BIST 9.185
DOLAR 34,38
EURO 36,85
ALTIN 2.968,42
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'ın çantasındaki kritik dosyalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mevkidaşı Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'la görüşmek için Paris'e gitti

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere özel uçak ''ANA'' ile saat 08.30'da Fransa'nın başkenti Paris'e gitti.

Erdoğan'ın mevkidaşı Hollande ile yapacağı görüşmede ikili ilişkiler başlığı altında birçok konu var. Erdoğan 1915 olayları konusunda Fransa Devleti'nden tarafsızlık isteyecek. Füze savunma sistemi, Sinop'taki nükleer santral ve AB fasılları için destek ise Erdoğan'ın çantasındaki diğer başlıklar.

ÖNCELİKLİ GÜNDEM IŞİD

Erdoğan'ın Hollande ile yapacağı görüşmenin öncelikli gündemi İŞID'e karşı ortak mücadele olacak. Cumhurbaşkanlığı kaynakları bölgesel konular başlığı altında ele alınacak konuları "Irak ve Suriye'deki durum, IŞİD'e karşı ortak mücadele, Türkiye'nin uçuşa yasak ve güvenli bölge talepleri ile yabancı savaşçılar" olarak sıraladı.

8 EKİM'DE KONUŞMUŞLARDI 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hollande son olarak 8 Ekim 2014'de bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, Türkiye'nin ABD öncülüğündeki koalisyona destek verme şartları arasında yer alan uçuşa yasaklı bölge ve Suriye'den kaçanlar için güvenli bölge oluşturulması talepleri ele alındı. Görüşme sonrası Hollande'nin ofisinden yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Cumhurbaşkanı Hollande, Suriye'nin kuzeyinde katliamların önlenmesi gerekliliğine vurgu yaptı ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye ve Türkiye arasında evlerinden olan insanların ağırlanması ve korunması için bir tampon bölge oluşturulması önerisine destek verdi."

AlJazeera Türk'ün haberine göre, Fransa Türkiye'nin taleplerine ilk destek açıklayan ülke oldu. Bu desteğin ardından önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hafta başında da AB Bakanı Volkan Bozkır Paris'te çeşitli temaslarda bulundu. Fransa, ABD önderliğinde IŞİD’e yönelik Irak’taki operasyonlara katılıyor. Ancak Şam rejimini güçlendireceği gerekçesiyle Suriye’de operasyonlara katılmıyor.

erdogan-hollande-2.jpg
Erdoğan ile Hollande en son 10 Ağustos'taki Cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyası sırasında bir araya gelmişti. 

DİĞER BAŞLIKLAR


Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Erdoğan'ın ikili ilişkiler gündeminin ise AB fasıllarının açılması, ticaret hacminin artırılması, müzakereleri devam eden füze savunma sistemi, Sinop'ta ikincisi kurulacak nükleer enerji santrali ve 1915 olaylarında Fransız devletinin tarafsız kalması olacağını söyledi.

ERDOĞAN FASILLARI AÇIN DİYECEK

Hollande Cumhurbaşkanlığı görevini üstlendikten sonra blokaj koyduğu 5 fasıldan biri olan 22. Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Fonksiyonu üzerindeki blokajı kaldırdı. Türkiye bu adımı, AB üyeliğine verilen destek olarak değerlendirdi.

Türkiye şimdi de Fransa'nın sorumluluğunda olan ekonomi ve para politikalarıyla ilgili 17. faslın yıl sonundan önce açılmasını istiyor. AB Bakanı Volkan Bozkır Paris temasları sırasında, "Fransa, 23 ile 24. fasıllar ve 15. enerji faslıyla ilgili olarak endişelerinin olmadığını ifade etti. Önümüzdeki günlerde bunu değerlendirecekler ve Cumhurbaşkanımızın ziyareti sırasında da bu fasılların ne şekilde tecelli edeceklerini birlikte öğrenmiş olacağız" dedi.

