BIST 9.368
DOLAR 34,49
EURO 36,24
ALTIN 2.954,25
HABER /  POLİTİKA

Erdoğanın denizcilikteki hedefi

Didim'de D-Marin Didim Yat Limanı'nın açılışına katılan Erdoğan, denizcilikteki yeni hedefini açıkladı.

Abone ol

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, hedeflerinin 3 yılda 25 bin 500 yat kapasitesine ulaşmak olduğunu belirterek, ''Bu, Akdeniz havzasındaki kapasitenin yüzde 9-10'una tekabül ediyor'' dedi.

Didim Yat Limanı'nın açılışı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, eski devlet bakanları Mehmet Aydın, Kürşat Tüzmen, ilgili bürokratlar ve milletvekillerinin katılımıyla yapıldı.

Açılışta konuşan Yıldırım, Didim'in Türk Turizmi için çok önemli olduğunu söyledi.

Yap-işlet-devret modeliyle Doğuş Grubu tarafından inşa edilen Didim Yat Limanı'nın kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük marinalarından biri olduğunu ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

''Dünyada irili ufaklı 10 milyon tekne var. Bunlardan bir milyonuna yakını Akdeniz havzasında. Ancak, Akdeniz'deki 20 ülkenin toplam yat bağlama kapasitesi sadece 315 bin. Ülkemizde toplam 45 adet yat limanının bağlama kapasitesi ise 14 bin civarında. Hedefimiz, 3 yılda 25 bin 500 yat kapasitesine ulaşmak. Bu, Akdeniz havzasındaki kapasitenin yüzde 9-10'una tekabül ediyor.''

Türkiye'de turizmin içinde deniz turizminin payının yüzde 20-25 arasında olduğunu dile getiren Yıldırım, Avrupa ülkelerinde ise bu oranın yüzde 40-50 oranında bulunduğuna işaret etti ve ''Bizim hedefimiz, yüzde 40 seviyelere ulaştırmak'' dedi.

Denizcilik sektöründe ÖTV'yi indirip, yakıtı ucuzlattıklarını ve sektöre 1 milyar 450 milyon TL destek verdiklerini anlatan Yıldırım, kabotaj hattında 151 milyon yolcu ile 8 milyon 800 bin aracın, deniz yoluyla taşındığını söyledi.

Türk limanlarına 2008'de gelen kruvaziyer gemi sayısının bin 612'ye, bu gemilerle gelen turist sayısının 1 milyon 600 bine ulaştığını vurgulayan Yıldırım, ''2003 yılına göre yolcu sayısındaki artış yüzde 275 ve gemi sayısındaki artış yüzde 82 oldu'' dedi.

Yıldırım, Didim Yat Limanı'yla 650 kişinin iş ve aş sahibi olacağını da söyledi.

TÜRKİYE 2009'UN EN BAŞARILI TURİZM ÜLKELERİNDEN

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Didim'in çevresi, ören yerleri, iklimi ve koyları ile önemli turizm mekanlarından biri olduğunu anlattı.

Didim'de turizm alanında istenilen hedefe şu ana kadar ulaşılamadığını ifade eden Günay, yat limanı ve hava limanı bağlantılarının güçlendirilmesinin Didim'in dünya tarafından tanınmasına katkı yapacağını söyledi.

İlçenin son yıllarda dünya turizminin parlayan yıldızlarından biri olduğuna işaret eden Günay, ''2003'te 13 milyon olan yabancı ziyaretçi sayısı geçen yıl 26 milyona ulaştı. Bu hafta, London Times gazetesinde Türkiye 2009'un en başarılı turizm ülkelerinden seçildi'' dedi.

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk de Didim Yat Limanı'nın inşaatına Ekim 2006'da başladıklarını ve limanı 30 ay gibi rekor bir sürede tamamlayarak hizmete açtıklarını anlattı.

Yaklaşık 75 milyon dolara mal olan limanın 400 deniz, 650 kara kapasitesi, 70 bin metre karelik kara sahası ve iki büyük hangarıyla teknelere park olanağı sağladığını ifade eden Şahenk, limancılığın yan sektörleri de tetikleyerek gelişen ve geliştiren bir yapı olduğunu ifade etti.

