BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,71
ALTIN 2.963,95
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'ın cami projesine Günay engeli

Kültür ve Turzim Bakanı Ertuğrul Günay, Çamlıca'ya cami projesine ilişkin tavrını belli etti

Abone ol

Bakan Günay, gazetecilerin ısrarlı sorularına net yanıt vermesede SİT alanlarının imara açılmasıyla ilgili bugüne dek hiçbir kararda imzasının bulunmadığını belirterek Çamlıca Tepesi'ne cami projesine onay vermeyeceğinini sinyalini verdi:

"Sürdürülebilir turizm için İstanbul'un tarihini ve Türkiye'nin her yerinde yeşili maviyi, arkeolojiyi, geleneksel sivil mimarlık örneklerini, bize ait olan ve geleceğe kalabilecek olan ne varsa hepsini en iyi biçimde korumak gerekiyor. Ben bu dikkatle çalışıyorum. Önüme konular geldiği zaman da bu bakış açısıyla bir kağıdın altını ya imzalıyorum ya imzalamıyorum"

  O PLANLAR ORTAYA ÇIKTI
 

Tartışmalara neden olan ‘Çamlıca Tepesi’ne cami’ için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 8 Haziran 2012 tarihinde düğmeye bastığı ortaya çıktı. Doğal sit alanı olduğu için tek plan yapma yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bulunduğu bölge için 1/5000’lik Nazım İmar Planı ve 1/1000’lik Uygulama imar planları hazırlandı ve askıya çıkartıldı. Çıkartılan planlarda ise değişikliğin re’sen bakanlık tarafından onandığı bilgisi yer aldı.

TEPE 5 BÖLÜME AYRILDI

Bölgesel imar planı yaklaşık 250 bin metrekareyi kapsıyor. Plana göre Çamlıca Tepesi 5 bölüme ayrılmış durumda. İlk bölüm tartışmalara neden olan cami ile ilgili. Tepenin neredeyse en yüksek yeri ‘dini tesis’ alanı olarak ayrılmış durumda. Yaklaşık 15 bin metrekarenin dini tesis olarak işlendiği planlara göre, dini tesis alanına kültürel tesisler de yapılabilecek. Ayrıca bu alanda ticaret hizmeti de verilebilecek.

DENİZ KISMI TURİZM ALANI

Denize bakan taraf ise ‘turizm ve konaklama’ alanı olarak planlara işlendi. Plan notlarına göre turizm alanında emsal katsayısı 0,15 olacak. Yapılacak inşaat ise ayrılan arazinin en fazla yüzde 30’unu kapsayacak. Yükseklik ise 11 metre ile sınırlandırılmış durumda.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen, Türkiye'de turizm sektörünün temel kuruluşlarının, Türkiye Turizm Meclisi'nin temellerinin atılması yönünde güç birliği oluşturmak amacıyla protokol imzaladığı 'Turizm Sektöründe Güç Birliği' konulu toplantıya katıldı.

MUHABİR O SORUYU SORDU!

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Günay, "Sevda Tepesi Çevre Bakanlığı'nın verdiği teklifle imara açıldı. Çamlıca Tepesi için de 'cami projesi yok' diye bir açıklamanız olmuştu ama bugün basında yer alan bilgiye göre oraya turizm tesisi, camii, aynı zamanda konaklama tesisi yapılacak. İstanbul'un SİT alanı olan bütün yeşil tepeleri birer birer imara açılıyor. Bu sizi rahatsız ediyor mu?" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Sizin söylediğiniz bütün bu konuların çözümü sektörün işbirliği yapması ve sorduğunuz sorular da dahil çeşitli konularda olumlu bir doğrultuda kamuoyunu bilgilendirmeye çalışmasından geçiyor. Eğer sektör bugün burada attığı imzaların arkasında durur ve Türkiye'nin tarihini, geleceğini, doğasını, yeşilini, mavisini korumak konusunda yüksek sesli bir biçimde kamuoyunu bilgilendirebilirse işaret ettiğiniz hiçbir tehlikeyi yaşamayız.

Türkiye'de sürdürülebilir turizm yapmayı istiyoruz. Sürdürülebilir turizm için İstanbul'un tarihini ve Türkiye'nin her yerinde yeşili maviyi, arkeolojiyi, geleneksel sivil mimarlık örneklerini, bize ait olan ve geleceğe kalabilecek olan ne varsa hepsini en iyi biçimde korumak gerekiyor. Ben bu dikkatle çalışıyorum. Önüme konular geldiği zaman da bu bakış açısıyla bir kağıdın altına ya imzalıyorum ya imzalamıyorum."

BAKAN GÜNAY SİNYALİ VERDİ!

Bakan Ertuğrul Günay, "İmzalayacak mısınız?" sorusuna da "Önüme geldiği zaman bu bakış açısı ile değerlendireceğim. Şu ana kadar imzama gelmiş herhangi bir konu yok" diye cevap verdi.

TÜRKİYE TURİZM MECLİSİ'NİN TEMELİNİ ATTIK

Bakan Günay, Türkiye turizminin önde gelen kuruluşlarının imzaladığı protokolle ilgili bir başka soruya karşılık olarak da şunları söyledi:

"Bugünkü birliktelik 3 ayda bir toplantılar yapacak. Hem geçmişle ilgili değerlendirme hem de gelecekle ilgili önerilerle kamuoyunu doğru bilgilendirmeye çalışacak. Bugünkü protokolden hedefimiz, sektörü bir çatı altında toplayacak birliğine dönüşmesine ön ayak olması. Bugün biz Türkiye turizm meclisinin temelini attık. Bu hedefin altını imzaladık. Yakın bir zamanda bunu gerçekleştireceğiz. Yasayla ya da hukuk çerçevesinde başka bir formülle... Yasa bu birlikteliği kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşuna dönüştürebilir veya biz sektörü bir dernek çatısı, federatif bir yapı altında birleştirebiliriz."

SEKTÖRÜN TALEPLERİNE CEVAP VERMEYE ÇALIŞACAĞIZ

Turizm sektörünün birlikte davranacağını söyleyen Bakan Günay, "Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere biz hepimiz sektörün açıklamaları çerçevesinde durum almaya, ona uygun taleplere uygun cevaplar vermeye çalışacağız. Ben Türkiye Turizm Meclisi'nin açıklamalarının bundan sonra muhatabı olacağım ama karşımda çok daha yüksek düzeyli bir işbirliği görmenin bir anlamda gücünü hissederek, turizm sektörünün taleplerini daha somut çözümlere, sonuçlara vardırmaya çalışacağım" diye konuştu.

Günay, dış ticaret açığının yüzde 20'sinden fazlasını karşılayan, Türkiye'nin 2 milyona yakın insanına doğrudan ya da dolaylı iş sağlayan bir sektörün 25 yıllık deneyiminden çıkardığı derslerle bugün en üst düzeyde ilk defa bir protokol anlaşmasına tanık olduklarını, bunun değerini bilmek gerektiğini söyledi.