Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesi dünya medlasında ilginç yorumlara neden oldu. Erdoğan'ın başarısının sırrı olarak ekonomideki istikrar gösterildi.
Abone olDünya medyası Recep Tayyip Erdoğan’ın beklendiği gibi ilk turda seçildiği yorumunda uzlaştı.
Türkiye’nin tarihinde ilk kez cumhurbaşkanı seçmesi vurgulanırken, Erdoğan’ın sırrının başbakanlığı sırasında kaydedilen ekonomik başarılar kazanmasının en önemli nedeni olarak değerlendirildi. Yorumlarda laik ve muhafazakar kesimin uzlaşmaz şekilde Erdoğan konusunda kutuplaştığına vurgu yapıldı. İşte dünya medyasının seçim sonuçlarına bakışı şöyle:
'MODERN ZAMAN SULTANI'
(ABD): Türkler dün tarihte ilk kez cumhurbaşkanını seçmek için oy kullandı. Kağıt üzerinde bu görev büyük ölçüde merasim niteliği taşıyor gibi gözükse de tamamen öyle değil. Seçim kampanyası ilerledikçe bu seçimin tarihsel öneminin gölgeleyecek şekilde bir kesinlik hissi ortaya çıkmıştı: Erdoğan’ın kazanması ve Cumhurbaşkanlığı sarayından ülkeyi yönetmesi bekleniyor. Erdoğan kampanyası boyunca ülkeyi baştan aşağı, Türk siyasi hayatı üzerindeki egemenliğini genişletmek için gezdi. Erdoğan’ı eleştirenlere göre o bir modern zaman sultanı. NATO üyesi Türkiye’nin ABD’yle ilişkileri son dönemde Mısır ve Suriye konusundaki farklılıklar nedeniyle gerilmişti. Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama’yla görüşemediğini belirtmişti.
Associated Press (ABD): Erdoğan, birçok kişi tarafından Türkiye’yi ekonomik refah dönemine ulaştıran kişi olarak desteklendi. Onu eleştirenler ise Erdoğan’ı giderek artan şekilde otokratlaşan, gücü kendinde toplayan ve güçlü laik gelenekleri olan bir ülkeye muhafazakar görüşlerini dayatan bir lider olarak görüyor.
HÜKÜMRANLIĞINI 5 YIL UZATTI
(FRANSA): Erdoğan seçimi ilk turdan kazandı. Her ne kadar Erdoğan’ı eleştirenler otokrat yollara sapmasına karşı uyarsalar da Erdoğan dün akşam kazandığı zaferle ülkenin başındaki hükümranlığı beş yıl daha uzattı.
Erdoğan daha ilk turdan cumhurbaşkanı oldu. 60 yaşındaki Erdoğan, yürütmeye hükmetme ve yetkileri kısıtlı cumuhrbaşkanın imtiyazlarını genişletme isteğini hiçbir zaman gizlememişti.
2023'E KADAR İKTİDARDALAR!
(İNGİLTERE): Recep Tayyip Erdoğan destekçileri tarafından Türkiye’nin kurtarıcısı olarak görülüyor. Karşıtları ise aşırı övgü aldığını düşünüyor. 11 yıllık Başbakanlık iktidarından sonra hırslarının sınırsız olduğu farkediliyor. Erdoğan’ı eleştirenler, onun cumhurbaşkanlığı zaferinin, muhafazakarların 2023’e kadar iktidarda kalmasını sağlamasından korkuyor. Erdoğan dördüncü kez başbakan olamayacağı için anayasayı dikkatlice değiştirerek doğrudan bir cumhurbaşkanlığı seçiminin önünü açtı.
- Erdoğan’ın zaferi gelecek 10 yılda ülke politikasındaki yerini sağlamlaştırıyor. Birçok politikacı ayakkabı kutularının içerisinde bulunan milyonlarca doların ardından ayakta kalamazdı.
