BIST 10.343
DOLAR 32,67
EURO 35,09
ALTIN 2.446,23
HABER /  POLİTİKA

Erdoğanın içini burkan rapor

AKP Siirt Milletvekili Öner Ergenç, hazırladığı uyuşturucu raporunu Başbakan Erdoğan'a sundu.

Abone ol

TBMM Sokak Çocuklarını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Siirt Milletvekili Öner Ergenç, hazırladığı "uyuşturucu" raporunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sundu. Erdoğan'ın içini burkan raporda, Türkiye'deki uyuşturucu, alkollü içki kullanımı ve okullardaki şiddet olayları konusunda çarpıcı tespitlere yer veriliyor.

Raporu okuyan ve "içim burkuldu" yorumunu yapan Başbakan Erdoğan'ın, raporda yer alan tespitlere oldukça üzüldüğü belirtildi.

Gençler arasında gittikçe yaygınlaşan uyuşturucu kullanımı konusunda TBMM'de daimi bir komisyon kurulması için kolları sıvayan AK Parti Siirt Milletvekili Öner Ergenç, hazırladığı çarpıcı raporu geçtiğimiz günlerde Başbakan Erdoğan'a sundu.

Ergenç, raporunda Türkiye'de en büyük anarşi olayının uyuşturucu ve alkollü içki tüketiminin yaygınlaşması olduğuna işaret ederek, "Türkiye alkollü içki tüketiminde dünya sıralamasında ikinci, sigarada ise üçüncü sırada yer almaktadır" dedi. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu raporlarından alınan rakamlara göre dünyada 200 milyon uyuşturucu bağımlısının bulunduğuna dikkat çekilen raporda, uyuşturucu mafyalarının son yıllarda bu işten elde gelirin 800 milyar dolar olduğu bildirildi.

Rapora göre, Türkiye'de her yıl sigara nedeniyle 200 bin kişi ölüyor. 160 bin tiryakiyle sigara içilen mekanda bulunan çoğunluğu bebek ve çocuk olmak üzere 40 bin kişi hayatını kaybediyor. Sigaraya başlama yaşının 9-10 yaşına kadar gerilediğine işaret edilen raporda, alkol kullanma yaşının da 12 ila 14 olduğu ifade ediliyor.

Özellikle liselerde yapılan araştırmaların gençler arasında uyuşturucu kullanımının gün geçtikçe arttığına vurgu yapılan raporda, şu çarpıcı değerlendirmelere yer veriliyor:

"Eskiden özel okullarda, ekonomik durumu iyi aile çocuklarında uyuşturucu kullanımı yaygındı. Ama şimdi ise durum çok farklı. Özellikle varoş kesimlerinde, yarı kentsel alanda, tahminlerden uzak yüksek bir oranda madde kullanılıyor. Daha iki yıl öncesi uyuşturucu kullanma yaşı on iki yaş civarları iken şimdi bu oran on yaşlara kadar düştü.

Eskiden trend daha çok tiner-bali gibi uçucu maddeleri şehir merkezlerinde görülüyordu, varoşlarda pek görülmüyordu. Şimdi ise varoşlarda kullanılıyor. Ve uyuşturucuda trend Extacy'ye kayıyor. Önceleri kulüp ve diskolarda eğlence sırasında kullanılan uyuşturucular şimdi ise kafelerde müzik eşliğinde içiliyor. İşin ilginç olan tarafı da madde kullananların neredeyse yüzde 80'nin aynı zamanda suç işlemesi.

Gençler arasında suç oranı giderek artmaktadır. Kimi zaman sadece suç işlemek için, kimi zaman da parayı bulmak için suç işleniyor. Madde kullanımı artık ilkokuldan liseye kadar yayılmış durumda. Madde kullanımı varoşlara kadar iyice yayıldı. Gecekonduların apartman haline gelmesi ilişkilerin zayıflaması ve aile kontrolünün azalması madde kullanımını hızlandırdı. Çocuklar artık daha isyankar ve kendilerine de kötü model alıyorlar, aileler de bunlara sınır koyamıyorlar."

"OKULLARDA ŞİDDETİN NEDENİ İLGİ VE SEVGİ EKSİKLİĞİ"
AK Parti'li Ergenç raporunda okullardaki şiddet olaylarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı dışında okullarda şiddetin de önüne geçilemediğini belirten Ergenç, Şubat ayında Türkiye genelinde 16 ayrı kentte okullarda şiddete dayalı 25 olay meydana geldiğini, 7 öğrencinin hayatını kaybettiğini, 35 öğretmenin yaralandı, 34 gencin de gözaltına alındığını kaydetti.

"Eğitimciler çaresiz" diyen Ergenç, yanlış modeller, aile içi ilişkilerin zayıf olması, ilgisizlik ve sevgi eksikliğinin sorunları iyice körüklediğine vurgu yapıyor. 9-17 yaş arası öğrencilerin yüzde 11'nin devamlı olarak alkol kullanmaya başladığına dikkat çekilen raporda, Türkiye'de sigaraya başlama yaşı 10'a, alkole başlama yaşının 11'e, uyuşturucuya başlama yaşının ise 12'ye indiği belirtildi. Rapora göre tüm bu sorunların kaynağında ise aile içi şiddet, cinsel istismar, göçün beraberinde getirdiği sorunlar, ailenin ekonomik yapısı, üvey anne ve baba, sevgisizlik ve ihmal yatıyor. Ergenç raporunda şu uyarı ve önerilerde de bulunuyor:

"Uyuşturucu madde tacirlerinin gecekondu semtlerindeki dar gelirlileri hedef aldığı kadar orta direğin üstü, zengin denilen aile çocuklarının da uyuşturucu tuzağına daha yakın olduğu unutulmamalıdır. Uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığı sigara ve alkolle başlamaktadır. Bir noktada sigara ve alkol diğer uyuşturucuların ilk basamağını oluşturmaktadır.

Uyuşturucu olarak ülkemizde en fazla kullanılan uyuşturucu türü esrar, eroin ve Extacy türü haplardır. Zararlı olmasına rağmen uyuşturucu kullananların nerede ise tamamına yakını ileride satıcı olmaktadır. Uyuşturucu kullananlar daha çok suça meyilli oldukları gibi, uyuşturucu almak için para bulamayanların gasp, fahişelik, hırsızlık, cinayet gibi suçları işledikleri, kızların da para bulmak için fuhuş yapmaktadırlar. Aile bağları sağlam olan gençler uyuşturucuya ihtiyaç duymamaktadır. İlkokul çağına gelmiş çocukların ilköğretime başlamaları sağlanmalı, eğitimi yarıda bırakanlara da tekrar yeni bir imkan sağlanmalıdır.

Okulların yakınlarında asayişi sağlanmalı, gerekiyorsa istihbarat çalışmalarına da ağırlık verilmelidir. Mümkünse her ilde veya belli bölgelerde madde kullananlara yönelik bir hastane kurulmalıdır. İşadamlarının çocukları desteklemesi, mesela ilde bulunan bin otel sahibinin en az bir çocuğa sahip çıkması proje haline getirilmeli. TOKİ ile anlaşmalar yapılarak ailelerin barınacağı bir yer sağlanmalıdır."