BIST 10.343
DOLAR 32,68
EURO 35,08
ALTIN 2.445,41
HABER /  POLİTİKA

Erdoğanın küfrüne tepki yağıyor

Başbakan Erdoğan MHP liderine küfretti mi etmedi mi? Konu yargıya taşınıyor, ama iddiası bile büyük tepki gördü.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- Demokratik Açılım genel görüşmesinde MHP lideri Bahçeli konuşurken küfrettiği ileri sürülen Başbakan Erdoğan’’a tepki yağıyor.

DTP’li Kaplan, “Türkiye hukuk tarihinde böyle bir dava ilk olacak” derken, CHP’li Ahmet Ersin, “Çok ayıp kınanacak bir durum” yorumunda bulundu. En ağır eleştiri ise iddia sahibi partinin milletvekillerinden geldi. MHP’li Gürcan Dağdaş, “Başbakanın küfürbaz olduğu biliniyor. Daha önce çiftçiye de Bakanına da küfretti. Bakanlarına kapının önüne koyarım dedi. İnsan itini bile kapının önüne koymaz” dedi. Bölükbaşı ise, "Başbakanın üslup ve seviye fakiri olduğu biliniyor. Ağzından çıkan söz sahibinin mayasının, terbiyesinin aynasıdır" dedi.

Milletvekillerinin görüşleri şöyle:

İNSAN İTİNİ BİLE KAPININ ÖNÜNE KOYMAZ

MHP Milletvekili Gürcan Dağdaş: Şimdi bu iddianın üzerinde şüphe oluşturmak bile yanlış olur. Aksini iddia etmek yanlış olur. Çünkü Başbakan sözlü de küfür eden bir Başbakandır. Dudak okumaya bile gerek yoktur. Al ananı git sözünden daha sinkaflı bir küfür olabilir mi? Sayın Bahçeli’nin tespiti Başbakan’ın zaten toplumun önünde açık açık duran bu tavrını ortaya koymaktır. Suçüstü halini göstermektir. Belki bu örnekle bu millete Başbakanlarının küfürbaz olduğu anlatılabilir. Başbakan toplumun önünde bir aile reisi adabıyla durmuyor. Ağzını kapatıp yanındakilerle konuştuğu her seferinde bilinsin ki Başbakan küfretmektedir. Milletin bunu anlaması kabul etmesi gerekir. Bu iş AKP’liler adına da bilinmesi sergilenmesi gereken bir durumdur. Kendi içlerinde de çeşitli defalar bu tür örnekleri yaşadıklarını biliyoruz, duyuyoruz. Bakanlarına kapının önüne koyarım diyor. İnsan itini bile kapının önüne koymaz. Bundan daha ağır bir küfür olabilir mi?

TÜRKİYE’NİN EN ENTERESAN DAVASI OLACAK

DTP Milletvekili Hasip Kaplan: Çok enteresan bir dava olacağı kesin. Ben geçmişte ıslık çalarak Kürtçe şarkı söyleyerek bölücülük propagandası yapmakla suçlanan Musa Anter davasına girdim. Yine uçurtma uçurarak komünizm propagandası yapmakla suçlanan bir öğretmen vardı. Benim için bunlar çok ilginç davalardı. Ama MHP’nin iddiasını duyduğumda buna bir yenisi daha eklenmiş oldu. İddia ediyorum dudak okuma suretiyle bir dava süreci Türkiye hukuk tarihinde bir ilk olacaktır. Hukukta iddia sahibi iddiasını ispat etmek zorunda. Şimdi mahkeme bunu alıp bilirkişiye gönderecek. Ben bugüne kadar dudak okuyucu bilirkişi duymadım. Çok enteresan bir dava olacağı kesin.

KINANACAK BİR DURUM

CHP Milletvekili Ahmet Ersin: Eğer bu iddia doğruysa sayın Başbakan küfretmişse elbetteki çok ayıp. Kınanacak bir durum. Bir genel başkana Başbakana yakışmaz. Ama biliyoruz ki Başbakanın Kasımpaşalı bir tavrı var. Argo konuşmaları seviyor. Duruşuyla konuşmasıyla topluma olumlu örnek olması gereken Başbakanın böyle bir tavır göstermesi bir başka genel başkana sözlü tacizde bulunması küfretmesi ayıptır, demokrasi ayıbıdır.

BAŞBAKAN ÜSLUP FAKİRİ

MHP Milletvekili Deniz Bölükbaşı: Söylediği söz kanıtları ile ortaya çıkacaktır. Teknik incelemede ne dediği açıkça görülecektir. Ama Başbakanın üslup ve seviye fakiri olduğu biliniyor. Ağzından çıkan söz sahibinin mayasının, terbiyesinin aynasıdır. Ne söylediğini göreceğiz. Ve elbette hukuki siyasi ve ahlaki sonuçları olacaktır. Ve cevabını da alacaktır.

İÇİM ACIDI

CHP Milletvekili Tacidar Seyhan: Elbette çok yakışıksız bir durum. Bırakın küfretmeyi bir Başbakanın kendi gibi düşümeyenleri izletmesi bile ahlaki değil etik değil. Siyasi etiğe en fazla özen göstermesi gereken bir Başbakan o çatı altında böyle bir ifadede bulunması Meclis'te yaşanmış en ağır olaydır. Çok üzüldüm. Başta her türlü eleştiriye Başbakan tahammül etmeli ve saygı göstermeli. Ama biliyorsunuz bu Başbakanın yeni çıkmış bir tavrı değil, daha önce de bu üslubu çiftçiye göstermişti. Bu aslında tek kişinin hakimiyeti, tek düşünceninin dayatması anlayışının sonucudur. Bu üslup canımı acıttı.

BİR GÜN DE MEYDAN DA YAPACAK

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay: Çok üzücü bir Başbakan'a yakışmayan üslup. Daha önce de yaptı. Bu gidişle bir gün de meydan da yapacak.