Kamuoyu araştırma şirketi ANAR; Erdoğan'a bu kez bir anket değil rapor sundu. İşte açılım sürecinin fotoğrafını çeken o rapor...
Abone ol
Kuruluşundan beri Ak Parti'Nin kamuoyu araştıramlarını yapan ANAR; AK Parti'ye bir rapor sundu. Açılım sürecinin fotoğrafını çeken raporda AK Parti'ye uyarılar var.... ANAR'ın raporuna göre AK Parti oy kaybetmiyor ancak seçmenin inancında aşınma var.
HALKA İNANÇ AŞINIYOR
Şirketin eski yöneticisi İçişleri Bakanı Atalay ve Erdoğan'a sunular raporu ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu değerlendirdi: Açılım AK Parti'ye prestij kaybettirmedi. 29 Mart'taki oy dengesi korunuyor. Ancak halkın çözüme olan inancı azalıyor.
OY KAYMASI YOK AMA KAFALAR KARIŞIK
Akşam'ın haberine göre muhalefet aslanlar gibi açılıma direndiği halde beklediği oyu toplayamadı. Hükümet de riski göze aldı ancak oylarını yükseltemedi. Kürt oylarını da alamadı. AK Parti yüzde 75'lik ana seçmenini koruyor. Kalan yüzde 25 başka bir partiye kaymadı ama kafası karışık.
AÇILIM DA SİGARA YASAĞI GİBİ OLSAYDI
Kürt açılımında sigara yasağındaki propoganda yapılamadı. Halkla iletişime geçilemedi. Muhalefet daha başarılı oldu. Karadeniz, Ege ve Akdeniz'de AKP'Nin sıkıntısı var. PKK silahı bırakırsa iktidar partisi yüzde 45'in üzerine çıkar. Aksi halde işi zor.
ÇANKAYA'NIN KADERİ 2011 SEÇİMİNE BAĞLI
Başbakan'ın Köşk'e çıkıp çıkmayacağını 2011 seçimi belirleyecek. Eskiden olsa Erdoğan'sız AKP dağılır diyebilirdik. Ama şimdi durum farklı. Eğer seçimde başarılı olursa bir CHP bir AK Parti kalır.
VATANDAŞ KÖTÜMSER
İbrahim Uslu, soruları şöyle yanıtladı:
Açılımla ilgili analizde, ne gibi sonuçlar elde ettiniz?
Kürt açılımı, zannedildiği gibi henüz seçmen davranışlarına yansımadı. Dolayısıyla şu an itibariyle 29 Mart yerel seçimleriyle ilgili dengeler bozulmadı.
TOPLUM AÇILIMA KARAMSAR BAKIYOR
Halkın olaya bakışı nasıl?
Bu sorunun çözülebileceğine olan inanç giderek aşınıyor. Karamsar bir duruma gelindi. Halkın çoğunluğu, sorun için 'Çözülemez' diyor. Yaklaşık olarak bu oran yüzde 40'lara çıkmış durumda. Toplumun büyük çoğunluğu karamsar.
Açılım konusunda partiye ne önerdiniz?
AK Parti'ye bir hafta önce açılımla ilgili rapor verdik. Seçmen desteğinin etkilenmediğini, ancak iyimser havanın giderek dağıldığını belirttik. Vatandaşın sorunu önemsediğini ancak çözümü konusunda karamsarlık içinde olduğunu analiz ettik. Toplumun çoğunluğu karamsar. Parti, sigara yasağı konusunda yaptığı propagandayı, Kürt açılımında yapamadı. Halkla iletişime geçemedi. Muhalefet, kendi argümanlarını anlatmada hükümetten daha başarılı olmuştur.
EN ÇOK OY KAYBI KARADENİZ, EGE VE AKDENİZ'DE
Oy kaybı konusunda herhangi bir veriniz var mı?
Yaptığımız bazı özel çalışmalar var ancak bunu açıklayamayız. Ama tespitimize göre, şu an için seçmenlerin kafası karışık. Hükümetin bu açılım nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadığı kaçınılmaz bir gerçek. Ama seçmen kaybı, son 6-7 yıllık dönemdeki ortalamayla aynı. Kendisine oy veren seçmenin yüzde 75'ini hala muhafaza ediyor. Ötekiler ise başka partiye gitmiyor, kafası karışık.
AKP en çok hangi bölgelerde oy kaybediyor?
Hükümet, 29 Mart'ta oy kaybettiği bölgelerde bu kaybını, ciddi oranda olmasa da sürdürüyor. Doğu ve Batı Karadeniz, Ege, Akdeniz bölgelerinde oy kaybı var. Güneydoğu'da ise oy kazancı yok. Ama ciddi bir kaybı da yok. İç Anadolu, diğer bölgelere nispeten daha muhafazakar olduğu için burada oy kaybı diğer bölgelerden daha az.
HATIRLATMA: ANAR raporunda AK Parti'nin oy puanında azalma olmadığını vurgularken bunun tam tersi bir anket de geçtiğimizg ünlerde Sonar Araştırma şirketinden gelmişti. Sonar'ın anketine göre bugün seçim olsa AKP yüzde 27.45, CHP yüzde 24.45, MHP ise yüzde 16.98 oy alıyor.
Yüzde 13.35 oranındaki kararsızlar dağıtıldığında ise AKP’nin oy oranı yüzde 31.68, CHP’nin yüzde 28.21, MHP’nin ise yüzde 19.59 oluyor. Saadet Partisi ise 29 Mart seçimlerine göre oylarını yaklaşık yüzde 1 oranında artırarak yüzde 6.12’ye taşıyor.