BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,64
ALTIN 2.958,60
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'ın iade isteği 'ahmakça ve gülünç'

Gülen'in iadesi için Amerika'ya çağrı yapan Erdoğan'a Amerika'dan olumsuz yanıt geldi. New York Times bu girişimi "ahmakça ve gülünç" olarak değerlendirdi.

Abone ol

ABD'nin önde gelen gazetelerinden The New York Times'ın yayın kurulu tarafından kaleme alınan ve "Bırakın Erdoğan kendi kavgasını kendisi versin" başlığı ile yayınlanan makalede, ABD'nin Fethullah Gülen'i Türkiye'ye iade etmesi için yeterli yasal dayanak bulunmadığını savunuldu.

New York Times bu girişimi "ahmakça ve gülünç" olarak değerlendirdi 

ERDOĞAN ABD İLE İLİŞKİLERİ SUİSTİMAL EDİYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'de yaşayan Fethullah Gülen'in iade edilmesi ya da sınır dışı edilmesine yönelik hukuki sürecin başlayacağını açıklamasının ardından The New York Times'da yer alan başyazıda, 'Erdoğan'ın ABD'yle ilişkileri ve iade yasasını suistimal etmeye' çalıştığı savunuldu ve Barack Obama yönetimine Fethullah Gülen'i iade etmeme çağrısında bulunuldu.

ERDOĞAN ABD'Yİ TARTIŞMANIN İÇİNE ÇEKMEYE ÇALIŞIYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Fethullah Gülen arasındaki işbirliğinin süreç içerisinde sert bir iktidar kavgasına dönüştüğü belirtilen başyazıda, "Erdoğan şimdi, Gülen'in iadesini isteyeceği yönünde tehditlerde bulunarak ABD'yi de tartışmanın içine çekmeye çalışıyor. Eğer Erdoğan dediklerini yapar ve resmi bir iade isteğinde bulunursa, yasalara göre Amerikan hükümeti isteği değerlendirmek zorunda. Ancak tehdit şu an, yasanın ve Türkiye'nin ABD ile ittifakının siyasi hesaplar için suiistimal edilmesi yönünde ahmakça ve gülünç bir girişim olarak duruyor" görüşüne yer verildi.

GÜLEN HAKKINDA YASAL SUÇLAMA YOK

ABD'li uzmanlara göre, olası bir iade talebinin yasal dayanağı olmadığını belirten The New York Times, başyazıda "Çünkü ABD'de kalıcı oturma izni olan ve 1997'den bu yana Pennsylvania'da yaşayan Gülen hakkında hiçbir yasal suçlama ya da dava bulunmuyor. Gülen, laik hükümeti devirmeye yönelik suçlamaların ardından 1990'larda Türkiye'den ayrıldı ve hakkındaki suçlamaları reddetti; bu suçlamalar, Erdoğan iktidara geldiğinde düşürüldü. Fethullah Gülen'in, yargı, polis ve medyada yer alan müritleri aracılığıyla Türkiye'de geniş bir etki alanı var. Ancak bu ilişkileri Erdoğan ve çevresine karşı yolsuzluk soruşturmaları yürütmeleri için yönlendirdiği iddiasını reddediyor" denildi.

SAĞLAM BİR SUÇLA SUÇLANMALI

ABD'nin, iade isteğine olur demesi içi söz konusu kişinin her iki ülkenin yargı sistemlerince tanınan bir suçla suçlanması ve o kişinin, söz konusu suçu işlediği yönünde sağlam bir kanı oluşması gerektiği belirtilen başyazıda, "Gülen konusunda bu koşullar oluşmuş gibi görünmüyor. Washington Gülen'i tehdit olarak görmüyor; öyle olsaydı ülkede kalmaya devam etmiş olamazdı. Obama yönetimi şimdiye kadar, Türkiye'yle ciddi ve gereksiz yeni gerilimler yaratmaya sahip olan konu hakkında kamuoyu önünde yorum yapmaktan kaçındı. İade yasasını siyasi gerekçelerle kullanmak, yasanın kötüye kullanılması anlamına gelecektir. Erdoğan kendi siyasi kavgalarını kendisi vermeli" görüşüne yer verildi.

KPSS BAŞVURULARI BAŞLIYOR ÜCRETLER NE KADAR?