Şahenk, ''Dünyadaki koşullar ne kadar zor olursa olsun Türkiye, kendi ortak aklı sayesinde yeni yatırım ve iş imkanları yaratabiliyor. Biz bu ülkenin insanına ve geleceğine güveniyoruz. Dünyadaki koşullar ne kadar zor olursa olsun, moral gücümüzü en yüksek seviyede tutarak, yeni yatırımlar ve yeni iş imkanları yaratmak için gayret gösteriyoruz'' diye konuştu.

Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş da Didim'in turizm potansiyelinin çok fazla değerlendirilemediğini belirterek, yat limanının yeni birçok turizm yatırımı yapılmasını teşvik edeceğini kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''demokratik açılım''ın gerçekleştirildiğinde ''Türkiye ekonomisinin de sıçrama yapacağını'' söyledi.

Erdoğan, Didim Yat Limanı'nın açılışında yaptığı konuşmada, ''demokratik açılım'' çalışmalarına da değinerek, ''Demokratik açılım sürecini çalıştırıyoruz. Demokratik açılım sürecinin hedefi nedir? Bu demokratik açılım başarı ile neticelendiği zaman, bununla beraber at başı yürüyen bilesiniz ki ekonomidir. Demokratik açılımı gerçekleştiğimizde bilesiniz ki Türkiye ekonomisinde de sıçrama yapacaktır'' dedi.

Türkiye'nin batısı ile kuzeyi ve güneyinin bir bölümünde yatırımların devam ettiğini anlatan Erdoğan, ''Ama Güneydoğu ve Doğu... Bu bölgelerde maalesef girişimci yatırımda bulunmamışsa, bulunamıyorsa... Oradaki, ne yazık ki demokratik açılımın, istikrarın güvenin olamayışı sebebiyledir. Şunu bilmemiz lazım, para istikrarın ve güvenin olduğu yere gelir. İstikrarın ve güvenin olmadığı yere para gelmez bunu bilmemiz lazım'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, güven ve istikrarla ülkenin 20 yılda buralara geldiğini ifade ederek, gayri safi yurt içi hasılaya ilişkin rakamlar aktardı.

''Bundan sonraki süreçte de durmayacağız, bunu artırarak devam ettireceğiz ama birbirimizi seveceğiz'' diyen Erdoğan, bu sağlandığı takdirde Türkiye'nin muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkacağını ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Güneydoğu ve Doğu, bu bölgelerde maalesef girişimci yatırımda bulunmamışsa, bulunamıyorsa, oradaki ne yazık ki demokratik açılımın, istikrarın, güvenin olamayışı sebebiyledir'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Didim Yat Limanı'nın açılış törenindeki konuşmasında ''demokratik açılım'' çalışmalarına değindi. Erdoğan şunları söyledi:

''Demokratik açılım sürecini çalıştırıyoruz. Demokratik açılım sürecinin hedefi nedir? Bu demokratik açılım başarı ile neticelendiği zaman bununla beraber at başı yürüyen bilesiniz ki ekonomidir. Demokratik açılımı gerçekleştiğimizde bilesiniz ki Türkiye ekonomisinde de sıçrama yapacaktır

Batıda yatırımlar devam ediyor, Kuzeyin belli bölgelerinde yatırımlar devam ediyor, Güneyin belli bölgelerinde yatırımlar devam ediyor, ama Güneydoğu ve Doğu, bu bölgelerde maalesef girişimci yatırımda bulunmamışsa, bulunamıyorsa, oradaki ne yazık ki demokratik açılımın, istikrarın, güvenin olamayışı sebebiyledir. Şunu bilmemiz lazım; para istikrarın ve güvenin olduğu yere gelir. İstikrarın ve güvenin olmadığı yere para gelmez.

Ve şu anda atılan bu adımlar, hep güvenin ve istikrarın olduğu yerdir. Ülkemiz geneli itibariyle bu iki kavramı yakaladığı içindir son 20 sene de hamdolsun sıçraya sıçraya buralara geldik. İşte 230 milyar dolardan 742 milyar dolara gayri safi yurt içi hasılayı 7 yılda böyle yakaladık.

Bundan sonraki süreçte de durmayacağız, bunu artırarak devam ettireceğiz, ama birbirimizi seveceğiz, birbirimize ayrımcı nazarlarla bakmayacağız. Bunu başardığımız anda yani Yunus'un diliyle yaklaştığımız anda yaratılanı yaradandan ötürü sevdiğimiz anda bu ülke evelallah bunu yakalar.