TARİHTEKİ YERİNİ MÜHÜRLÜYOR
(İNGİLTERE): Skandallar ve baskıya rağmen Erdoğan Türkiye’nin halkoyuyla seçilen ilk cumhurbaşkanı oldu. Rakiplerine göre daha fazla harcama yaptığı için İstanbul’da çoğu sokağın köşesinde posteri gözüküyordu. Destekçileri ekonomik refah dönemini yöneten Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı için en iyi aday olduğunu söylüyor. Fakat çoğu insan için güçlü başbakanın cumhurbaşkanlığına geçişi otokratlığa göre tehlikeli kayış teşkil ediyor.
- Bu sonuç Erdoğan’ın Türkiye’nin ilk doğrudan seçilmiş cumhurbaşkanı olarak tarihteki yerini mühürlüyor. Erdoğan’ın yeni rolü ile gücünü artırması bekleniyor.
TESTEKÇİLERİNE GÖRE KARİZMATİK LİDER
(KATAR): Pazar günkü zafer Erdoğan’ın 10 yılı aşkın iktidarını beş yıl daha uzatacak. Erdoğan’ın muhalifleri onu Türkiye’nin seküler normlarının altını oymakla suçlarken, destekçileri onu 2000’lerde krizle boğuşan Türkiye’yi saygı duyulan bir ülkeye çeviren karizmatik lider olarak görüyor.
GÜÇ ADAMI ERDOĞAN
(ALMANYA): Sultan Kazandı. Otoriter devlete giden yol açılmış görünüyor.
- “Tartışmasız ve kutuplaştırıcı: Güç adamı Erdoğan”. “Cumhurbaşkanlığı seçimleri yeni bir Türkiye vaat eden Erdoğan’ın gücüne güç katacaktır. 2002 yılından bu yana AKP hiç bir seçimi kaybetmedi. Erdoğan uzlaşma arayan bir diplomat değil. Aksine: O savaştan korkmayan ve Türkiye’yi kutuplaştıran bir güç adamı.”
- Bu onun siyasi kariyerinin doruk noktası. Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin ilk doğrudan seçilmiş cumhurbaşkanı olarak hayatının en önemli hedefine ulaşmıştı.
TÜRKİYE 'GÜÇLÜ ADAM'I SEÇTİ
(ALMANYA): Türkiye güçlü adamdan yana oy kullandı. Türkler, Başbakan Erdoğan’ı salt çoğunluk ile ilk turda yeni cumhurbaşkanı seçti. Erdoğan gelecekte muhafazakar İslami fikirlerini uygulamaya devam edecek. Başkanlık sistemi, onun daha otoriter olmasına yol açacak. Bu seçim Erdoğan’ın Abdullah Gül’ün halefi olmaktan çok daha öte bir şey. Bu Türkiye’deki yeni siyasi sistemine karar verdi; parlamenter sistem ile başkanlık sistemi arasında seçim yaptı. Erdoğan bu seçim zaferiyle ülkesinin tarihine geçti.
TELEGRAPH’IN TÜRK MUHABİRİ: OY KULLANMIYORUM ÇÜNKÜ...
İngiltere’de yayımlanan Telegraph gazetesinin Türk kökenli muhabiri Raziye Akkoç, dün gerçekleşen seçimlerde neden oy kullanmadığını kaleme aldı. Gazetenin internet sitesinde yayınlanan yazısında Akkoç, bir vatandaşın cumhurbaşkanını seçmesinin aslında kutlanacak bir durum olması gerekirken Türkiye’deki demokratik değerlerin hızlı düşüşü sebebiyle bu seçimin endişe verici olduğunu düşünüyor. 2013 Gezi protestolarının ardından Batı’nın Türkiye’yi endişe içinde izlediğini söyleyen Akkoç her yeni haberle Türkiye’nin diktatör yapısının ortaya çıkmasından üzüldüğünü belirtiyor. Oy verirse Türk demokrasisinin mevcut durumunu kabul etmiş gibi hissedeceğini ve bu sebeple sandığa gitmediğini açıklıyor. Akkoç, “Diktatör rejime doğru sürüklenen bir ülkede yapılan seçimlerin özgür ve adil olduğuna inanmıyorum ve oyumun artık hiçbir önemi olmadığını biliyorum” diyor.