Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Doğu ve Güneydoğu'da basımıyla övündüğü Mem û Zîn'in yazarının ismindeki X harfi yasak getirdi
Abone olBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Doğu ve Güneydoğu'da Kürt seçmenlere gururla anlattığı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Meclis'te dağıttığı Mem û Zîn' adlı kitap Ağrı'da cezalık oldu. Cezanın gerekçesi ise yazarın parka verilen adında bulunan 'X' harfi.
Radikal'in haberine göre, Başbakan Tayyip Erdoğan, ünlü aşk destanı 'Mem û Zîn'i seçim meydanlarında dile getirdi, Kültür ve Turizm Bakanı bir ilke imza atarak Mem û Zîn'i Türkçe bastırıp Meclis'te dağıttı. Ancak 'Mem û Zîn'in yazarı, Kürt şair ve filozof Ehmedê Xani'nin isminde yer alan 'X' harfi dava konusu oldu, 'sorumlular' hapis cezası aldı.
MAHKEMELİK OLDU
Ağrı'nın Doğubeyazıt Belediyesi dört yıl önce, ilçede yaptırdığı parka Kürt edebiyatının simge isimlerinden 'Ehmedê Xanî'nin adını verdi. Parka verilen isimdeki 'X' harfi konuyu 2008'de mahkemeye taşıdı. Doğubeyazıt 1. Asliye Ceza Mahkemesi, 3 Mayıs 2011'de sona eren davada dönemin Doğubeyazıt Belediye Başkanı Mukaddes Kubilay ve 23 meclis üyesi hakkında hapis cezası verdi. Mahkeme cezanın gerekçesini 'Türk alfabesine aykırı hareket' olarak açıkladı. Kubilay'a altı ay, AK Parti ve BDP'li meclis üyelerine ise birer ay 20'şer günlük hapis cezası verildi. Ayrıca hapis cezasının yanı sıra 3 bin TL de para cezasına hükmedildi. Ertelenen ceza temyiz için Yargıtay'a gönderildi.
Sanık avukatı Murat Rohat Özbay karara tepkisini "Ya Ehmedê Xanî Kürt olduğu için bu ceza verildi ya da bu parkı yapan insanlar Kürt olduğu için bu cezaya maruz kaldılar" sözleriyle dile getirdi. "Türk alfabesinde her ne kadar x harfi yer almasa da "X,W,Q" harfleri neredeyse tüm devlet organlarında kullanılmaya devam etmektedir" diyen Özbay, bu harflerin devlet kurumlarında kullanıldığında herhangi bir suç unsuru olarak görülmediğine işaret etti.
ŞAPKA KANUNUNU UYGULA
Özbay, TRT Şeş'in yayınlarında 'yasaklı harfleri' sıklıkla kullandığını söyleyerek "Eğer suçsa biz de bu konuda İçişleri Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bu durumda onlar da suç işliyor" dedi. "Türk harflerinin kabulü ve tatbiki" gibi kanunların artık anlamını yitirdiğini savunan Özbay, verilen karar için temyiz haklarını kullanacaklarını söyledi.
TBMM'de Şapka Kanunu'nun da uygulanmadığına dikkat çeken avukat Özbay, Ankara Savcılığı ile Doğubeyazıt Savcılığı'na bu kararların niye uygulanmadığının araştırılması için dilekçe vereceklerini kaydetti.
Bu arada Kültür Bakanlığı tarafından basılan 'Mem û Zîn' isimli eser, yakınları tarafından Sincan 2 Nolu F Tipi'nde bir mahkûma verilmek istenmiş; ancak cezaevi engellemişti.