BIST 9.976
DOLAR 34,05
EURO 38,02
ALTIN 2.826,27
HABER /  POLİTİKA

Erdoğanın MHP görüşü

MHP anketlerde yükselişte mi? Bu soruyu gazeteciler Başbakan Erdoğan'a Bakü'de sordu.

Abone ol

Erdoğan, AKP anketlerine göre sadece 2 partinin Meclis'e gireceğini söyledi, MHP'nin ise belki barajı geçebileceğini savunurken, Demirel'in "Başbakanlar idam korkusuyla yaşar" sözüne karşı "Bizim böyle bir korkumuz yok. Biz mukadder ölüme inanmış insanlarız" yanıtı verdi.

Tayyip Erdoğan, seçime konsantre olmuş durumda. Ancak erken seçim değil, "1,5 yıl sonra olacak" dediği genel seçime. Selanik'ten Bakü'ye giderken ANA uçağında gazetecilerle sohbet eden Başbakan, stadyumda yapılan Adıyaman kongresinin verdiği heyecanla, teşkilattan, kamuoyu yoklamalarında AKP'nin yükselişinden, partiyi yenilemekten ve kongrelerden söz ediyor. "Biz öyle kahvehanelerde, düğün salonlarında, pastanelerde kongre yapmıyoruz. Biz meydanları okuruz" diyor. Kendine güveni tam. Erken seçim beklemediği, planlamadığı konusundaki izlenimimiz güçleniyor. Meclis Başkanı Arınç'a güçlü bir destek veriyor. İşte bazı sözleri:

ARINÇ'A KATILIYORUM: Ben Arınç'ın konuşmasına büyük ölçüde katılıyorum. Meclis Başkanı düşüncelerini söyledi. Bir hafta önce Yargıtay Başsavcısı konuştu. Onda da benzer şeyler vardı. Arınç yasama organında başında, seçimle gelmiş. Bir tarafta kuvvetler ayrılığı diyeceksiniz, yargının içinde savcı konuşma yapacak, yasama organı için olmaz, diyeceksin. O onun en tabii hakkı. Seçilmiş bir insan. Benim şaşırdığım, tam aksine yasama organına bu tür yaklaşımlar olurken yasama içinden gösterilen tavırlardır. Bana göre destek olmaları gerekirdi.

ÇANKAYA DERDİM YOK: Benim öyle bir derdim yok. Gündemimde yok. Laiklik konusunda 1982 Anayasası'nın gerekçesine bakın yeter. Orada tanım var. Laiklik tanımı için adres olarak orayı gösteriyoruz.

İDAM KORKUM YOK: (Demirel'in 'Başbakanlar idam korkusuyla yaşar' sözü hatırlatıldığında) Demirel'in lügatında hala böyle şeyler var demek ki. Bizim böyle bir korkumuz yok. Biz mukadder ölüme inanmış insanlarız.

STADYUMDAYIZ: Ben bunlara (seçim tartışmaları) gülüp geçiyorum. 1.5 yıl sonra seçim var. AK saç kara saç belli olacak. Ben Anadolu'yu dolaşıyorum, onlar da il kongrelerini stadyumlarda yapsınlar. Biz öyle kahvehanelerde, düğün salonlarında, pastanelerde kongre yapmıyoruz. Bindirilmiş kıtalar diyorlar. Kendilerine göre bir şey uyduracaklar. Adıyaman'da çocuklar var dediler. Yabancı plakalı araç bulsalardı medya bu fırsatı kaçırır mıydı? Çocuklar folklor için getirilmiş. Bazıları da okul çıkışı gelmiş. Ama sayıları çok azdı.

ERKEN SEÇİM YOK: Seçime 1,5 yıl var. Fazla değil. Türkiye'de şu an seçim gerekçesi yok. Güven ve istikrar var. Anayasa'da 5 yıl da bir yapılacağı yazılı, ikide bir delmenin anlamı yok. (22 Ekim'de baskın erken seçim olacağı spekülasyonlarıyla ilgili kahkaha atarak) O hafta Cumhuriyet haftası, seçim mi yapılır hiç!

BELKİ MHP BARAJI GEÇER: Sürekli kamuoyu yoklamaları yaptırıyoruz. Biz tırmanıştayız. Şu anki durumda yoklamalarda yine iki partinin Meclis'e gireceği gözüküyor. (MHP'nin yükselişi ve olası bir seçimde Meclis'e gireceği iddiasıyla ilgili) Belki kararsızlar dağıtılırsa. Ama o da sağlıklı değil. Sürpriz olursa üçüncü de olabilir. Şu an gözükmüyor.

AB TRENİ YAVAŞLAMIYOR: Bu iddialara üzülüyorum. Tarama süreci devam ediyor. Her hafta Bakanlar Kurulu'nda bir numaralı gündem maddesi AB. Yapılması gerekenleri bir takvim içinde yapıyoruz. Yavaşlayan ve duran bir şey yok.

BENİ HEDEF GÖSTERİYOR: X gazetesi (adını vermeden Yeni Özgür Gündem'den söz ediyor) Başbakan'ı hedef gösteriyor. Başlık atıyor; 'Erdoğan Amed'e gelme' veya 'Ayaklanmayı başlatıyoruz'. Bunun cezası ve faturası olmayacak mı? Eylem çağrısında bulunuyor, terörü teşvik ediyor. Terörle mücadelede aciliyet sözkonusu. TCK'daki düzenlemeler yeterli değil.

ATA'NIN EVİ MÜTEVAZI: Bugüne kadar hiçbir başbakan ziyaret etmemiş. O evde doğuyor. 12'sinde ayrılıyor. Evin mütevazı bir yapısı var. Böyle bir mütevazı bir yerden bir lider çıkmış.

Haber: Aslı Aydıntaşbaş
Kaynak: www.sabah.com.tr