslan Arslan ve Osman Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 8 sanıklı dava dosyasının birleştirilmesine karar verildi.

Mahkeme, Alparslan Arslan'a Danıştay saldırısında kullanılan Glock marka silahın satılmasına ilişkin dava, Fener Rum Patriği Bartholomeos'a yönelik suikast hazırlığı davası, savcı Zekeriya Öz'ü ''Ergenekon'' soruşturmasını yürüttüğü sırada tehdit edilmesi davası, Cumhuriyet Gazetesi'ne molotofkokteyli atılmasına ilişkin dava, ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' ve birinci ''Ergenekon'' davasının da aralarında bulunduğu 21 ayrı iddianameyi ikinci ''Ergenekon'' davası ile birleştirdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bugün 270'inci duruşmasını yapacağı davada, 66'sı tutuklu 275 yargılanıyor.

İlk iddianame düzenlendiğinde dosyadaki gizli tanıklarıyla gündeme gelen ''Ergenekon'' davasında, 31 gizli tanığın beyanı alındı, Şemdik Sakık da gizli tanık ''Deniz'' olduğunu açıkladı.

Davaların birleştirilmesinin ardından 10 Mayıs 2012'den bu yana sadece tanıkların beyanlarını alan mahkeme, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün de aralarında bulunduğu 130'a yakın tanığı da dinledi.

Davanın görüldüğü 4 yılı aşkın süreden bu yana yapılan yargılama sürecinde Danıştay dosyasının sanıkları Süleyman Esen ve Tekin Irşi, Adil Serdar Saçan, Gürbüz Çapan, Arif Doğan ve geniz kanseri olan Yusuf Erikel'in de aralarında bulunduğu 64 kişinin tahliyesine karar verildi.

AK Parti müdahil oldu

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasının 19 Aralık 2011'de görülen duruşmasında, AK Parti'nin, ''suçtan zarar görme ihtimali bulunduğu'' gerekçesiyle davaya müdahil olmasına karar verdi.

''Ergenekon'' davası kapsamında 4 yılı aşkın süredir yapılan yargılama sürecinde birleştirilen dosyaların duruşmalarıyla birlikte bugüne kadar yaklaşık 600 duruşma yapıldı. Özel yetkili mahkemelerde yılda 4 defa duruşma yapılabilirken ''Ergenekon'' davasında 4 yıl 2 aylık süreçte 600 duruşma görülmesi, özel yetkili mahkemelerde 150 yıllık bir yargılamaya eşit oldu.

jop
Close menu