BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'ın kafasındaki oyun planı

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2014 senaryosuna ilişkin olasılıkları bakın nasıl değerlendirdi

Abone ol

Başbakan Erdoğan'ın ameliyatı sonrası siyaset gündeminde sık sık tartışılmaya başlanan 2014'te Köşk'e kim çıkacak? sorusunun yanıtı artık netleşmiş durumda.

Köşk'ün yeni sahibi Tayyip Erdoğan olacak.

Peki Erdoğan için bu yeterli mi?

Hürriyet yazarı Sedat Ergin'in bu soruya yanıtı hayır!

Bugün "Erdoğan'ın kafasındaki oyun plan" başlıklı yazısıyla Başbakan Erdoğan'ın kafasındaki 2014 planını aktardı. 

Erdoğan'ın planının Şike Yasası'nın değiştirilmesi sürecinde kendini gösterdiğini dile getiren Ergin'e göre, Erdoğan Köşk'e 1982 Anayasası'ndaki Cumhurbaşkanlığı yetkileriyle çıkmayacak.

İşte Erdoğan'ın kafasındaki o plan ve uygulama yolları...

"...Kabul edelim ki, Cumhurbaşkanlığı makamı taşıdığı prestij, ağırlık ve sembolizm ile bir siyasetçinin kariyerinde gelmek isteyebileceği en yüksek makamdır.

Başbakan açısından temel sorun, Cumhurbaşkanlığı'nın 1982 Anayasası ile tanımlanmış olan bugünkü yetki alanının kendisi gibi geniş yetki kullanmayı seven bir siyasetçi açısından bir hayli sınırlı kalmasıdır. Erdoğan, tarz olarak yetkileri elinde toplamayı seven, bu konuda bir hayli kıskanç davranan bir siyasetçidir.

PATRON KİM?

Buna karşılık, Türkiye'deki parlamenter sistemde yürütme yetkisi büyük ölçüde Başbakan'a bırakılmıştır. Bu durumun en çarpıcı örneğini geçen hafta şike yasası değişikliğinde yaşadık. Son sahnede Cumhurbaşkanı'nın değil, geçirdiği bir ameliyat sonrası evde nekahet dönemini geçirmekte olan Başbakan'ın dediği oldu. Salt bu olay bile, Türkiye'deki sistemde 'patron'un kim olduğu konusunda her şeyi açıklamaya yeterli olmalıdır.

GÜL'ÜN AKIBETİ YENİ ANAYASA'YA BAĞLI

Bu bağlamda Cumhurbaşkanı'nın 2014'teki yetkilerinin ne olacağı sorusuna döndüğümüzde, yanıtın belli ölçülerde TBMM'deki yeni anayasa yazımı sürecinin nasıl sonuçlanacağı ile de yakından ilgili olduğunu teslim etmemiz gerekir.
Her partinin eşit sayıda temsil edildiği Meclis'teki komisyondan Köşk'ün yetkilerinin artırıldığı bir başkanlık ya da yarı başkanlık sistemi için bir uzlaşı çıkması imkânsızdır. Şu aşamada görünürde AK Parti'nin böyle bir talebi de yoktur zaten.

REFERANDUMU ZORLAR MI?

Ancak Cumhurbaşkanı'nın yetkileri sorusundan bağımsız olarak yeni bir anayasa için uzlaşı çıkması da kolay değildir. Yeni anayasa çabasının Meclis'te tıkandığı bir senaryoda, Erdoğan'ın geçen yılki referandumda yaptığı gibi, hükümetin hazırlayacağı bir anayasa değişikliğini TBMM'den geçirip referanduma götürme stratejisine başvurması ihtimal dışı değildir.
Erdoğan, "Ben uzlaşı için elimden geleni yaptım ama bana başka bir çare bırakmadılar" diyerek, bu riski alabilir.

Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini da artırabilecek böyle bir stratejinin başarılı olabilmesi için AK Parti'nin TBMM'de 330 sayısını bulması gerekiyor. Halen 326 eşiğinde olan AK Parti'nin anayasa için yapılacak gizli oylamada bir şekilde bu eksiğini kapatması gerekecektir. Burada bazı risklerin bulunduğu inkâr edilemez.

Kuşkusuz, bu senaryo 2014'e bakarken hesaba katılması gereken bir olasılık. Muhtemelen Başbakan'ın kafasının içinde bir oyun planı var ve gelişmelerin seyrine göre bu planı adım adım uygulamaya koyacak.