İBRE FRANSA'YA DÖNDÜ

Türkiye'nin füze savunma sistemi ihalesini kazanan Çin ile ortak üretim ve bilgi aktarımı 'know how' konusunda sorunlar çıkmasının ardından, ibre ikinci sıradaki Fransa'ya döndü. Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO zirvesinden dönerken uçaktaki gazetecilere, Çin ile sorunlara rağmen görüşmelerin sürdüğünü belirttikten sonra, "Ama ikinci sıradaki Fransa yeni tekliflerle önümüze geldi. Şu anda Fransa ile görüşmelerimiz sürüyor. Çünkü burada bizim için ortak üretim çok çok önemli” dedi.

Cumhurbaşkanı’nın sözünü ettiği Fransa-İtalya ortaklığındaki Eurosam, ihalede en iyi teklifi veren ikinci firma oldu. Fransız şirket, 3.4 milyar lira ile en düşük teklifi veren Çin'in ardından verdiği 4.4 milyar dolarlık teklifi yenileme kararı aldı. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Ocak ayında Türkiye’ye yaptığı ziyarette konuyu gündeme getirmiş; Türkiye’nin önem verdiği ancak Eurosam’ın ilk teklifinde yeterince yer almayan ortak üretim konusunda adımlar atılacağını söylemişti.

NATO'nun ikinci büyük orduya sahip üyesi olan Türkiye'nin uzun menzilli füze ve hava savunma sistemi yok. Bunun için açılan ihalede Çin'li CPMIEC firması ile görüşmeler başlatıldı. Ancak CPMIEC; İran, Kuzey Kore ve Suriye'ye silah sağladığı gerekçesiyle ABD'nin yaptırımlar listesinde bulunuyor. Türkiye görüşmeleri başlattığını açıklamasının ardından NATO ve ABD'den tepki gördü.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki son olarak Ekim 2013'te yaptığı açıklamada, “Türk hükümetine, NATO sistemleriyle veya kolektif savunma kapasitesiyle uyumlu çalışmayacak bir füze savunma sistemiyle ilgili olarak, ABD’nin yaptırım uyguladığı bir şirketle anlaşma görüşmelerine yönelik ciddi kaygılarımızı ilettik” dedi.

1915 OLAYLARI İÇİN TARAFSIZLIK İSTEYECEK

Cumhurbaşkanlığı kaynakları Hollande ile yapılacak görüşmede Erdoğan'ın 1915 olayları konusunda Fransa Devleti'nin tarafsız kalmasını isteyeceğini söyledi.

2015 yılı Ermeniler tarafından 1915 yılında Ermenilerin Türkiye'den tehcirinin 100. yıl dönümü. Ermeni diasporasının en güçlü kalelerinden biri olarak bilenen Fransa Ermeni Diasporası 2015 için bir program açıkladı. Hollande hükümeti de Fransa'daki Ermenilere İnkar Yasa Tasarısı'nı yeniden gündeme getirme sözü verdi. Fransa 2001 yılında 1915 olaylarını resmen soykırım olarak kabul etti. Soykırımı inkara ceza getiren Soykırımı İnkar Yasa Tasarısı 2011 yılında Sarkozy Hükümeti döneminde gündeme getirildi. Fakat yasa Anayasa Mahkemesi’nden geri döndü. Hollanda ayrıca gelecek yıl Erivan'da düzenlenecek 100. yıl etkinliklerine katılacağını duyurdu.

NÜKLEER SANTRAL DA GÜNDEMDE

Türkiye Mersin Akkuyu'daki ilk nükleer santral projesini Rusya ile, Sinop'ta olan ikincisini ise Japonya ve Fransa ile yürütüyor. Sinop'ta yapılacak santral Japon Mitsubishi ve Fransız Areva ortaklığı tarafından inşa edilecek. Erdoğan, 22 milyar dolarlık santralin 2023 yılına yetiştirilmesini istiyor.