BIST 9.666
DOLAR 35,22
EURO 36,74
ALTIN 2.961,42
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'ın elindeki koz vize muafiyeti verilmezse...

İNGİLTERE'de haftalık yayınlanan siyaset ve ekonomi dergisi Economist, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki 'geri kabul anlaşması' ve 'vize muafiyeti' tartışmalarını sayfalarına taşıdı.

Abone ol

İngiliz Economist dergisinin bu haftaki sayısında Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki gerginlik ve açmaza giren göçmen anlaşmasına detaylı bir yazıyla geniş yer verdi. 

Türkiye vatandaşlarına vize muafiyeti verilmezse Avrupa'ya göçmen akınının yeniden başlayacağı uyarısında bulunulan yazıda, şöyle denildi:

"Türkiye uzun yıllardır vize muafiyetini kovalıyor. Bunun için de göç krizinde Avrupa'nın kirli işlerini yapmayı göze alıyor. Ancak bu anlaşma aynı zamanda Erdoğan'ın eline de koz veriyor: Eğer vize muafiyeti tanınmazsa, mültecilerin yeniden Avrupa'ya akınının önünü açabilir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB'nin 'terörle mücadele yasasını değiştirin' talebine olumsuz yanıt vermişti.

SADECİ BİRKAÇ BİN MÜLTECİ YOLA ÇIKMA BİLE...

Yazıda göçmer krizinin Avrupa'ya maliyetlerine ilişkin ise şunlar kaleme alındı:

"Sadece birkaç bin mülteci yola çıksa kaos yeniden başlar. Mart ayından bu yana Yunanistan'da sıkışıp kalan 50 bin mülteci Atina'ya büyük zorluklar yaşatıyor."

AB ve Türkiye arasında varılan anlaşma, şartların yerine getirilmesi halinde Temmuz ayından itibaren Türk vatandaşlarına Schengen Bölgesi'nde vizesiz seyahat hakkının tanınması öngörülüyordu.

Yazıda ayrıca AB üyeliğinin Türkler için eskisi kadar cazip bir seçenek olmadığının da altı çiziliyor:

"Eğer Türk vatandaşlarına vize muafiyeti verilirse bu kez AB Türkiye üzerindeki etkisini önemli ölçüde yitirir. Araştırma kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu'ndan Hugh Pope, 'Avrupalılar sundukları şeylerin çekicilik boyutunu abartıyor' diyor.

AB'ye üyelik perspektifi 2000'li yılların ortalarında olduğu kadar cazip bir vaat değil. Her 10 Türkten 7'si ülkenin hiçbir zaman AB üyesi olmayacağını düşünüyor.

HER KONUDA KONUŞABİLİRİZ MESAJI

Eğer Türkiye terörle mücadele yasalarında makyaj vari küçük düzenlemer yaptıktan sonra vize muafiyeti verilirse AB'nin konumu daha da zayıflayacak. Avrupa Parlamentosu'nun Hollandalı üyesi Marietje Schaake, Brüksel'de pek çok kişinin bu kadar çok taviz verilmesinden dolayı rahatsızlık içinde olduğunu söylüyor ve 'Eğer sana gerçekten çok ihtiyacımız olursa, oturup her konuyu konuşabiliriz' mesajının verildiğini ifade ediyor. Ancak AB açısından ufukta daha iyi bir çözüm seçeneği de görünmüyor."