BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  POLİTİKA

Erdoğanın büyük korkusu

Başbakan Erdoğan: "Petrole ve doğalgaza bu yıl ödeyeceğimiz rakamlar büyüyecek"

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 2007 yılı içerisindeki enerji ithalatının 30 milyar doları aştığını söyledi. 2008 için 35 milyar dolarlık bir alım öngörüldüğünü anlatan Erdoğan, "Ama petrol fiyatları böyle giderse 40 milyar doları bulacak diye korkuyorum" dedi.

Karadeniz ve Ege'deki petrol arama çalışmalarına dikkat çeken Erdoğan, "Dua edin petrol kuyularından inşallah bir şey çıksın" temennisinde bulundu.

Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte Kağıthane İlçe Kadın Kolları Olağan Kongresi'ne katıldı. Kağıthane Kültür Merkezi'ndeki toplantıya Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, milletvekilleri Osman Yağmurdereli, Ayşe Nur Bahçekapılı, Abdulkadir Aksu, Canan Kalsın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yanısıra çok sayıda partili katıldı.

Divanı kurulunun seçilmesinin ardından kürsüye çıkan Başbakan Erdoğan, elektrik ve doğalgaz zammı ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Son zamanlarda elektrik ve doğalgaz zammı konusunda spekülasyonlar yapıldığını belirten Erdoğan, "Arkadaşlarım söyledi ama ben de söylemek zorundayım" diyerek şöyle devam etti:

"Bakın bir bir şey söyledik. Biz Türkiye'nin dışında, dışa dayalı ürünlernde zam yaparız. Ama Türkiye'de ürettiğimiz ürünlere hiç bir zaman zam yapmayacağız. Biz dışa bağımlı olmadığımız hiçbir ürüne dönemimizde zam yapmadık. Ama dışa bağımlı olduğumuz üründe bizim yapacağımız bir şey yok. Benzin fiyatlarını özel bir şirket olan TÜPRAŞ belirliyor. Dolmuşa, minibüse, taksiye zam yapıldığı zaman bunun hükümetten kaynaklandığını söylemek haksızlık olur. Bunun zammını biz yapmıyoruz. Mazota, benzine biz zam yapmıyoruz. TÜPRAŞ yapıyor, onlar niye yapıyor? Biz göreve geldiğimizde petrolün varili 22 dolardı. Ama petrolün varili şimdi 100 dolara çıktı. Bu 100 dolara yükselince zam yapmasın da ne yapsın? Bu petrol bu topraklardan çıkmıyor ki. Dışardan geliyor onun parasını da şakır şakır ödeyecek. Zam yapacak. Bu gerçekleri de göreceğiz. Ama siyasiler ne yapıyor? Vurun abalıya diyor, hoop bize yöneliyor. 'Niye zam yaptınız?' diyorlar. Be kardeşim bu zammı biz yapmıyoruz. Bu bir! Özel sektör yapıyor, onu da yapmak zorundalar. Bu gerçeği görmek zorundayız. Doğalgaz da aynı."

40 MİLYAR KORKUSU

Türkiye'nin 2007 itibariyle petrol ve doğalgaza ödediği paranın 30 milyar doları aştığına işaret eden Başbakan Erdoğan, bu paranın dışarı gittiğini anlattı. "Bu yıl büyük ihtimal böyle giderse bu rakam 40 milyar doları bulacaktır" diyen Erdoğan, "2008 için hedefimiz için söylüyorum. 35 milyar dolar olarak öngördük. Ama fiyatlar böyle giderse 40 milyar doları bulacak diye korkuyorum. Dua edin petrol kuyularından inşallah bir şeyler çıksın. Devamlı sondaj yapıyoruz. Oralarda bize de birşeyler çıkarsa o zaman bu fiyatlar düşer" şeklinde konuştu.

ELEKTRİK ZAMMI

Muhalefetin hemen eleştiriye başladığına işaret eden Başbakan Erdoğan şöyle devam etti: "Elektriğe neden zam yaptınız?' diyorlar. Be kardeşim elektriğe biz tam 5 sene zam yapmadık. Niye? Tahammül edebiliyorduk, dayanabiliyorduk. Onlar bekleyemezdi. Onlar, akşam yatar sabah kalktıkları zaman bir zam yaparlardı. Öyle yapıyorlardı. Bütün iktidarlarda bunu gördük. Açıklarını bunlarla örtüyorlardı. Ama biz tahammül ettik. 5 yıl zam yapmadık. Tam aksine yüzde 5 de indirdik. Ama şimdi bu iş tahammül çizgisini aştı. Elektriğe zam yaptık. Bunun en önemli nedeni de doğalgazdan kaynaklanıyor. Çünkü şu anda ürettiğimiz elektriğin yüzde 52'sini doğalgaz çevrim santrallerinden elde ediyoruz. Yani bizim elektrik maliyetlerimiz doğalgaz sebebiyle çok pahalı. O yüzden nükleer enerjiye geçiyoruz. İnşallah önümüzdeki bir iki ay içerisinde nükleer santralin ihalesi var. Ama neticesini ne zaman alacağız? En erken 5-6 sene sonra. Hidroelektrik enerji santralleri var onlar da 5-6 sene sonra devreye girecek."

AK PARTİ ARTIK DÜNYA MARKASI

Başbakan Erdoğan, partisinin Türkiye markası olmayı aştığını ve bir dünya markası olduğunu söyledi.

Partiyi kurdukları zaman, AK Parti'nin sadece bir Türkiye markası değil dünya markası olacağını ifade ettiklerini anımsatan Erdoğan, ''Bugün AK Parti bir Türkiye markası olmayı aşmış, bir dünya markası olmuştur'' dedi. Erdoğan, dünyadaki değişik üniversitelerde AK Parti ile ilgili tezler hazırlandığını da belirterek, şöyle konuştu: ''Akıl, bilim ve tecrübe bizim bu çalışmamıza yön vermiştir. Biz sipariş üzerine partimizi kurmadık. Türkiye'de milletin verdiği karara uyarak partimizi kurduk. AK Parti milletin düşünce ufkundan, ihtiyacından doğmuş bir partidir. Özelliğimiz burada, güzelliğimiz de burada. Bunu bu şekilde devam ettirdiğimiz sürece AK Parti'nin büyümesi ve güçlenmesi aynen devam edecektir.''