İstikrar ortamı, güven ortamı huzur ve barış ortamı ekonominin en temel ihtiyaçları arasındadır''

''DAHA GÜZEL ŞEYLER OLACAK''

AK Parti Hükumeti'nin enflasyonu yüzde 30'lardan yüzde 7'ye gerilettiğine dikkati çeken Erdoğan, Merkez Bankası gecelik faiz oranlarının da dün yapılan düzenlemeyle 0.50 oranında düşürüldüğünü hatırlattı ve bu oranın daha da düşmesini temenni ettiğini dile getirdi.

''Faiz sebeptir, enflasyon sonuçtur'' diyen Erdoğan, güven ve istikrarın sağlanması ile Türkiye'yi 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi içerisine sokmayı hedeflediklerini ifade etti.

''Daha güzel şeyler olacak'' diyen Erdoğan, Türkiye'nin gemi inşaat sanayinde nerelerden nerelere geldiğinin ortada olduğunu vurguladı.

Dünyadaki ekonomik mali krizin Türkiye'de de hissedildiğini kaydeden Erdoğan, Türkiye'nin bu krizi aşacağını, Türk ekonomisinde bir toparlanmanın başladığını söyledi

AK Parti Hükümeti'nin 7 yılda yapılamaz denilen bir çok adımı attığını, büyük başarı sağladığını belirten Erdoğan, Türkiye'ye gelen turist sayısının 13 milyondan 26 milyona, turizm gelirlerinin de 8,5 milyar dolardan 22 milyar dolara çıkartıldığını dile getirdi.

Başbakan Erdoğan şöyle devam etti:

''Bunlar yan gelip yatarak olacak işler değildir. Koşarak, koşturarak olacak işlerdi ve neticelerini alıyoruz.

Bütün bunlar bu kararlılıkla devam ederken Türkiye'nin bütün mevcut meseleleri çözüm yoluna koyulduğunda bu seviyelerin, bu miktarların nereleri yakalayacağını, nerelere ulaşacağını tasavvur edin. Yeter ki Türkiye'ye ayak bağı olan meselelerden kurtulalım sıkıntımız bu. Yeter ki Türkiye'nin kalkınmasının ilerlemesinin önündeki engelleri kaldıralım.''

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI

Turizm hep konuşuldu ama uygulama alanına giremedi. Biz göreve geldiğimzde 13 milyon turist vardı bugün 26 milyon turist var. 8.5 milyar dolar turizm geliri varken bugün 22 milyar dolar turizmden gelir elde ediliyor. Bunlar yan gelip yatarak elde edilmiyor. Bütün bunlar Türkiye ve Türkiye yaşayan vatandaşlarımız içindir.

Türkiye son 7 yılda 10 bin kilometre bölünmüş yol yapıldı. Sadece bölünmüş yolda değil, havada, hızlı trende adımlar atıldı. Ankara Konya önümüzdeki yılın sonunda bitiyor. Eskişehir İstanbul etabı şu anda devam ediyor. Bunlar hep bir aşkın derdin neticesidir. Derdiniz yoksa üretemezsiniz.

Yeterki Türkiye'nin önündeki engelleri kaldıralım Türkiye'nin huzur ve kardeşliğinin önündeki engelleri kaldıralım. O zaman tutabilene aşkolsun. Biz öyle bir ecdadın torunlarıyız ki bir uçtan bir uca hetap etmiş, Türkiye ile boşuna uğraşmıyorlar. Biz bölgesel etnik milliyetçilik yapmayacağız biz Türkiye vatandaşlığında bütünleşeceğiz. Bunu başaracağız.

Türkiye'nin 3 tarafı denizlerle kaplı. Ancak bunu söylemek yetmiyor. Şimdi Denizcilik Meslek Yüksek Okullarını kuruyoruz. Rize'de böyle bir okulun açılışını yaptık. Her zaman sorardım neden Rize'nin çocukları denize küskün derdim. Denizle içiçe olan yerlerde bu okulları çoğaltarak denizcilikte sadece işin işletmesinde ticaretinde değil inşaasından her aşamasına kadar her alanında olacağız. Turgut Reisi Barbarosu ne ise biz de o yolda olacağız.

Başbakan Erdoğan, Türk denizlerde Türk bayrağına büyük teşvik getireceklerini ve Türk bayrağının artık uluslararası denizlerde dalgalanmasının önünü açacaklarını söyledi.