BIST 9.891
DOLAR 35,37
EURO 36,59
ALTIN 3.024,84
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'ın çizdiği güvenli bölge tanıdık çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hafta sonu uçuşa yasak ve güvenli bölge için çizdiği sınırlar Saddam Hüseyin'in hareket alınına benziyor.

Abone ol

Milliyet gazetesi yazarı Ali Nihat Özcan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta sonu, uçuşa yasak ve güvenlikli bölgeyle ilgili verdiği bilgileri bugünkü köşesine taşıdı.

Erdoğan'ın "Uygulamanın sadece Suriye'yi değil Irak'ı da kapsayacak biçimde ele alınarak, 36'ncı paralelin kuzeyini kapsaması gerektiği" yönündeki ifadelerini hatırlatan Özcan, "Söz konusu bölge, kaba bir hesapla, 120 bin km2 coğrafi genişliğe ve 10-14 milyon nüfusa tekabül ediyor. Suriye'de Halep dahil birçok şehir ve kasabayı da içine alırken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi için de tam güvenlik öneriyor" bilgisini verdi. 

36'NCI PARALEL YABANCI DEĞİL

"Aslında 36, bize hiç de yabancı olmayan bir paralel" diyen Özcan, şunları yazdı:

"...

Birinci Körfez Savaşı'nı takip eden günlerde, bu paralel, Saddam Hüseyin'in askerlerinin hareket alanını belirliyordu ve üç amacı vardı.

-Saddam'ı devirecek "silahlı unsurların" üsleneceği güvenli bölge inşa etmek.

-Kürtlerin güvenliğini sağlamak ve

-Saddam'ım meşruiyetini tartışmalı hale getirmek.

Uygulama Kürtleri Saddam'm gazabından korudu. Ancak Saddam'ı alaşağı ederek yeni bir düzen sağlama konusunda pek başarılı olamadı. Özellikle de muhaliflerin eğitilip donatılması noktasında.
Bilindiği gibi, Eylül 1996'da Saddam'm Erbil'i geçici olarak işgal etmesi, eğitilip donatılan muhaliflerin soluğu Guam Adası'nda almalarına neden oldu. Sonuçta ABD, Saddam karşıtı silahlı muhalif girişiminde başarısız oldu.

UCUZ ZAFER MÜMKÜN MÜ?

.... "Söz konusu bölgede güvenliğin sağlanması, hava unsurları hariç, sadece karada, yaklaşık 150 ila 200 bin asker demek" bilgisini de veren Özcan, yazısını şöyle sürdürdü:

"Suriye ve Irak gibi karmaşık çatışma bölgelerine asker göndermenin maliyeti ABD'yi ve müttefiklerini ürkütüyor. Öyle ki, Washington Post gazetesinin 28 Mart 2013 tarihli nüshasında Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya yer verildi. Irak ve Afganistan savaşının ABD'li vergi mükelleflerine maliyetinin 4-6 trilyon dolar arasına olacağı tahmin ediliyordu. Bu nedenle ABD askeri gereklilikten çok, maliyeti az olduğu için havadan müdahaleyi ve yerel aktörleri eğitip donatarak işi ucuza getirmenin yollarını arıyor olmalı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 36'ncı paraleli işaret ederek koalisyonun önüne şimdilik somut bir "askeri hedef' koydu. Koalisyonun bu öneriye nasıl yaklaşacağını göreceğiz."